Lokaal

KOOPKRACHT EN VERPAUPERING

Wie zijn ogen goed de kost geeft en niet met oogkleppen wenst op te lopen, zal zeker hebben geconstateerd, dat er een behoorlijke verpaupering  plaatsvindt in dit land en dat al zeker 11 jaar. Vanaf 2013 en de stelselmatige depreciatie van onze munteenheid en de verslechtering van de koopkracht, is de verpaupering ingezet. Je hoeft maar door de verschillende woonwijken in stad en district te rijden om te zien hoe het al jaren slecht gesteld is met het onderhoud van het onroerend goed.

Read More »

Kanapé noemt verhalen president grove leugens

Obed Kanapé,Abop-parlementariër, zei in gesprek met “TBN-prime alert” dat de president leugens is gaan verkondigen in Nickerie, betreffende het functioneren van Abop ministers. Volgens Kanapé is de president vergeten te vertellen, dat er geen middelen worden vrijgemaakt voor Abop ministeries, terwijl de VHP ministeries, wél volop geld ontvangen. Ook zouden er volgens Kanapé projecten zijn goedgekeurd, maar worden de gelden al langer dan een jaar niet ter beschikking gesteld.

Read More »

In Nederland gezochte crimineel Delano B. opgepakt in Suriname

De in Nederland gezochte Surinaams-Amsterdamse crimineel Delano B. (59) is afgelopen weekend door een arrestatieteam opgepakt in Suriname. Delano B., die in 2016 in Nederland veroordeeld werd voor witwassen en valsheid in geschrifte, werd aangehouden bij een carwash aan de Franchepanestraat in Paramaribo.

Read More »

Kanapé: ‘Onderwijs binnenland nupas van start met tweede kwartaal’

Abop-parlementariër, Obed Kanapé, uitte de afgelopen week in het parlement zijn misnoegen over tot het onderwijs in het binnenland. Volgens hem beginnen de scholen in dat gebied nu pas met het tweede kwartaal, terwijl de scholen in Paramaribo al aan het afronden zijn wat het schooljaar betreft. Het gaat hierbij om scholen in het zuiden en wel de dorpen Coeroenie, Amatopoe, Apetina, Alalapadoe en Sipaliwini Savanna. Kanapé vroeg aan de regering, hoe de achterstand ingelopen zal worden. Het ministerie heeft aangegeven, dat niet in alle gebieden in het binnenland er herkansing aangeboden zal worden aan de leerlingen. Hij wil weten, wat er dan met de kinderen in de overige gebieden zal gebeuren.

Read More »

Tropische verstoringen verwacht in Caribisch Gebied

Een tropische verstoring die zich maandag voor de kust van Guyana en Suriname heeft voorgedaan, zal naar verwachting tegen het einde van deze week, het westelijke deel van het Caribisch gebied bereiken. Deze verstoring, die momenteel nauwlettend in de gaten wordt gehouden, heeft de potente zich  significant te ontwikkelen terwijl ze westwaarts trekt. Daarnaast wordt verwacht dat zich kort daarna een tweede verstoring zal voordoen in het verre oostelijke deel van de Atlantische Oceaan. Meteorologen houden beide verstoringen nauwlettend in de gaten, vanwege de mogelijke gevolgen op de weerpatronen in de regio.

Read More »

Kersten Training Academy voor olie- en gasindustrie OPITO-gecertificeerd

Suriname heeft zijn eerste OPITO-gecertificeerde trainingscentrum geopend, terwijl de voorbereidingen voor de offshore ontwikkelingen in volle gang zijn. De Kersten Group of Companies heeft de officiële opening aangekondigd van de Kersten Training Academy, een gespecialiseerd trainingscentrum voor de onshore en offshore olie- en gasindustrie. De academie biedt hoogwaardige, verplichte trainingsprogramma’s aan die gericht zijn op de energie- en industrie sector.

Read More »

Samenleving duidelijk informeren over nieuw kiesstelsel

Dew Sharman, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), zei in het programma Mmanten Taki,  dat vanwege het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) er meer informatie moet worden verschaft over het nieuwe kiesstelsel voor wat betreft de verkiezingen in 2025. Burgers zullen voor het eerst stemmen volgens het nieuwe stelsel van landelijke evenredigheid, wat voor een groot deel van de samenleving nog onduidelijk is.

Read More »

SLM gaat overeenkomst aan met Air Belgium voor Airbus A-330-200

Sinds zondag vliegt de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) met een Airbus A330-200 van Air Belgium op de lijndienst tussen Schiphol en Paramaribo. Hoewel de SLM in het verleden al vaker toestellen van Air Belgium heeft geleased, is dit de eerste keer in 2024 dat de Surinaamse luchtvaartmaatschappij een wetlease-overeenkomst heeft gesloten met de Belgische luchtvaartmaatschappij.

