Keerpunt

FINANCIËNMINISTER NEEMT VEILIGHEID NIET SERIEUS
Minister Amoksi heeft al geruime doorgegeven, dat het politiekorps een tekort aan voertuigen heeft. Echter, de middelen om dit tekort op te heffen, worden maar niet vrijgemaakt. Het ministerie van Financiën en Planning zou zo’n 100 miljoen aan reçu’s moeten betalen voor wat Justitie en Politie betreft.

DALENDE KOERS, MAAR GEEN DALENDE PRIJZEN
De wisselkoers voor de USD ten opzichte van de SRD en de Euro is de afgelopen week wederom omlaag gegaan. Voor de aankoop van 1 Euro wordt rond SRD 31 gevraagd, terwijl dit bedrag voor de USD rond SRD 29 ligt. Echter merken we van de daling niets in de winkels, terwijl ook de bank deze koers hanteert. Ook de douanekoers is al enige tijd lager, maar controle vanuit Economische Zaken blijft uit.

CHAOTISCHE VERKEERSSITUATIE NABIJ MINISTERIE JUSPOL
De situatie voor het hoofdkwartier van het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) op de hoek van de Henck Arronstraat, neemt steeds ergere vormen aan. Mensen zien kans het ministerie te bezoeken en gewoon hun auto op de rijweg te parkeren. Het zullen zeker geen normale burgers zijn die dit gedrag vertonen. Maar waarom kan de beveiliging niet corrigerend kan optreden? Of dat het ministerie dat in feite belast is met ordening, zelf geen orde kan brengen op de plek waar zij gevestigd is. Tegenwoordig worden zelfs portieren van deuren opgelaten, alsof het de normaalste zaak is.

RIJBEWIJSFRUSTRATIE
Al enkele maanden is er geen materiaal voor het vervaardigen van nieuwe rijbewijzen. Vanwege het ministerie van Justitie en Politie is een model bedacht voor het verstrekken en bestempelen van een strookje voor mensen die in aanmerking moeten komen voor de verlenging van hun rijbewijs. Dit zou echter een tijdelijke oplossing zijn, aangezien het materiaal voor het maken van een e-rijbewijs, elk moment kon aankomen in ons land.

EINDE VRIJSTELLING SCHAADT BEDRIJFSLEVEN
Aan de ene kant erkennen zowel de minister van Financiën als de president, dat de prijzen in de winkels niet omlaag zijn gegaan, ondanks dat beide politici strijken met de eer van een betere wisselkoers en vertrouwen in de SRD. Aan de andere kant blijft de regering beleid maken dat geen schijn van kans heeft, prijzen te verlagen. In het afgelopen jaar hebben ondernemers en productiebedrijven, vaak zonder enige aankondiging, de tarieven van water en elektriciteit zien stijgen. Deze maatregelen werden nog maar net op de hielen gezeten door de invoering van de BTW.

SURINAAMSE LUCHTVAART GAAT ACHTERUIT
De SLM heeft kosten nog moeite gespaard om aan de confrontatie tussen een ondernemer en politicus in de business class, een bepaalde draai te geven. De communicatiemachine draaide op volle toeren, nadat een viraal videomoment aanleiding gaf tot speculatie over paspoorten, privileges en het reisgedrag van topfunctionarissen. Een van de redenen waarom gevoelsmatig het moment zo kan hebben aangeslagen, is omdat voor de gewone Surinamer de ervaring van belemmerd worden in het reizen, terwijl functionarissen op grote voet en met rode loper, ongestoord jetsetten, niet onbekend is.

LUCHTHAVENS OF LUCHTKASTELEN
Nadat Keerpunt de ambitieuze plannen voor een luchthaven te Jarikaba uit de doeken deed, heeft nu een lokale ondernemer zonder expertise of ervaring in luchtvaart of luchthavens, publiekelijk zijn plannen uit de doeken gedaan aan de president van de Republiek Suriname. Op zijn beurt zegde de president ‘ondersteuning’ toe in het openbaar. De ondernemer zou kunnen rekenen op de regering, want de ondernemer in kwestie heeft volgens de president, bewezen ‘in tijden van uitdagingen in staat te zijn een miljoenenproject neer te zetten, waarin mensen geen geloof hadden.’

