Bouterse en Maduro praten over solidariteit

foto: Louis Alfaisie

President Desiré Bouterse en zijn bezoekende ambtgenoot uit Venezuela, Nicolas Maduro, hebben elkaar vanmiddag gesproken over onder meer broederschap en de bilaterale samenwerking tussen Suriname en Venezuela, maar vooral over de eenheid binnen Zuid-Amerika. Ook economische en actuele politieke zaken, staan naast de specifieke samenwerking door middel van de Petro-Caribe overeenkomst op de agenda. Bouterse en Maduro willen met elkaar afstemmen over de verdere ontwikkeling van de bilaterale relatie tussen de twee landen en hoe samen een bijdrage te leveren om te komen tot meer solidariteit in de regio.

Onderweg van de Johan Adolf Pengelluchthaven naar Paramaribo, werd de Venezolaanse leider langs de weg getrakteerd op optredens van verschillende culturele groepen. Het is Maduro’s eerste staatsbezoek aan Suriname sinds hij in maart 2013 president werd.

Maduro arriveerde iets na 13:30 uur, bijna een half uur na de landing, in het perscentrum van het Kabinet van de President waar Bouterse en first lady Ingrid Bouterse – Waldring hem opwachtten.

De twee trokken zich terug voor een tête à tête, waarvan de inhoud pas later bekend wordt gemaakt, eventueel op een gezamenlijke persconferentie. Vijf ministers, onder wie Delcy Rodriguez, die deel uitmaken van de delegatie van Maduro, voerden simultaan bilaterale gesprekken met hun Surinaamse collega’s. Bijna veertig Surinaamse en Venezolaanse journalisten verzamelden zich bij bij de luchthaven en het Kabinet van de President om indrukken van de ontmoeting vast te leggen.

De Venezolaanse leider lichtte voor vertrek vanuit Caracas naar Paramaribo al een tipje van de sluier op via zijn twitter accout. Hij schreef: “Naar Suriname op werkbezoek aan Suriname voor bestendiging van onze broederschap en samenwerking met de mensen en met de president. Voor een eensgezind Caribisch gebied.”

Maduro vertrekt vandaag terug naar huis. Hij zou aanvankelijk gisteravond in Suriname aankomen, en vandaag vertrekken, maar de reis is om onbekende reden verdaagd. De overnachting is afgelast.

More
articles