Defilé van drugskoeriers

Met het carnaval achter de rug zou men denken dat de parades zouden zijn afgelopen, echter werd de rechter in Cayennemaandag-ochtend getrakteerd op een defilé van drugskoeriers die moesten worden veroordeeld voor hun daden.

De eerste zaak was die van het trio Fransky A., Sergio A. en diens vriendin Sandrine M. die op 10 februari zijn opgepakt in Mana na een wegcontole. Een van hen vertoonde vreemd gedrag, de gendarmerie besloot daarom een urinetest te laten uitvoeren die de aanwezigheid van cocaïnebolletjes in het lichaam kan aantonen. Later bleek Francky A. 145g, Sergio A. 103g en Sandrine M. 154g te hebben ingeslikt. Hun bedoeling was om het vliegtuig te nemen naar Parijs. Sergio A. Was al eerder veroordeeld en kreeg een straf van drie jaar gevangenis en een boete van 6000 euro. De overige twee kregen een jaar cel met een boete van 3000 euro.

De tweede zaak was die van een 19-jarige Frans-Guyanees, hij was eveneens een koerier van grote drugsbazen. Ook hij is aangehouden tijdens een wegcontrole in Mana nadat hij verdacht gedrag vertoonde. Voor het inslikken van 561 gram cocaïnebolletjes kreeg hij 30 maanden en een boete van 8000 euro. Alle boetegelden worden overigens overgedragen aan de douanediensten ter verbetering van hun strijd tegen illegale activiteiten.

Net als een carnavalsoptocht werd het beste voor het laatst bewaard. Die eer werd gegeven aan Glenn P., een bolletjesslikker die met zijn indrukwekkend record van 1,4 kilo cocaïne de rechter reden gaf om hem met open mond aan te gapen. Deze Nederlandse vader van drie kinderen was vanuit Suriname in Frans-Guyana aangekomen. Op 8 februari is hij aangehouden in Mana op de weg van Saint-Laurent naar Cayenne. Hij heeft de feiten volledig bekend: “Ik had moeite om de bolletjes te slikken, ik had zin om over te geven”, vertelde hij aan de rechter. Niet verwonderlijk met een dergelijke hoeveelheid in de maag. Maar de moeilijkste pil om te slikken is die van de straf van drie jaar gevangenis en een boete van 20.000 euro. “U kunt mij gelijk doodmaken”, zei Glenn P. nadat hij het vonnis had aangehoord.