Lokaal
Italiaanse multinational Saipem wint contract voor Surinaams olieproject van USD 10 miljard
De multinational Saipem (Drilling and Assembly Italian Public Limited), maakte donderdag bekend, dat zij een contract van USD 1,9 miljard heeft binnengehaald van TotalEnergies voor engineering, inkoop, constructie en installatie (EPCI) voor het USD 10,5 miljard kostende GranMorgu-olieproject voor de kust van Suriname.
SBM Offshore heeft contracten gegund voor de GranMorgu-veldontwikkeling
SBM Offshore maakt bekend dat er contracten zijn gegund voor het GranMorgu veldontwikkelingsproject gelegen in Blok 58 in Suriname door de Operator, TotalEnergies EP Suriname B.V., een dochteronderneming van TotalEnergies. Op grond van deze contracten zal SBM Offshore, in samenwerking met Technip Energies, een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) bouwen en installeren.
Jairam: ‘Overheid moet meer investeren in agrarische sector’
In zijn afsluitend relaas deed Soedeshchand Jairam, directeur van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), een oproep aan de overheid, meer te investeren in de agrarische sector. Hij pleitte voor concrete maatregelen om de sector uit de stagnatie te halen. “Zonder adequate steun, zowel financieel als beleidsmatig, blijven de kansen voor schaalvergroting en diversificatie onbenut”, aldus Jairam.
Verdachtenverhoor Kromosoeto en medeverdachten opnieuw uitgesteld
Op 6 november 2024 werd de strafzaak tegen de verdachten Ginmardo Kromosoeto, G. Hew A Kee, B. Jurgens, R. Putter, W. Sardjo en J. ten Berge behandeld door de kantonrechter. De zaak stond in het bijzonder gepland voor het verdachtenverhoor van Kromosoeto.
Breeveld: ‘Hier gaat het puur om partijpolitieke dyugu dyugu’
Carl Breeveld, voormalig DOE-voorzitter en politicus, heeft in gesprek met ABC online nieuws, de onrust binnen de coalitie, waarbij men vecht om de invulling van de ministerspost op van Binnenlandse Zaken (BiZa) getypeerd als een politieke chaos. “Hier gaat het puur om partijpolitieke dyugu dyugu”, aldus Breeveld.
Uitspraak in strafzaak Saya en medeverdachten
Op 14 november 2024 heeft de kantonrechter uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de ondernemer J. Mixon, alias Saya, en twee douaneambtenaren. De zaak betrof meerdere aanklachten, waaronder oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.
Loon- en salarisaanpassingen reden suppletoire begroting 2024
Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, heeft gisteren in De Nationale Assemblee gezegd, dat er een heleboel zaken zijn die geleid hebben tot een aanvullende begroting (suppletoire begroting). ‘’De aanvullende begroting is gestoeld op loon- en salarisaanpassingen, koerswijzigingen en herverdeling van de prioriteitsgebieden’’, aldus Parmessar.
Enkele LBO-scholen worden voor AVO ingezet
In een voortdurende inspanning om een positieve leeromgeving te garanderen en om alle leerlingen een verdiende plek te geven, is het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) genoodzaakt enkele scholen voor Lager Beroepsonderwijs (LBO) anders in te zetten en ter beschikking te stellen aan het algemeen vormend onderwijs. Het gaat in dezen om scholen die geen grote veranderingen voor de leerkrachten en leerlingen te weegbrengen.
ECD sluit ondernemingen in Flora en omgeving
De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft controlewerkzaamheden in het ressort Flora en omgeving uitgevoerd. De controlewerkzaamheden hebben plaatsgevonden op dinsdag 12 november 2024, waarbij de ECD streng heeft opgetreden tegen de ondernemers.
Uitwisseling leerlingen Jaw Jaw met leerlingen Nederland groot succes
Wat in oktober met een groot startfeest begon in het kleine Surinaamse dorpje Jaw Jaw, is inmiddels veranderd in een groot en succesvol project met een unieke samenwerking tussen Nederlandse leerlingen uit Amsterdam en Surinaamse leeftijdsgenootjes uit Jaw Jaw. Het levert prachtige en creatieve resultaten op.
Suriname mede-oprichter G-Zero alliantie van carbon negatieve landen
G-Zero, een forum van carbon-negatieve en carbon-neutrale landen, is tijdens de COP29 klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan, formeel gelanceerd. Suriname is samen met Bhutan, Madagaskar en Panama, mede-oprichter van dit baanbrekende initiatief dat tot doel heeft de mondiale inspanningen richting een klimaatneutrale en klimaatbestendige wereld te bevorderen.
