Ook Surinamers in historische Volvo-rally

 

De Volvo Amazon, één van de model waarmee er gereden zal worden tijdens de Trans-amazonica 2016. De race start maandag in Paramaribo en leidt naar rio de Janeiro.

Tijdens de historische Volvo-rally, Transamazonica 2016 die op maandag 11 juli aanstaande in Suriname van start gaat en dan naar Rio de Janeiro trekt, zullen ook twee Surinaamse Nederlanders en drie equipes vanuit Suriname meerijden.
Voor deze klassieke autorally, die door de organisaties Amazon Adventures (Fred Postma, e.a.) en reisorganisatie Olaf Reizen wordt uitgevoerd, zijn 66 deelnemers geregistreerd.
Tot de groep van deelnemers behoren volgens kenner William Man A Hing ook twee Srananmans van Nederland terwijl drie equipes vanuit Suriname gaan meerijden.
Man A Hing schrijft verder: “Na aankomst op 11 juli 2016 te Paramaribo worden de deelnemers ondergebracht in het Berg en Dal Eco & Cultural Resort. Als voorbereiding voor de lange tocht kan dit verblijf dienen als een welkome verpozing en aanpassing aan het vochtige tropischklimaat.
Met de vereiste invoerformaliteiten achter de rug kan volgens plan de karavaan van 35 voertuigen reeds de volgende dag vertrekken naar Nieuw Nickerie met een bezoek aan het Bigi Pan Natuurgebied op de route.
Op de derde dag wordt Suriname verlaten en gaat de reis over de Corantijn via Nieuw Amsterdam (voormalige Nederlandse kolonisatie) naar Georgetown, Guyana.
Van de 23 wagens van het merk Volvo zijn de volgende te noemen:
*7 Amazon’s, het “bollige” maar solide model dat tot 1970 werd gebouwd.
*Een enkel exemplaar van de P1800, een sportcabriolet uit de jaren zestig van de vorige eeuw naar een “Italiaans” ontwerp van de eigenontwerper Pelle Petterson. Het erg populaire en attractieve model werd door capaciteitsgebrek in het thuisland ook tijdelijk in Engeland gemaakt. Deze oplossing werd gefaciliteerd doordat beide landen behoorden tot de oprichters van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) in 1960.
*Enkele exemplaren van de 140-serie die zich 1966 onderscheidde door zijn verschillende ingebouwde veiligheidscontructies zoals de veel geroemde energie-absorberende kreukelzone voor en achter.
*Een tiental exemplaren van de 200-serie die vanaf medio de jaren zeventig bijkans twee decennia in produktie is geweest met verschillende type-aanduidingen en specificaties.
Behalve de beschreven collectie van Zweedse wagens gaan eveneens mee de volgende voertuigen, die voor technische assistentie kunnen zorgen bij voorkomende eventualiteiten: een Mitsubishi Pajero terreinwagen; zes Toyota’s waarvan vier Land Cruisers.
Voor medische en technische verzorging onderweg hebben twee begeleidende artsen en twee monteurs getekend.
Deze zeer boeiende rally voor klassieke Volvo-toerwagens (inclusief een Volvo 940 auto, een executive car!) is duidelijk bedoeld voor een tocht die uitsluitend op begaanbare wegen in ontsloten gebied zal (kunnen) worden gereden waardoor off-road escapades niet of nauwelijks mogelijk zijn op het uitgestippelde parcours.
De af te leggen afstand in 17-dagen bedraagt 6530km en omvat onder meer twee dagtrajekten van 500km en vijf dagtrajekten van boven de 500km. De grootste afstand van 780km die op een dag wordt afgelegd geldt de verbinding van Boa Vista (deelstaat Roraima met ‘s werelds hoogste tafelberg) naar Manaus (met werelderfgoed), hoofdstad van deelstaat Amazonas.
Te noteren valt dat het grote Amazoneregenwoud zich over meerdere landen (waaronder de Guyana’s met Suriname) uitstrekt en eenderde tot de helft van alle dier- en plantensoorten op aarde herbergt.
De reis van Manaus naar de plaats Humaitá dient door middel van een cruise plaats te vinden over de rivieren Río Amazonas en Río Madeiro en zal twee dagen in beslag nemen.
Eerder was dit trajekt gepland over de verbindingsweg BR319, “Brazil’s Worst Highway”, maar de weg blijkt niet in begaanbare staat zodat hiervan is afgezien.
Het volgende reisdoel Paço das Onças in deelstaat Mato Grosso wordt bereikt na een rit door deelstaat Rondônia met verblijf in het plaatsje Cacoal.
De 15e dag van de reis die als – de derde – vrije en rustdag staat gepland wordt doorgebracht te Paço das Onças, een pousada met prachtige cabinas (lodges) aan de Rio Guaporé. Op het program staat dan een bezoek aan het naburige Bolivia en verschillende plekken voor bezichtiging en waarneming van bijzondere species van flora en fauna.
Het daarop volgende trajekt naar Chapadas dos Guimarães verloopt via Cuiabá, hoofdstad van deelstaat Mato Grosso. De route die langs de Pantanal voert zou nog de mogelijkheid kunnen bieden tot enige off-road driving.
“Wetland” Pantanal (Werelderfgoed sinds 2000) is ‘s werelds grootste moerasland dat zich uitstrekt tot in de buurlanden Bolivia en Paraguay: met zijn geschatte omvang van “140.000 -195.000km2” is het viereneenhalf keer zo groot als Nederland en een slag groter dan Suriname. Het gebied dat erg geliefd is bij natuurliefhebbers herbergt een grote rijkdom aan diverse diersoorten.
Het voorlaatste stuk van de reis van Barra do Garças naar hoofdstad Brasília (Distrito Federal met werelderfgoed) gaat onder meer langs Goiânia (met werelderfgoed), hoofdstad van deelstaat Goiás. Het laatste deel van de reis van bijkans 1500km naar de wereldstad Rio de Janeiro dat voert van de imposante architectuur van Oscar Niemeyer naar de befaamde stranden van Copacabana & Ipanema, gaat dwars door deelstaat Minas Gerais. Op de route zijn als stopplaatsen aangewezen: Diamantina (met werelderfgoed) en Ouro Preto (met werelderfgoed). Deze historische steden met de kenmerkende namen zijn gelegen in een regio die rijk is aan een grote verscheidenheid van mineralen en vele mijnen.
Tijdens de tocht van de Transamazonica 2016 voor Volvo-klassiekers wordt een bezoek gebracht aan zes grote steden en wordt welgeteld door zes van de 26 deelstaten gereden van Brazilië.
Deze summiere beschrijving bedoelt een voorzichtige indruk te geven van de (on)mogelijkheden van de tocht en van hetgeen van rijders en partners wordt gevergd tijdens de zeer bijzondere maar ook enerverendetropische junglerally.
Overige informatie

