Olie & Gas

Petronas onthult plannen voor boorcampagne in offshore Suriname

Het Maleisische staatsenergiebedrijf Petronas, heeft nieuwe details bekendgemaakt over zijn geplande boorprogramma voor de kust van Suriname. Het gaat om een drieputtenprogramma in Blok 52, waarbij het bedrijf een mogelijke geïntegreerde ontwikkeling overweegt met gebruik van een drijvende LNG-oplossing (vloeibaar aardgas).

Read More »

Halliburton zoekt ontwerpteam voor modder- en bulkplant in Suriname

Halliburton Guyana Inc. heeft een officiële Request for Information (RFI) uitgegeven voor ingenieursdiensten ten behoeve van de bouw van een vloeibare modder- en bulkinstallatie in Suriname. De installatie zal een cruciale rol spelen in de voorbereiding op de eerste offshore olieproductie van het land, gepland voor 2028 in het GranMorgu-veld.

Read More »

Petronas start in juni boorcampagne in Blok 52

Het Maleisische staatsoliebedrijf Petronas start in juni een grootschalige boorcampagne in het offshore Blok 52 van Suriname. De campagne zal 257 dagen duren en omvat de boringen van drie putten. Dat blijkt uit documenten die zijn ingediend bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), zo meldde Upstream Online op 7 april.

Read More »

Amerika trekt vergunningen in voor oliehandel met Venezuela

De Amerikaanse regering heeft de vergunning van het Franse oliebedrijf Maurel & Prom (M&P) om in Venezuela te opereren, ingetrokken en verbiedt voortaan bedrijven om olie van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA te ontvangen als betaling. Deze maatregel maakt deel uit van de verscherpte sancties tegen de Venezolaanse olie-industrie en export.

Read More »

Amerikaanse tarieven op Chinese schepen bedreigen Guyana’s economie

De voorgestelde Amerikaanse tarieven op in China gebouwde schepen kunnen een negatieve impact hebben op de economie van Guyana en het Caribisch gebied. Dit was een terugkerend punt van zorg tijdens het recente bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, aan de regio.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Guyanese president Irfaan Ali op 27 maart erkende Rubio deze zorgen en beloofde hij de kwestie aan te kaarten bij beleidsmakers in Washington, DC. Volgens Rubio zouden de tarieven een schadelijk effect kunnen hebben op de economische ontwikkeling van de regio.
“Ik zal dit zeker ter sprake brengen. Het is een terugkerend probleem op meerdere plaatsen en het kan de economische ontwikkeling ernstig schaden. Dit is de boodschap die ik meeneem naar Washington”, verklaarde Rubio.
President Ali benadrukte dat de kwestie niet alleen door Guyana, maar door de gehele regio is aangekaart. Hij sprak de hoop uit dat er mogelijk een speciaal initiatief komt om de regio tegemoet te komen, gezien de specifieke omstandigheden. De voorgestelde tarieven, die kunnen oplopen tot 1,5 miljoen dollar per binnenkomst in de VS, maken deel uit van een bredere strategie om de Chinese dominantie in de mondiale scheepsbouwindustrie tegen te gaan en tegelijkertijd de Amerikaanse scheepsbouwsector nieuw leven in te blazen. Hoewel dit voordelen biedt voor Amerikaanse bedrijven, waarschuwde Rubio voor de gevaren van afhankelijkheid van één enkele leverancier.
“We moeten de mogelijkheid hebben om schepen te bouwen buiten China. Het is gevaarlijk om de wereldwijde scheepsbouw in handen van slechts één land te laten. We willen geen oorlog, maar als er problemen ontstaan, kunnen we er niet op rekenen dat China onze schepen bouwt”, aldus Rubio.
Voor Guyana kunnen de Amerikaanse tarieven directe gevolgen hebben voor de olie-industrie, omdat het land afhankelijk is van de import van apparatuur en machines voor zijn olie- en gasoperaties. De Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil en Hess Corporation hebben een gezamenlijk belang van 75 procent in het Stabroek-blok, terwijl het Chinese CNOOC de overige 25 procent bezit.
In februari kondigde de Amerikaanse president Donald Trump het voorstel aan om aanzienlijke belastingen op te leggen aan Chinese schepen die Amerikaanse havens binnenvaren. Bedrijven die deze schepen exploiteren, kunnen hierdoor te maken krijgen met stijgende verzendkosten, langere levertijden en mogelijk hogere kosten voor consumenten in het Caribisch gebied. Dit zou niet alleen de handelsdynamiek in de regio veranderen, maar ook invloed kunnen hebben op buitenlandse investeringspatronen.

Read More »

Stena Drilling investeert in ontwikkeling Guyana

Stena Drilling heeft sinds 2016 een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van Guyana door lokale investeringen en het scheppen van banen. Met inmiddels 157 Guyanese medewerkers en ruim 85 miljoen USD aan uitgaven bij lokale leveranciers, draagt het bedrijf actief bij aan de groei van de sector en de bredere economie.

Read More »

Chevron heeft tot 3 april om uit Venezuela te vertrekken

Chevron moet op 3 april zijn activiteiten in Venezuela staken, een scherpe tegenslag opgelegd door de nieuwe regering-Trump aan de regering van Nicolás Maduro. Gewoonlijk krijgen bedrijven zes maanden de tijd om hun werkzaamheden af te ronden, maar Trump eist dat Chevron zijn vertrek in één keer afhandelt.

Read More »

Suriname klaar voor olie- en gasexploratie met Shell, TotalEnergies en Chevron

Suriname staat aan de vooravond van een olie- en gasexploratieboom, waarbij industriegiganten zoals Shell, TotalEnergies en Chevron de leiding nemen in de zoektocht naar de onontgonnen offshore reserves van het land. Tussen 2025 en 2027 is het de bedoeling om zo’n tien nieuwe boorgaten te boren in het Surinaamse deel van het Guyana-Suriname Basin. Volgens een recent rapport van het Noorse energieadviesbureau Rystad Energy heeft Suriname sinds 2020 zo’n 2,2 miljard vaten olie-equivalent (boe) aan potentiële winbare hulpbronnen ontdekt, waardoor het land steeds meer op de radar staat van wereldwijde olie- en gasexplorateurs.

Read More »