Lokaal
Ali: ‘Guyana en Suriname creëren nieuwe ader voor strategische ontwikkelingsinvesteringen’
Het Guyanese staatshoofd Irfaan Ali heeft dinsdag tegenover de Guyanese media verklaard, dat Guyana en Suriname momenteel bezig zijn, een nieuwe ader te creëren voor strategische ontwikkelingsinvesteringen. Ali legde uit, dat de samenwerking tussen Guyana en Suriname op het gebied van energie en handel, naar verwachting aanzienlijke voordelen zal opleveren voor beide landen, de regionale connectiviteit verbeteren en beide republieken positioneren als leidinggevende op de wereldwijde energiemarkt.
VS en Suriname zullen gezamenlijk strijden tegen georganiseerde misdaad en drugshandel
Op 15 oktober 2024 hebben de Verenigde Staten van Amerika en Suriname diplomatieke nota’s uitgewisseld om de afronding van de onderhandelingen over een nieuwe Air Interception Assistance Agreement te bevestigen. Met deze overeenkomst, die binnenkort van kracht zal worden, zullen de Verenigde Staten Suriname ondersteunen bij het lokaliseren, identificeren en volgen van burgerluchtvaartuigen en zeeschepen. Dit zal Suriname in staat stellen om, in samenwerking met zijn Caribische partners, belangrijke informatie over lucht-, maritieme en landbewegingen te delen.
Vier verdachten wegens diefstal aangehouden te Kraboedoi
J.D. (33), V.K. (33), S.S. (32) en G.M. (33) zijn op zondag 13 oktober 2023 door de politie van post Kraboedoi in het district Brokopondo aangehouden wegens diefstal. De politie van het voornoemde bureau deed de plek aan voor onderzoek.
KPS succesvoller in criminaliteitsbeheersing
Het Korps Politie Suriname werkt continu om het veiligheidsgevoel in de samenle-ving te verhogen. In het derde kwartaal van 2024 heeft de politie landelijk 1.646 verdachten kunnen aanhouden. 55 procent van dit aantal, hetgeen neerkomt op 907 verdachten is in verzekering gesteld. De aanhoudingen betreffen verschillende strafbare feiten. Een deel van deze verdachten wordt zeer ernstige strafbare feiten verweten, zoals berovingen, overvallen, inbraken, drugsdelicten, vermogensdelicten, economische delicten en ook vormen van grensoverschrijdende misdaad. I
Personeel MZ legt werk neer Koopkrachtversterking niet ontvangen
Het personeel van de Medische Zending (MZ) heeft besloten het werk neer te leggen, nadat de koopkrachtversterking al ruim twee maanden lang niet werd uitbetaald. De bond besloot gisteren een Algemene Ledenvergadering(ALV) te beleggen om de leden aan te horen. Hier werd het besluit door de bondsvoorzitter, Roy Haverkamp, genomen. De laatstgenoemde verklaarde in gesprek met Keynews,
Wat te doen bij storingen in de waterlevering en krijgen klanten compensatie?
De mededeling van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM), waarbij ze vertelt dat er van 15 oktober 2024 voor een week onderhoudswerkzaamheden zullen plaatsvinden bij het productiestation, laat duidelijk zien, dat er opnieuw verstoringen zullen zijn in de waterlevering.
Staatsschuld zal stijgen met USD 257,6 miljoen bij eerste olieproductie
De regering van Suriname bereidt zich voor om de Wet Spaar- en Stabilisatiefonds Suriname (SSFS) uit 2017 te herzien, terwijl de ontwikkeling van twee olievelden in Blok 58 steeds dichterbij komt. Dit fonds, oorspronkelijk opgezet als financiële buffer, ontvangt een deel van de inkomsten uit de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen, en is bedoeld om zowel onvoorziene uitgaven te dekken als toekomstige generaties te ondersteunen.
Vijf criminelen gedeporteerd uit Suriname na gewapend geweld in Frans-Guyana
Op dinsdag 15 oktober 2024 zijn vijf voortvluchtige gewelddadige Franse verdachten, betrokken bij een reeks gewapende overvallen in Frans-Guyana, gedeporteerd. De mannen, die verantwoordelijk worden gehouden voor meerdere overvallen in de afgelopen maanden, schuwden niet om zelfs Bernard Sellier, de plaatsvervangend burgemeester van Saint-Laurent, te gijzelen en te beroven.
Ondertekening van memorandum of understanding tussen Suriname en Deltares en bezoek aan TU Delft
Op 11 oktober 2024 vond een belangrijke stap plaats in de samenwerking tussen Suriname en Nederland op het gebied van waterbeheer en klimaatvraagstukken. Minister dr. Riad Nurmohamed van het Surinaamse ministerie van Openbare Werken ondertekende een memorandum of understanding (MoU) met Annemieke Nijhof, directeur van Deltares.
LVV-minister: “SAIL is niet verkocht”
Op maandag 14 oktober jl. heeft minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een afvaardiging van de arbeiders van Suriname American Industries Ltd (SAIL NV) ontvangen. Zij hebben hem opgewacht met borden met opschriften om hun bezorgdheid over hun baan te uiten.