Read More »

Bewoners Paramaribo Noord bezorgd om hoge concentratie uitstoot giftige gassen

Districtscommissaris (DC) Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost zei in een vraaggesprek met ABC Radio, dat zijn bestuursdienst momenteel bezig is met de controle op de naleving van de internationale standaarden voor de concentratie uitstoot van giftige gassen van de 30 plus goudopkoop- en verwerkingsbedrijven in Paramaribo-Noord. Volgens de DC zal binnenkort een herstelonderzoek plaatsvinden, om te kunnen vaststellen of de filtersystemen van de bovengenoemde bedrijven, zijn vervangen.

Read More »

DSB wil financiële inclusie Suriname bevorderen

De Surinaamsche Bank (DSB) wil de financiële inclusie in Suriname bevorderen. Dit deelde Alexander van Petten, Chief Operations Officer van DSB maandag tijdens een persconferentie mee. Van Petten verklaarde dat de bank een nieuwe doel en een nieuwe visie heeft. ‘’Wij helpen de huidige en toekomstige generatie aan een betere financiële toekomst.‘’ De bank heeft twee nieuwe producten geïntroduceerd, namelijk de DSB Basisrekening en de DSB Flexicard. De DSB Basisrekening is ontworpen om de financiële inclusie te bevorderen.

Read More »

Beunhazerij?

De graafmachines werkzaam in het kader van het PURP project aan de Waterkant, zijn nauwelijks begonnen aan hun opdracht, of een eeuwenoude amandelboom ter plekke is reeds ontworteld.

Read More »

OM-Nederland vervolgt Hakrinbank, DSB en Finabank op verdenking van witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Holland heeft aangekondigd dat het de drie Surinaamse handelsbanken, de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank (DSB) en de Finabank zal vervolgen voor hun vermeende betrokkenheid bij het witwassen van Euro 19,5 miljoen aan crimineel geld. Dit bedrag, dat volgens het OM afkomstig is uit de drugshandel in Suriname, werd in april 2018 op Schiphol in beslag genomen.

Read More »

Louis Vismale, een iconische Surinaamse Held

Louis Vismale is geen onbekende naam in de Surinaamse samenleving. Als het nou gaat om toneel, film, cultuur of het helpen van mensen in nood, zijn stempel staat gedrukt in de samenleving. Vandaag viert hij zijn 57e jaardag.
Deze opmerkelijke man heeft niet alleen een blijvende indruk achtergelaten in Suriname, maar ook in Nederland en de Verenigde Staten van Amerika (VS). Zijn nalatenschap van sociale betrokkenheid begon al op jonge leeftijd en heeft zich ontwikkeld tot een levenslange missie van hulp en dienstbaarheid. Hij is er niet vies voor om te bedelen voor de mens in nood. Ook zijn eigen portemonnee gaat er heel vaak aan.
Een jongeman met een groot hart
Vanaf zijn 16e jaar begon Vismale met sociaal werk. Werkend met zijn vader in een meubelbedrijf, doneerde hij brandhout en zaagsel aan mensen in de buurt. Deze eenvoudige gebaren van vriendelijkheid markeerden het begin van een indrukwekkende carrière van maatschappelijke betrokkenheid.
Doorbraak in de toneelwereld
Als jonge volwassene betrad Louis de wereld van het theater. Hij schitterde in populaire producties zoals ‘Mofina Pikin’ en ‘Mix Max’, onder de leiding van nu wijlen Lucien Vriese. Zijn talent leidde hem ook naar de filmindustrie, waar hij rollen vertolkte in ‘Gevaarlijk Spel’, ‘Verkeerd’ en ‘Faya Blo’.
Cultuur als Verbinder
Vismales passie voor cultuur kwam tot uiting in zijn eigen televisieprogramma ‘Kulturu Sabi’, waarin hij diverse culturen belichtte. Dit programma vormde de basis voor een grotere ambitie: het creëren van het programma 1 voor 12, samen met Carlos Pinas.
1 voor 12, een baken van hoop
Tegenwoordig is 1 voor 12 een begrip in Suriname. Onder leiding van Vismale heeft het programma duizenden mensen geholpen:
• 21 woningen gebouwd
• 1500 woningen gerenoveerd
• Financiële steun verleend voor studie
• Jaarlijkse schooltassenproject in augustus
• Voedselvoorziening voor dak- en thuislozen aan de Waterkant
In verband met zijn verjaardag trakteerde Vismale dak- en thuislozen op een speciale maaltijd van rijst met pom, kip, groenten en sap. Enkele van hen ontvingen nieuwe schoenen. Daarnaast werden 20 sociaal zwakkeren verblijd met financiële bijdragen en voedingsmiddelen. Ook kinderen met een beperking en weeskinderen vieren vandaag zijn verjaardag bij McDonald’s. Leerlingen van de St. Wilhelmusschool te Powakka hebben Vismale gedecoreerd met een pangi.

