Lokaal
Ramadhin bezoekt hulppoli RGD Canawapibo Commewijne
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid bracht samen met een delegatie op maandag 5 augustus een oriëntatiebezoek aan de hulppoli van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in Canawapibo, gelegen in het district Commewijne. Het bezoek was gericht op het evalueren van de huidige staat van de gezondheidszorgvoorzieningen en het bespreken van mogelijkheden voor verdere verbetering.
Hakrinbank lijdt recordverlies boekjaar 2021
Bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden op 8 Augustus 2024 heeft de Chief Executive Officer van de Hakrinbank, Rafiek Sheorajpanday een verlies gerapporteerd over het boekjaar 2021 van SRD 185 miljoen na belastingen.
President bespreekt situatie SLM
De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) werkt eraan om op korte termijn weer een eigen vliegtuig op de Mid-Atlantische route operationeel te krijgen. De opties hiervoor en de financiële situatie van het bedrijf zijn op maandag 6 augustus besproken met president Chandrikapersad Santokhi en een clusterteam van ministers, bestaande uit de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme en David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen.
Voorbereidingen bouw Hoofdbureau van Politie in volle gang
Het Korps Politie Suriname (KPS) blijft een onmisbare pijler in de Surinaamse samenleving. De inzet en toewijding van het korps om veiligheid en orde te handhaven, dragen volgens president Chandrikapersad Santokhi bij aan het welzijn van de gemeenschap.
PALU: Stop met partijpolitieke bemoeienissen in de rijstsector
De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) roept de regering en DNA-leden op, te stoppen met partijpolitieke bemoeienissen in de rijstsector. Het is overduidelijk dat een deel van de rijstboeren aangestuurd is vanuit de VHP bij het afreizen naar Paramaribo. De PALU roept de regering op met een duidelijk productiebeleid te komen waarbij naast de rijstsector, ook andere producerende delen van de samenleving voorzien worden van de juiste randvoorwaarden.
Conflicten tussen de militaire leiding en justitiële autoriteiten
Mr. Rasoelbaks president van het Hof van Justitie kondigde gisteren Mr.dr. Carlo Jadnanansingh aan, die hij bereid had gevonden, de boekpresentatie van het gedenk boek 155 jaar Hof van Justitie te doen. Mr.dr. Carlo Jadnanansingh ging snel daartoe over en merkte op dat Rasoelbaks misschien anders alle gras voor zijn voeten wegmaaien.
VES: ‘Daling wisselkoers vreemde valuta roept vragen op’
De afgelopen maanden is het de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) opgevallen dat er een onverklaarbare daling van de wisselkoers van vreemde valuta waarneembaar is, wat heeft geleid tot een appreciatie (stijging) van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro.
Brunswijk ontevreden over beslissing Constitutioneel Hof
Ronnie Brunswijk, vicepresident en voorzitter van ABOP, heeft woensdag voor de start van de Raad van Ministers vergadering gereageerd op de uitspraak van het Constitutioneel Hof (CHof). Het CHof heeft de verhoging van de waarborgsommen voor politieke partijen met ruim 1.000% onverbindend verklaard.
Ori: ‘Volgend jaar gaat mulo uit het systeem’
Henry Ori, minister van Onderwijs, heeft gisteren verklaard, niet tevreden te zijn over het bereikte slagingspercentage van de mulo. Volgens hem ligt dat aan de lage kant, en moet daarin een verandering komen. ‘’Er zal overgestapt worden naar een nieuw systeem.
155 jaar gedenkboek over het Hof van Justitie
Mr. Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie, ving gisteravond bij zijn boekpresentatie aan met het bevestigen, dat de drie staatsmachten goed waren vertegenwoordigd. Na 155 jaar zal een nieuwe organisatiewet ter goedkeuring worden voorgelegd aan De Nationale Assemblee, waardoor de rechterlijke macht meer macht krijgt om zijn grondwettelijke plicht van tijdige juridische procedures, uit te voeren.
IMF: ‘Suriname ervaart in 2024 economische groei van 2,5 %’
In juli 2024 heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de World Economic Outlook uitgebracht, die een uitgebreid overzicht biedt van de economische situatie in verschillende Caribische landen. De rapportage belicht de uiteenlopende economische prestaties en uitdagingen van landen zoals Suriname, Guyana, Trinidad en Tobago, Barbados en Jamaica.