Regering en Federatie Para plantages bespreken dringende kwesties district Para
De uitdagingen in district Para hebben de aandacht van president Santokhi. Het overleg richtte zich op dringende vraagstukken zoals afvalbeheer en drinkwatervoorziening in het district. Deze vraagstukken waren allen vermeld in een open brief die aan de president werd overhandigd door de voorzitter van de Federatie van Para Plantages, Hesdy Ommen, namens de bewoners van het district.
De FID-overeenkomst met TotalEnergies: Een Kans of een Valstrik voor Suriname?
Recentelijk heeft Staatsolie, zonder parlementaire goedkeuring, een Final Investment Decision (FID) overeenkomst gesloten met het Franse TotalEnergies. De FID markeert het officiële groene licht voor een grootschalig project in de olie- en gasindustrie. Hoewel dit op het eerste gezicht veelbelovend lijkt voor de economische ontwikkeling van Suriname, roept het tegelijkertijd ernstige vragen op over transparantie, mogelijke corruptie en de daadwerkelijke voordelen voor het land.
RIJKELIJK LAAT
Het is wel heel opvallend, dat de huidige Surinaamse regering nu pas en wel na vier jaar sinds haar aantreden, veel serieuzer wenst aan te kijken tegen de illegale visstroperij voor onze kust door voornamelijk Guyanezen. Heeft de huidige regering nu pas in de gaten, dat visexport op een juiste en goed geordende wijze veel geld in het laadje voor ons land kan opbrengen en dat we het onmogelijk kunnen overlaten aan de visrovers uit het westelijk gelegen buurland?
‘Sociale dialoog cruciaal voor duurzame transitie: VSB pleit voor sterkere samenwerking’
Tijdens de vierdaagse workshop, georganiseerd door RAVAKSUR en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), werd sociale dialoog benadrukt als een essentieel instrument voor een rechtvaardige transitie naar een duurzame en formele economie. Vertegenwoordigers van de vakbeweging, de overheid en het bedrijfsleven namen deel aan een paneldiscussie waarin de informele economie en de rol van de vakbeweging bij het formaliseren van werkgelegenheid centraal stonden.
Asabina: ‘Een abnormaal hoge waarborgsom wordt als belemmering gebruikt’
Ronny Asabina, BEP fractieleider, heeft tegenover ABC online gezegd, dat er in De Nationale Assemblee geen aanstalten wordt gemaakt, een nieuwe waarborgsom te bepalen. Het Constitutioneel Hof heeft de bepalingen over de hoogte van SRD 750.000 onverbindend verklaard,
ExxonMobil verdedigt Guyana’s oliecontract ondanks betere voorwaarden in Suriname
Alistair Routledge, Country Manager van ExxonMobil in Guyana, heeft het oliecontract tussen Guyana en ExxonMobil als een groot succes geprezen, ondanks kritiek dat de voorwaarden slechter zijn dan die van buurland Suriname. Tijdens een persconferentie gaf Routledge toe dat hij bekend was met de vergelijking tussen de twee deals, maar hij waarschuwde dat de Production Sharing Agreement (PSA) van Guyana de risico’s en marktomstandigheden weerspiegelde toen het contract werd opgesteld.
Visserscollectief blijft betrokken bij aanpak illegale visserij
In een recent gehouden overleg (overhandiging petitie visserscollectief) met president Santokhi, is het onderwerp van de illegale visserij besproken, waarbij oplossingsmodellen zijn voorgesteld door het visserscollectief. Volgens Mark Lall van het visserscollectief, moeten deze modellen verder worden uitgewerkt en vervolgens uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
Reyme: ‘Politici maken misbruik van laaggeletterdheid bevolking’
Politieke partijen bereiden zich momenteel voor op de verkiezingen van mei 2025. Een groot aantal partijen zijn ook bezig met campagnes die focussen op economische hervormingen en sociale cohesie, met het streven het vertrouwen van de bevolking terug te winnen.
Medewerkers SAIL door LVV-minister aangehoord
Medewerkers van de NV Sail hebben afgelopen vrijdag na een bezoek aan het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) besloten, het werk neer te leggen. De medewerkers gingen naar het ministerie, omdat zij hadden gehoord dat het bedrijf zou zijn verkocht. Van de minister wensten zij te horen, wat de stand van zaken is, waarom zij niet op de hoogte zijn gesteld en wat er staat te gebeuren.
Actievoerders Neus en Hellings ontevreden over regeringsbeleid
Actievoerders Raoul Hellings en Maisha Neus waren vandaag, voor De Nationale Assemblee (DNA), als burgers van het land. Volgens Maisha Neus is er reden tot protest, omdat er ontevredenheid heerst over ons onderwijs dat chaotisch is, de criminaliteit die toeneemt en de gezondheidszorg die op zijn kop ligt. Zij zegt dat er gebrek is aan transparantie binnen het beleid.
PLO-bushouders dreigen wederom met actie
De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) dreigt met een grotere actie en heeft gisteren reeds een prikactie gevoerd, omdat de brandstofcompensatie niet snel wordt uitbetaald. Volgens woordvoerder, Rawien Bajnath wachten de bushouders al vijf maanden op een compensatie, die ze met terugwerkende kracht (TWK) zou worden uitbetaald.