Elites en Barbaren: Van waar zal onze hulp komen?
Op 4 juli 2024 zag ik op Facebook een bericht van Helmut Gezius, socioloog, en een oude kennis van mij, onder de kop: ‘De boombarbaren van purp’. De tekst stond onder een foto van een omgevallen amandelboom, een van die eeuwenoude aan de Waterkant. PURP staat voor Paramaribo Urban Rehabilitation Program, een project dat onder andere ten doel heeft het herinrichten van de Waterkant.

32% VAN DE KINDEREN IN VOLKSBUURTEN IS DROP-OUT
Recente uitspraken van oud-minister Marie Levens en onderzoek van het ministerie van Onderwijs, werpen een schokkend licht op de staat van het onderwijs in Suriname. Met bijna 40 procent van de bevolking die niet verder is gekomen dan de vierde klas van de lagere school en 32 procent van de kinderen in volksbuurten dat vroegtijdig de school verlaat, staat het land voor een immens onderwijsprobleem. Deze cijfers benadrukken niet alleen het falen van het onderwijssysteem, maar ook de ernstige sociale en economische gevolgen die dit met zich meebrengt.

DE VERNIETIGERS VAN ONS LAND
In de recente politieke geschiedenis van Suriname zijn er dramatische wendingen geweest die het land op de rand van de afgrond hebben gebracht. De verdediging

OP ZWART ZAAD
De regering heeft besloten voor een periode van enkele maanden, geen ontheffingen meer te verlenen aan bedrijven die voor bepaalde grondstoffen en andere goederen, invoerrechtenvrij mochten importeren. Door deze maatregel kunnen heel wat bedrijven de hoognodige grondstoffen niet meer invoerrechtenvrij binnenhalen in deze periode, hetgeen zeker tot grote verhogingen voor bepaalde goederen zal leiden, omdat de importeur en vaak ook de fabrikant, het eindproduct gewoon door zal berekenen aan de consument. Uit alles blijkt dat de overheid behoorlijk krap zit met haar financiën en op alle fronten tracht te schrapen, nu bij het innen van de indirecte belastingen.

DE VERWIJTEN BLIJVEN NIET UIT!
Recent gaf vicepresident Ronnie Brunswijk aan, dat ABOP-ministeries niet voldoende middelen krijgen, waardoor zij ook hun werk niet kunnen uitvoeren. Dit heeft tot gevolg dat het erop lijkt dat ABOP de oorzaak is van het falen van deze regering.

DE INVLOED VAN CRIMINELE NETWERKEN OP DE POLITIEK
Het Panorama-artikel dat onlangs is gepubliceerd over Brian Blue en zijn betrokkenheid bij de cocaïnehandel in Suriname, biedt een gedetailleerd en verontrustend beeld van de verwevenheid tussen criminele netwerken en politieke figuren. Het artikel geeft veel details over betrokkenheid bij drugshandel en moorden, maar mist expliciete bronvermelding. Dit is cruciaal voor het beoordelen van de be-trouwbaarheid van de gepresenteerde informatie. Bijvoorbeeld, claims over de betrokkenheid van Brian Blue, Quincy Promes en politieke figuren zoals Ronnie Brunswijk e

INTEGER, MAAR NIET INTELLECTUEEL?
Volgens de vicepresident tevens ABOP-leider Ronnie Brunswijk, zijn mensen die twijfelen aan zijn leiderschapskwaliteiten, jaloers op hem. ‘’Je kan geen betere integere man in Suriname vinden dan deze man”, zei Brunswijk woensdag voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers. Brunswijk, die oud-leider van het Jungle Commando is, stelt dat alle andere zogenaamde integere personen en leiders bang waren, toen hij moed en durf heeft getoond, om tijdens de Binnenlandse Oorlog te strijden tegen de dictator.