Multifunctioneel opvangtehuis
Vismale werkt aan de oprichting van een multifunctioneel opvangtehuis voor seniorenburgers, groter dan Ashiana. De voorbereidingen zijn in volle gang, en de locatie is gepland achter Zanderij. Een lang gekoesterde wens van Vismale gaat hiermee in vervulling.
Erkenning en onderscheiding
Op 23 november 2016 werd Louis Vismale door de president van de Republiek Suriname onderscheiden als Officier. Er gaan geruchten dat hij dit jaar de hoogste onderscheiding, de Ere-orde van de Gele Ster, zal ontvangen. Hij zou hiervoor ook zijn voorgedragen. Hoewel hij hier niet van op de hoogte is, staat hij er zeker voor open. “Niets voelt beter aan dan wanneer jouw onbaatzuchtige werk wordt erkend en waardeert door jouw eigen land”, aldus Vismale.
Dieptepunt en herstel
Niet alles in het leven van Vismale was rooskleurig. 28 mei 2011 ligt nog vers in zijn geheugen. Hij raakte op die dag betrokken bij een ernstig verkeersongeval en raakte in coma. Hij is dankbaar dat hij volledig hersteld is, hoewel hij er enkele littekens in zijn gezicht aan overhield.
Hoogtepunten van Vismale
Louis Vismale herinnert zich met trots de successen van 1 voor 12. Zoals het geval van een kindje geboren zonder anus, dat dankzij de stichting succesvol werd geope-reerd. Of recent nog, de operatie van een Guyanees kindje met een oogtumor, waar Vismale in het ziekenhuis bleef wachten tot de vier uur durende operatie was afgerond.

Read More »

Regeringsfunctionarissen trekken hun fiscale status na

Enkele regeringsfunctionarissen hebben op donderdag 20 juni hun fiscale status nagetrokken bij de Belastingdienst Suriname. Tot deze groep behoorde ook vicepresident Ronnie Brunswijk. De regeringsfunctionarissen zijn daarbij in de gelegenheid gesteld om eventuele achterstanden in te lopen. Zij werden kort toegesproken door minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning.

Read More »

Criminaliteitsbestrijding centraal in overleg tussen minister Amoksi en korpschef

Het aantal inbraken en gewelddadige berovingen is toegenomen. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft hierover op maandag 24 juni op het ministerie een onderhoud gehad met de korpsleiding om de stijgende criminaliteit een halt toe te roepen. Samen met korpschef Bryan Isaacs, directeur van Justitie en Politie Sharma Lakhisaran, en de overige leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) zullen aanvullende maatregelen worden getroffen met als doel Suriname veilig te houden.

Read More »

MACABER SFEERTJE

Heeft het met de nationale financieel-economische crisis te maken, waar we al ruim elf jaar in zitten? Ligt het aan een verdorven mentaliteit, waarbij men kiest voor misdadige activiteiten om aan geld te komen, instede te werken? Of zijn er lieden die op macabere wijze doende zijn een sfeer te creëren in hoofdstad, daarbuiten en het binnenland, om zo de onvrede met betrekking tot de nationale veiligheid, aan te wakkeren.

Read More »

Parlement vraagt wederom aandacht voor bestrijden zware criminaliteit

 Verschillende parlementariërs hebben gisteren aandacht gevraagd voor de aanpak van de zware criminaliteit, ook in het westen van ons land. In de afgelopen weken hebben zwaar bewapende mannen verschillende overvallen gepleegd te Bigi Poika, Maripaston en in het Goliathgebied. Het gaat om de verbindingsweg naar verschillende dorpen richting West-Suriname.

Read More »

SEOB: ‘Wisselkoersdaling en fiscaliteit duwen inflatie omlaag’

In het 12e bulletin van de Suriname Economic Oversight Board (SEOB), worden de recente ontwikkelingen rondom het IMF-programma en de belangrijkste economische trends in Suriname uitgebreid besproken. De SEOB, een onafhankelijke instantie die de regering monitort en adviseert over de uitvoering van het IMF-programma en het economisch herstelplan, heeft zijn verslag voor mei 2024 uitgebracht.

Read More »

DSB-CFO: ‘We hebben behoorlijke winsten gemaakt’

Waldo Halfhuid, Chief Financial Officer van De Surinaamsche Bank (DSB), onthulde tijdens een persconferentie, dat de bank in het boekjaar 2021, behoorlijke winsten heeft gemaakt. Echter, deze zijn niet zodanig dat de bank dividend aan haar aandeelhouders kan uitbetalen. ‘’De winsten zijn niet voldoende om met de aandeelhouders te delen, dit omdat de verliezen die vóór 2020 geleden zijn, nog steeds doorwerken’’, verduidelijkte Halfhuid. DSB rapporteerde een nettowinst na belasting van SRD 370,6 miljoen over het boekjaar 2021.

Read More »

Internationale Arbeidsconferentie wil regulerende normen voor biologische gevaren

Tijdens de 112e Internationale Arbeids-conferetie (IL-C) hebben afgevaardigden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) een belangrijke eerste stap gezet richting de ontwikkeling van internationale regelgeving voor biologische gevaren op de werkplek. Dit is een historische beweging, aangezien er momenteel geen specifieke internationale normen bestaan voor biohazards in de werkomgeving.

Read More »