Bond EBS en directie bereiken principeakkoord
De bond bij de N.V. Energiebedrijven Suriname (OWOS) en de directie van het bedrijf, hebben een principeakkoord bereikt. Hiermee is een overeenstemming bereikt tijdens de cao-onderhandelingen die al enige tijd gaande zijn, en waarover er ontevredenheid heerste bij het personeel. Starnieuws verneemt dat een looncorrectie van 40 procent is overeengekomen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024.
SWM: Waterdruk komt weer goed op gang
Denise Groenefelt, hoofd van de afdeling PR van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), meldde gisteren dat er inderdaad een spoedbekendmaking was betreffende een lage waterdruk in Groot-Paramaribo en Paramaribo-Noord. “De lek in de leiding aan de William Kraanplein was diezelfde dag en wel binnen enkele uren hersteld.’’
Schaarste aan uien en aardappelen, EZ waarschuwt voor prijsopdrijving
Er heerst een schaarste aan uien en aardappelen. Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) meldt, dat er een tekort aan deze producten is ontstaan, omdat het seizoengevoelige producten betreft. Surinaamse importeurs hebben als gevolg van een mislukte oogst en een tekort op de wereldmarkt, minder geïmporteerd.
Regering Santokhi overweegt nieuwe Oppenheimer-lening
Documentatie uit april 2024 waarop de redactie van De West de hand heeft weten te leggen, toont aan dat Oppenheimer & Co. Inc – de investeringsbank die massieve kredieten in de regeerperiode van D.D. Bouterse heeft verstrekt – momenteel besprekingen voert met de huidige Surinaamse regering over nieuwe leningen. Uit de documenten wordt duidelijk, dat het leningen aan parastatalen betreffen, met rentepercentages van rond de 12 procent.
Politie Corantijn neemt 115 zakken met uien in beslag
In een zaak waarbij er op maandag 5 augustus een partij uien die vanuit Guyana naar Suriname is gesmokkeld, zijn de drie verdachten R.A. (33), R.D. (48) en A.B. (45) door de politie van Corantijn aangehouden. De politie van voormeld bureau deed na een melding dat er smokkelpraktijken plaatsvonden nabij de Clarasluis aan de rechteroever van de Corantijnrivier, direct de locatie aan voor onderzoek.
President en coalitietop buigen zich over besluit CHof
President Chandrikapersad Santokhi heeft zich samen met de top van de coalitie gebogen over de beslissing van het Constitutioneel Hof (CHof), inzake de verhoging van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen. Bij de vergadering die op 5 augustus 2024 plaatsvond op het Kabinet van de President, waren mede aanwezig vicepresident Ronnie Brunswijk, DNA-voorzitter Marinus Bee, vicevoorzitter Dew Sharman en PL-voorzitter Paul Somohardjo.
PALU: waar blijft de motie van wantrouwen tegen Nurmohamed?
De PALU is van mening dat de minister van Openbare Werken (OW), allang de eer aan zichzelf had moeten houden in de kwestie van de ‘Herinrichting van ‘t Hogerhuysstraat’ en het vroegtijdig uitlekken van informatie naar aannemers. Dat hij die zelfwaarde niet heeft, blijkt ook nog uit de bedreigingen naar de pers die slechts haar werk heeft gedaan.
Gerechtshof Den Haag: Nederland mag in beslag genomen 19,5 miljoen euro houden
In een langdurige juridische strijd over een in beslag genomen bedrag van 19,5 miljoen euro, heeft het gerechtshof in Den Haag, Nederland opnieuw in het gelijk gesteld. Dit bedrag, dat in 2018 op Schiphol werd onderschept, terwijl het op weg was naar Hong Kong, blijft in beslag.
Leden veiligheidsbonden dreigen met actie
De leden van de verschillende veiligheidsbonden (KPA, BBS, KBS) hebben afzonderlijk hun vertegenwoordigers aangeschreven voor het beleggen van een algemene ledenvergadering (ALV). Volgens de leden heeft de president publiekelijk aangegeven, de onderhandelingen over loonsverhoging eind juli af te ronden. Echter, in de tweede week van augustus is er nog steeds geen schot in de zaak.
Padieboeren houden vast aan eis van SRD 10.000 per ha
De padieboeren die afgelopen maandag een gesprek hebben gehad met president Santokhi, hebben verklaard zeer ontevreden te zijn over het verloop van het gesprek. Volgens de boeren waren ze uitgenodigd door de president, maar heeft hij geen concrete oplossingen aan kunnen bieden.