Regering bereikt basis met BvL en ALS om verder te gaan

De voorzitter van de bond van leraren, Wilgo Valies, zegt dat er een basis is bereikt met de regering om verder te gaan. In een brief naar Valies, die ook voorzitter is van de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), uitte vicepresident (vp) Ashwin Adhin het misnoegen van de regering betreffende het feit dat de BvL ouders heeft opgeroepen om hun kinderen de eerste schooldag, 3 oktober, thuis te houden.

Adhin gaf in een brief van 14 oktober aan dat de regering een adequate, valide en afdoende verklaring verwacht van de bonden om verder met ze in zee te gaan. De bond heeft daarom op maandag 17 oktober een brief gericht naar de vicepresident als reactie op zijn voorgaande brief. In de brief van 14 oktober heeft de vicepresident aangegeven, dat zij de ALS niet kent als onderhandelingspartij van leerkrachten. Daarvoor riep de regering de bond op om verantwoording af te leggen, want de voorzitter heeft eerder niet aangegeven, dat de ALS ook deel uitmaakte van de onderhandelingen met de regering.

In de brief erkent de voorzitter dat de ALS geen partij is in de overeenkomst van 21 april 2016, maar hij stelt ook duidelijk dat de overeenkomst van toepassing is op alle leerkrachten die werkzaam zijn op GLO, VOJ, VOS, IOL en de AHKCO.

Verder benadrukt Valies in de brief naar de vicepresident dat de bedoeling van 3 oktober nimmer was om de eerste school dag te ontregelen, maar om de onderwijsgevenden de gelegenheid te geven om zich uit te spreken over de uitkomst van de gevoerde onderhandelingen met de regering. Valies liet ook weten dat de leerkrachten er behoefte aan hadden om nader geïnformeerd te worden over de onderhandelingen en dat getuigt ook de grote opkomst van de leden van beide organisaties op de vergadering van 3 oktober.

Op basis van dit schrijven heeft de regering laten weten dat zij zich terug kunnen vinden in de verklaring van de bond. De vp ziet de verklaring als een basis om de onderhandelingen met de BvL voort te zetten. Vandaag is er wederom een begin gemaakt met de onderhandelingen tussen de regering en de Bond van Leraren.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles