Biondi Misasi in actie op het onderdeel verspringen tijdens de Paralympische Spelen 2012 in Londen. Misasi is ook aanwezig in Rio de Janeiro.
Biondi Misasi heeft gisteren de Surinaamse vlag gedragen tijdens de vlaggenparade bij de start van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.
De Paralympische Spelen zijn een vervolg van de Olympische Spelen 2016, maar dan voor atleten met een beperking. Misasi, die de enige Surinaamse vertegenwoordiger is, heeft een visuele beperking. Hij zal uitkomen op de onderdelen 100m spring en verspringen. Met Misasi liep ook Edward Gessel, bestuurslid van Special Olympics Suriname mee.
De Spelen werden geopend in in het Maracanastadion. De Braziliaanse president Michel Temer verklaarde de Paralympics rond middernacht voor geopend. De ceremonie begon met veel dans, muziek en vuurwerk.
Veel stond in het teken van de zintuigen, zoals horen, voelen en ruiken. De Syrische zwemmer Ibrahim Al-Hussein kwam als eerste binnen tijdens de vlaggenparade. Hij en de Iraanse discuswerper Shahrad Nasajpour doen mee namens het Refugee Paralympic Team onder de Paralympische vlag. Brazilië sloot de lange rij.
Daarna hield voorzitter Carlos Guzman van het Braziliaanse organisatiecomité een toespraak, waarin hij de Paralympics de “belangrijkste missie ter wereld, omwille van gelijkheid onder alle mensen” noemde.
Bij zijn dankwoord richting de overheid, de stad en de regio kon hij rekenen op veel boegeroep vanaf de tribune. De hoge kosten van de Spelen zorgen voor een diepe verdeeldheid in het land.
Ook de president van Internationaal Paralympisch Comité Sir Phillip Craven hield een toespraak. Hierin prees hij de sporters en met name die van het bovengenoemde vluchtelingenteam.
Meervoudig medaillewinnaar op de 200 en 400 meter sprint Antonio Delfino bracht later de olympische vlam het stadion binnen. Het eindpunt was zwemmer Coldoaldo Silva. Hij mocht de vlam ontsteken in het stadion.
Silva houdt het record in handen van meeste medailles voor een atleet op de Paralympics ooit. Hij won 13 plakken, waaronder zes keer goud, vijf keer zilver en twee keer brons. Na de Spelen in Rio beeindigt hij zijn carrière.
Aan het sportevenement van anderhalve week doen ruim vierduizend atleten uit 159 landen mee. Het is voor het eerst dat de Paralympische Spelen in Latijns Amerika plaatsvinden. Vier jaar geleden in Londen bestond de paralympsiche Oranje-ploeg nog uit 91 sporters.
‘s Werelds bekendste Paralympier was overigens niet bij de ceremonie aanwezig. De Zuid-Afrikaanse ‘Bladerun-ner’ Oscar Pistorius zit in de cel voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013.