Saint-Laurent-du-Maroni: Veroorzaker rellen oud bekende gendarmerie

Fabrice Magloire, de man die in de nacht van maandag op dinsdag grootschalige rellen veroorzaakte in Saint-Laurent-du-Maroni (Frans-Guyana), is een oud bekende van de justitie en werd al enige tijd gezocht. Op 13 augustus werd Magloire door de gendarmerie na een achtervolging in de omgeving van Saint-Laurent-du-Maroni aangehouden, omdat hij veel te hard reed en na een sommatie tot stoppen bij een wegblokkade gewoon was doorgereden. Na Magloire tot stoppen te hebben gedwongen, bleek deze ook nog onder invloed van alcohol te verkeren. Hij had ook geprobeerd een medepassagier het stuur te laten overnemen, aangezien de duorijder niet dronken was. Er werd toen proces-verbaal opgemaakt en tot ongenoegen van de leden van de gendarmerie, weigerde Magloire het document te ondertekenen.

De gendarmerie deelde Magloire toen mede dat hij zich drie dagen later moest aanmelden bij de kazerne in de voormelde stad. Magloire liet echter verstek gaan en op 6 september kreeg de gendarmerie toestemming van de vervolgingsambtenaar om Magloire op te sporen en aan te houden. De aanhouding gebeurde dan ook enkele uren voordat de rellen in Saint-Laurent losbraken. Magloire werd door 25 zwaarbewapende leden van de gendarmerie geboeid en meegenomen naar de kazerne van de para-militaire politieorganisatie. De gendarmen traden volgens de moeder van Magloire bij de aanhouding niet bepaald zachtzinnig op. Bij gebrek aan informatie en vermoedelijk ook ophitserij, braken al gauw rellen uit in Saint-Laurent-du-Maroni. Tegen 21.00 uur maandag hadden zich zeker driehonderd mensen voor de poort van de gendarmerie verzameld en ging men over tot verschillende vernielingen, men stichtte brand in het gebouw waar de sous prefet kantoor houdt, een apotheek werd geplunderd en zeker een voertuig ging in vlammen op. Het gebouw van de sous prefecture kon door kordaat optreden van de brandweer worden gered. Marktventers die de volgende dag op de marktplaats in Saint-Laurent-du-Maroni hun waar aan de man wensten te brengen, werden door de oproerkraaiers gemolesteerd. Inmiddels heeft het hoofd van de vervolging in Saint-Laurent een verklaring afgelegd in verband met de aanhouding van Magloire. Zijn aanhouding vond plaats in het belang van de nationale veiligheid, omdat de verdachte al drie veroordelingen op naam heeft , waaronder : bedreiging met de dood, rijden onder invloed van alcohol, mishandeling van zijn partner en gewelddadig gedrag waarbij hij een vuurwapen hanteerde. Volgens verdere berichten is het niet duidelijk of er tijdens de ongeregeldheden die bijna 18 uren duurden nog arrestaties zijn verricht. Volgens onze bron heerst er momenteel nog een grimmige sfeer in de Franse grensplaats.