SANCTIES OMTRENT WAPENHANDEL VOOR SURINAME NIET VREEMD
De recente aankondiging van de Amerikaanse regering om de export van vuurwapens naar 36 landen, waaronder Suriname, te beperken, heeft veel stof doen opwaaien. Deze maatregel, bedoeld om de illegale omleiding van semi-automatische wapens tegen te gaan, is een reactie op de groeiende zorgen over nationale en internationale veiligheid.

KOMT MANGRE OP VOOR LEERKRACHTEN?
De voorzitster van de Bond van Leraren (BvL), Reshma Mangre, heeft de onderwijsminister de afgelopen week van repliek gediend. Volgens de in slaap gesuste bondsvoorzitter, had de bewindsman de vakbeweging in kennis moeten stellen, over zijn besluit extra lessen te verzorgen aan leerlingen die het niet hebben gehaald en zo in aanmerking zullen komen voor een herkansing.

VORSWIJK SCHIET ZICHZELF WEDEROM IN DE VOET?
Ondanks herhaaldelijke gesprekken en waarschuwingen van president Chan Santokhi, lukt het minister Dinotha Vorswijk maar niet, de uitgifte van gronden eerlijk en transparant te maken. Er zijn wederom nieuwe gevallen opgedoken die voor een enorme ophef zorgen in de samenleving. In sommige gevallen zijn er zelfs eigendomspercelen uitgegeven, met valselijk opgemaakte documenten. De president zegt deze zaak nogmaals met vicepresident Ronnie Brunswijk, de partijvoorzitter van minister Vorswijk, te zullen bespreken.

SURINAAMSE BANKEN ONDER VUUR
In een opmerkelijke wending heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Holland drie Surinaamse handelsbanken aangeklaagd voor hun vermeende rol in het witwassen van euro 19,5 miljoen aan crimineel geld. Dit geld, volgens het OM afkomstig uit de Surinaamse drugshandel, werd eerder op Schiphol in beslag genomen. De betrokken banken – Hakrinbank, De Surinaamsche Bank (DSB) en Finabank – ontkennen de beschuldigingen en eisen het geld terug via de rechter.

ZWARE REGEN EN DE GEVOLGEN
De aardbeving van 2010 in Haïti eiste meer dan 200.000 levens, terwijl de zeebeving nabij Japan in 2011 rond de 20.000 levens kostte. De intensiteit van beide rampen was als natuurfenomeen op dezelfde schaal. De sociale onrust, zwakke instituten, benarde gezondheidszorg, het gebrek aan internationale partners en het onderling wantrouwen, verergerden het menselijk leed, ten gevolge van een onveranderbaar natuurvoorval.

CONTROVERSIËLE BENOEMINGEN TIJDENS DE NDP
Tijdens de regeringen Bouterse I en II werden in ons land personen geaccommodeerd, waarbij onder andere veroordeelden op prominente posities werden geplaatst. Heden ten dage werpen deze benoemingen alsnog een verontrustende schaduw op de integriteit van staatsinstellingen die tot op heden niet optimaal kunnen functioneren. Los van het feit dat de gewezen president Desi Bouterse veroordeeld is vanwege zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden en vanwege drugshandel, zijn er voorbeelden van controversiële benoemingen die ons tot op de dag van vandaag in verlegenheid brengen.

GUYANESE DRUGSKARTELS
Shaheed ‘Roger’ Khan, ooit Guyana’s meest beruchte drugsbaron, stond bekend om zijn luxe levensstijl en uitgebreide criminele activiteiten. Hij werd in 2006 in Amerikaanse documenten, gepubliceerd via Wikileaks, vergeleken met de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Khan leefde als een pre-koloniale vorst in Guyana, waar hij onder andere openbare grond kocht van een suikerfabriek en een bos exploiteerde in Essequibo.