Op de website transamazonica.nl wordt verder onder meer de volgende informatie gegeven.

Ontvangst ambassade Suriname
Op de avond van 11 juli zijn we uitgenodigd voor een welkomstborrel op de Nederlandse ambassade in Suriname.
Naast tal van hapjes en drankjes zijn ook diverse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig om kennis te maken met die Nederlandse avonturiers. Het officieel startschot vaan de Transamazonica zal de volgende ochtend gegeven worden door de ambassadeur, de heer Ernst Noorman.

Ontvangst Coronie
In Coronie (Suriname) wordt op de eerste reisdag door de bewoners een informele ontvangst georganiseerd. Dit is een initiatief van deelnemer Frits Antonius (equipe 10). De ontvangst zal zijn tussen 10.30 uur en 12.30 uur.

Ontvangst Brasilia
Ook in de hoofdstad van Brazilië is een ontvangst op de ambassade in voorbereiding. Het programma is nog een verrassing. Tijdens de reis zal er meer bekend worden.

Slotfeest Rio de Janeiro
De voorbereidingen voor het slotfeest in Rio de Janeiro zijn in volle gang. Wellicht kunnen we het combineren met een ontvangst in het Holland Heineken House. Of het wordt een unieke locatie aan de Copacabana. Uniek wordt het. De Transamazonica 2016.

Reisschema
De reis vindt plaats gedurende 25 dagen in de maanden juli en augustus 2016. Het reisprogramma kent afwisselend lange en kortere etappes, met regelmatig een rustdag. Deze dag is bedoeld voor onderhoud van de auto en ook, om middels excursies, kennis te maken met het land, de bevolking en de cultuur.

Reisbegeleiding
De reisbegeleiding zal worden gedaan door:
Nienke Hartog en Walter Meekes.
Daarin bijgestaan door Olaf Hendriksz , Klaas Postma.
De medische begeleiding wordt gedaan door:
Margriet van Unen, met assistentie van Dominique Bos.
De technische begeleiding wordt gedaan door:
Team 1 : Ronald Glen + Yvonne Wirsching
Team 2 : Jan van Eyden + Zef Clercx
In voorkomende gevallen zal Rodger Bosman assisteren bij het verhelpen van technische mankementen.
Het definitieve reisschema is als volgt:

Nr.Dag Datum Van Naar Afstand

1.maandag 11 juli Amsterdam Paramaribo vliegreis
2.dinsdag 12 juli Paramaribo Nieuw Nickerie 220 Auto’s ophalen
3.woensdag 13 juli New Nickerie Georgetown 230 Grens Guyana
4.donderdag 14 juli Georgetown Iwokrama 330 Kaiatur falls
5.vrijdag 15 juli Iwokrama Santa Elena 520
6.zaterdag 16 juli Santa Elena
7.zondag 17 juli Santa Elena Boa Vista 240 Gran Sabana
8.maandag 18 juli Boa Vista Manaus 780 Grens Brazilië auto’s op boot
9.dinsdag 19 juli Manaus
10.woensdag 20 juli Manaus Humaita Cruise Rio Amazonas
11.donderdag 21 juli Manaus Humaita Cruise Rio Madeira
12.vrijdag 22 juli Humaito Auto’s van boot
13.zaterdag 23 juli Humaito Cacoal 650
14.zondag 24 juli Cacoal Pacos das Oncas 200
15.maandag 25 juli Pacos das Oncas Safari
16.dinsdag 26 juli Pacos das Oncas Chapada dos Guimarães 660 Mato Grosso
17.woensdag 27 juli Chapada dos Guimarães Barra do Garcas 450
18.donderdag 28 juli Barra do Garcas Brasilia 500 Pirenopolis
19.vrijdag 29 juli Brasilia City Tour Brasilia
20.zaterdag 30 juli Brasilia Diamantina 680 Minas Gerais
21.zondag 31 juli Diamantina Ouro Preto 380 Estrada Real
22.maandag 1 aug Ouro Preto Excursie
23.dinsdag 2 aug Ouro Preto Rio de Janeiro 390 Petropolis
24.woensdag 3 aug Rio de Janeiro Auto’s op haven
25.donderdag 4 aug Rio de Janeiro

144Stuartinnes
Een Volvo van de 140-serie. Ook van dit model zullen enkele exemplaren te bewonderen zijn bij de start van de Transamazonica 2016.

More
articles