Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

Regelmatig gecontroleerde banden gaan langer mee

Het is een goed idee om uw banden wekelijks te controleren op profieldiepte, algemene staat, bandenspanning, schade van de zijwanden en tekenen van onregelmatige slijtage. Twijfelt u, vraag dan advies aan een ervaren bandenspecialist, die u zal kunnen zeggen, of de band geschikt is voor verder gebruik.

Zes redenen om uw banden te vervangen
We hebben hieronder zes belangrijke redenen opgesomd om ernstig te overwegen uw banden te vervangen. In bepaalde situaties kan een band worden gerepareerd. Het repareren van banden moet worden voorafgegaan door een zorgvuldig onderzoek van alle zones van de band, binnen en buiten, door een ervaren specialist. De verwijdering van de band van het wiel is essentieel, omdat interne schade niet zichtbaar is bij een gemonteerde band.

1. Een lekke band
Moderne banden zijn zeer sterk en kunnen vrijwel alles aan. Toch kan een band lek raken. Een bandenspecialist moet uw band controleren na een lek om verborgen gebreken op te sporen die uw band onherstelbaar kunnen maken.

Veiligheidsprocedures wanneer u lek rijdt:
* Neem altijd uw veiligheid en die van uw passagiers in acht, ga naar de kant van de weg en stop op een veilige plaats
* Trek de handrem aan
* Zet de auto in de laagste versnelling en zet de motor uit
* Zet de knipperlichten aan

Uw veiligheid komt eerst – altijd! Nuttige tips om een lekke band te verwisselen
* Leg, indien beschikbaar, een vuilniszak in uw kofferbak voor het geval de band die u vervangt onder de modder zit!
* Zoek een stevige plank om uw krik op te zetten als de bodem te zacht is – uw krik zou daarin kunnen wegzakken.
* Smeer indien mogelijk de schroefdraad van de tapeinden lichtjes in om ze gemakkelijker te kunnen verwijderen (vaseline of zelfs handcrème kunnen in geval van nood ook dienen).
* De teruggeplaatste band is misschien onvoldoende opgepompt, rijd dus niet te snel
* Ga naar het dichtstbijzijnde tankstation en pomp de band goed op
* Slecht aangedraaide wielmoeren kunnen de remschijven of het wielbevestigingssysteem beschadigen
* Gebruik een momentsleutel om de moeren met het juiste aanhaalmoment aan te draaien.
* Heeft u geen momentsleutel of heeft u de wielmoeren met de hand vastgezet, laat ze dan zo spoedig mogelijk door een bandenspecialist nakijken om zeker te zijn van het juiste aanhaalmoment. Correct vastgezette wielmoeren zijn ook gemakkelijker te verwijderen.

2. Wanneer uw banden versleten zijn
Controleer uw banden regelmatig op slijtage. Hoe doet u dat? Op deze eenvoudige manier spoort u gemakkelijk bandenslijtage op. Als het oppervlak van het loopvlak gelijk is of zeer dicht bij de wettelijke grenswaarde van 1,6 mm of eronder, is de profieldiepte waarschijnlijk te laag. Het wordt u ten zeerste aangeraden om uw banden te vervangen, voordat deze grenswaarde is bereikt. De banden zijn misschien niet veilig genoeg meer en in wettelijke overtreding.
Zelfs als de resterende profieldiepte meer is dan 1,6 mm, moet u uw snelheid en rijstijl aanpassen aan de externe omstandigheden, vooral op nat wegdek..

3. Als uw band tekenen van veroudering vertoont
Banden hebben geen voorspelbare houdbaarheid. Het doet er niet toe wanneer ze werden gemaakt. Ze verouderen zelfs wanneer ze niet, of maar af en toe worden gebruikt. De houdbaarheid van banden wordt door vele factoren beïnvloed, zoals temperatuur, onderhoud, opslagomstandigheden en gebruik, belasting, snelheid, spanning, alsook rijstijl. Deze factoren hebben een belangrijke invloed op de verwachte houdbaarheid van uw banden.