Suriname CO2-negatief, maar extreem kwetsbaar voor klimaatverandering
Suriname heeft tijdens een regionaal klimaatforum gewaarschuwd voor de urgente noodzaak van internationale steun bij klimaatadaptatie. Als een van ‘s werelds meest beboste landen, vervult Suriname een cruciale rol in de wereldwijde CO2-op-slag, maar het land wordt tegelijkertijd zwaar getroffen door de gevolgen van klimaatverandering
Afi: De stem die blijft klinken
In een wereld waar muziek vaak slechts achtergrondgeluid is, was Afi een stem die stiltes creëerde. Waar ze ook zong, of het nu een intieme club was of een bruisende bar, ze wist altijd een stilte af te dwingen zodra ze de microfoon oppakte. Florence Nelzon, de eerste persoon die als jurylid werd geselecteerd, treedt op als de voorzitter van de jury. Haar rol is om de beslissing van de jury (schuldig of niet schuldig) tegen de aanklachten op een formulier vast te leggen en het bij de uitslag bekend te maken.
Uitbetaling vakantiejobbers AWJ in volle gang
Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) is bezig met de uitbetaling van duizend vakantiejobbers, die hebben deelgenomen aan het Vakantiewerkgelegenheidsproject.
Tachtig nieuwe BAVP’ers beëdigd
Op het terrein van de parketwacht van het Openbaar Ministerie, hebben tachtig nieuwe Buitengewone Ambtenaren Van Politie (BAVP) de eed afgelegd. De beëdiging vond plaats in aanwezigheid van procureur-generaal Garcia Paragsingh, die hen toesprak over de belangrijke verantwoordelijkheid die deze functie met zich meebrengt.
Stanley Rensch: Een onvermoeibare strijder voor rechtvaardigheid
Op 10 november 2024 verloor Suriname een van zijn meest toegewijde mensenrechtenactivisten, Stanley Rensch. Zijn leven stond in het teken van de strijd tegen onrecht en de bescherming van de rechten van de meest kwetsbaren in de samenleving. Na de staatsgreep van 1980 verloor Rensch zijn baan vanwege conflicten met het regime van Desi Bouterse.
Parmessar: ‘Beleidswijzigingen MinOWC ondermijnen toekomst van de jeugd’
Rabin Parmessar, NDP-fractieleider, verklaart dat de beleidswijzigingen van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), de toekomst van de jeugd en daarmee van het hele land, dreigen te ondermijnen. Parmessar heeft gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) felle kritiek geuit op het huidige onderwijsbeleid. Volgens hem is het onderwijssysteem momenteel een complete chaos.
‘Voorbereidingen verkiezingen uitdagend, maar verlopen gestaag’
Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, thans waarnemend minister van Binnenlandse Zaken (BiZa), heeft voor de vergadering van de Raad van Ministers verteld, dat de voorbereidingen voor de komende verkiezingen uitdagend zijn, maar wel gestaag verlopen volgens schema.
VS en Suriname versterken samenwerking in bestrijding van vuurwapengerelateerde criminaliteit
Op 13 november 2024 sprak de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher bij de opening van de Crime Gun Intelligence Unit Sensitization Workshop van het CARICOM Implementation Agency for Crime and Security. De ambassadeur benadrukte de inzet van de Verenigde Staten voor versterkte veiligheidssamenwerking met Suriname en andere CARICOM-landen.
Tekort aan brandstof en slechte planning zorgen voor frustratie bij rijstboeren in Nickerie
Wageningen – Het padie inzaaiseizoen is op 1 november van start gegaan. Hoewel er voorbereidingen zijn getroffen om de rijstarealen van water te voorzien, zijn rijstboeren in Nickerie gefrustreerd geraakt door de voortdurende problemen met de irrigatie. Afgelopen week moesten Wakay-pompen stilgelegd worden vanwege een brandstoftekort, waardoor slechts een beperkte hoeveelheid water beschikbaar kwam. Inmiddels zijn alle drie pompen weer operationeel, maar de problemen lijken nog niet voorbij.
SEOB: ‘CBvS zet zich in voor stabiliteit SRD en inflatiebeheersing’
De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) heeft in zijn meest recente editie van het SEOB-bulletin, de rol van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) binnen het IMF-programma geanalyseerd, waarbij de CBvS verantwoordelijk is voor het stabiliseren van de waarde van de Surinaamse dollar (SRD) en het toezicht op de financiële sector. De Centrale Bank fungeert daarnaast als bankier voor zowel commerciële banken als de overheid en adviseert de regering over financiële zaken.