Stoppen van importproducten zal de gemeenschap raken

De minister van Handel en Industrie, Sieglien Burleson, is kort en duidelijk als ze haar reactie geeft over de aangekondigde stopzetting van importproducten. Volgens de minister zal het stopzetten van de import, invloed hebben op de gemeenschap. Onlangs hebben twaalf Surinaamse levensmiddelen importeurs in een persbericht laten weten dat ze, gezien de dramatische ontwikkeling van de koers, genoodzaakt zijn om hun prijzen op te schroeven. Zij gaven ook aan dat ze in verband met de torenhoge koers geen inkopen kunnen doen. Het gevolg is dat bepaalde goederen niet geïmporteerd kunnen worden.

De minister gaf verder aan dat haar departement hierop geen invloed heeft, omdat het om particulieren gaat die dit besluit hebben genomen. “ Het is een besluit van de ondernemers, maar wij zijn formeel nog niet op de hoogte gesteld.

Het is een voornemen van hen, maar ik weet niet als ze het echt gaan doen. Vast staat dat we de importmiddelen nodig hebben.” Volgens de bewindsvrouw kan een echte importeur ook niet stoppen met importeren.

Diverse levensmiddelen importeurs spreken met klem tegen dat zij de oorzaak zijn van de prijsstijgingen. “Door de valutavlucht en het gebrek aan vreemde valuta zijn wij als levensmiddelen importeurs genoodzaakt tijdelijk pas op de plaats te maken”, zo verwoordt een importeur de situatie. De Surinaamse Levensmiddelen importeurs zijn: B. Bisheshar N.V., Cirkel Direct Sales N.V., Devnan Agencies Inc., Firgos Suriname N.V., Guimar N.V., Hatramij N.V., HEM Suriname N.V., H.J. De Vries Engros N.V., Kopcke Trading Suriname, Nutrisur N.V., N.V. Ram-bros, Subisco International N.V.

-door Ivan Summerville-

More
articles