Besteed regelmatig aandacht aan uw banden
Daarom wordt alle bestuurders aangeraden om regelmatig aandacht te besteden aan het uiterlijk van hun banden om tekenen van veroudering of vermoeidheid, op te sporen. Het kan hier gaan om barsten in het rubber van het loopvlak, de schouder en de hielzone, plus vervorming, enz. Overmatige veroudering van banden kan leiden tot verlies van grip. Het wordt u ook aangeraden om alle banden, inclusief reserveband, regelmatig door een specialist te laten controleren. Hij zal u zeggen of uw banden nog verder kunnen worden gebruikt.

Hoe oud is té oud? De vijfjarentest
Na vijf jaar of meer in gebruik, moeten uw banden minstens een keer per jaar grondig worden gecontroleerd. Volg de aanbevelingen op van de autofabrikant aangaande het vervangen van de oorspronkelijke bandenuitrusting. Uit voorzorg wordt u aangeraden om banden die 10 jaar na hun fabricagedatum (zie hoe u de zijwand van een band moet lezen) nog niet vervangen zijn, door nieuwe banden te vervangen. Zelfs al lijken ze nog bruikbaar en zijn ze nog niet versleten tot aan de slijtage-indicator.

4. Als uw band beschadigd is
Uw band kan ernstig beschadigd worden bij aanraking met harde voorwerpen op de weg, zoals een stoeprand, een kuil of een scherp voorwerp. Elke zichtbare perforatie, snede of vervorming moet grondig worden gecontroleerd door een bandenspecialist. Alleen hij kan zeggen of de band kan worden gerepareerd of moet worden vervangen. Gebruik beschadigde banden of banden die leeg gelopen zijn nooit zonder de hulp van een vakman. Dit zou de veiligheid van uw banden in het gedrang brengen. Een controle door een vakman is absoluut nodig, omdat interne schade niet zichtbaar is als de band gemonteerd is.

De band kan absoluut niet worden gerepareerd in de volgende situaties
*Gaatjes in de zijwand
* Hieldraad zichtbaar of vervormd
* Loskomen van rubber of karkasdraden
* Vouwen in rubber of karkasdraden
* Schade door koolwaterstoffen of corrosieve stoffen
* Schuren of marmering van binnenrubber door rijden met te lage bandenspanning

5. Als u abnormale slijtage opmerkt
Abnormale ongelijke bandenslijtage – plaatselijk, in het midden, aan de randen – wijst vaak op een mechanisch probleem, zoals verkeerde wieluitlijning, of een probleem met de balancering, ophanging of transmissie. Het kan ook dat u met de verkeerde bandenspanning rijdt. Merkt u abnormale slijtage op, neem dan contact op met uw bandenspecialist. Om ongelijke slijtage te voorkomen, laat uw wielen om de zes maanden uitlijnen en balanceren. Dit zal ook de levensduur van het loopvlak verlengen en u comfortabeler laten rijden. Een andere manier om de profieldiepte gelijk te houden, is uw wielen regelmatig van positie te verwisselen.

Veel voorkomende oorzaken van abnormale bandenslijtage
* Slijtage aan een kant: een niet gebalanceerd of niet uitgelijnd wiel.
* Slijtage aan beide kanten: te lage bandenspanning.
* Slijtage in het midden van het loopvlak: te hoge bandenspanning.

6. Als ze niet geschikt zijn voor uw voertuig
Voor de beste all-round prestaties moet hetzelfde type band worden gebruikt op de vier wielen. Banden van verschillende afmetingen, type of slijtagegraad kunnen de bestuurbaarheid en de stabiliteit van het voertuig nadelig beïnvloeden.

Gebruik nooit radiaalbanden en niet-radiaalbanden samen
Gebruik radiaalbanden en niet-radiaalbanden niet samen op een voertuig. Kan dit niet worden vermeden, gebruik dan nooit radiaalbanden en niet-radiaalbanden op dezelfde as. Als twee radiaalbanden en twee niet-radiaalbanden op een voertuig worden aangebracht, moeten de twee radiaalbanden op de achteras en de twee niet-radiaalbanden op de vooras worden gemonteerd.

More
articles