Keerpunt

AWJ-minister ontvangt werkplan ter stimulering micro-ondernemerschap binnenland

De Commissie Bevordering & Ontwikkeling van Micro- Ondernemerschap Binnenland, heeft onlangs een werkplan overhandigd aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ). Het plan is van belang voor het bevorderen van ondernemerschap en werkgelegenheid in het binnenland en past volledig binnen het doel van het Decent Work Country Programma van Suriname, dat landelijk wordt uitgevoerd.

Read More »

DIPLOMATIEK WERK IN DE REGIO

Terwijl de EBS-onlusten het land bezighielden, vertrok president Santokhi samen met de minister van BIBIS, Albert Ramdin, naar de Bahama’s voor conferenties tussen het Caribisch gebied en Afrika. Volgens de beide internationalisten voor de veranderende economie als gevolg van olie- en gasontwikkeling en de historische context tussen het Caribisch gebied en Afrika. Als dat u onmisbaar in de oren klinkt, verschilt u met Keerpunt van inzichten.

Read More »

PERSSTILTE GELDT DUS NIET VOOR DE PRESIDENT?

Terwijl de regering de vakbond op de vingers tikt inzake een overeenkomst die zou zijn getekend over een ingelaste persstilte, is de president tijdens zijn introductie van het boek over de zogeheten verworvenheden van deze regering, breedvoerig aan het praten over zaken betreffende de onderhandelingen tussen beide partijen.

Read More »

GELUK BIJ EEN ONGELUK OPMAAT NAAR DE VERKIEZINGEN

 We schrikken op van ons ontbijt door de klap van een aanrijding. Een automobiliste die mensen naar het Academisch Ziekenhuis heeft gebracht, zoekt een parkeerplaats. In een moment van onoplettendheid ziet zij niet dat de auto’s vóór haar stilstaan voor het verkeerslicht. Zij rijdt tegen haar voorganger aan. Haar auto is flink beschadigd.

Read More »

STROOMUITVAL EN WATERTEKORT LOPEN DE SPUIGATEN UIT

De afgelopen jaren blijkt stroomuitval en het tekort aan water in de verschillende buurten, een normale zaak te zijn geworden. In be-paalde gebieden lijkt de stroomonderbreking een traditie te zijn geworden. Echter merken we maandelijks wel de stijgingen van de nutsvoorzieningen. Niemand die hiervoor ter verantwoording wordt geroepen.

Read More »

7 PROCENT HYPOTHEEK IS NIET VOOR KANSARMEN

De 7 procent hypotheeklening, waarmee de president de kansarmen tegemoet denkt te komen, blijkt een grote flop te zijn. Iedereen, behalve kansarmen of starters, komen hiervoor in aanmerking. De realiteit wijst uit, dat de bank vaak genoeg deze lening niet kan toekennen, omdat het salaris niet hoog genoeg is.

Read More »

LAK AAN UNESCO, STALEN CONSTRUCTIE PARKEERGARAGE REEDS OPGETROKKEN

De fundering en de stalen constructie voor een parkeergarage van 10 verdiepingen hoog naast het Spanhoek Hotel aan de Domineestraat, recht tegenover het Yogh Hospitality Hotel, staat er inmiddels. Volgens informatie verkregen door Keerpunt, bestaan er twijfels of de bouw van de parkeergarage wel wordt uitgevoerd met de noodzakelijke bouwvergunning van het ministerie van Openbare Werken.

Read More »

ERE WIE ERE TOEKOMT

Desi Bouterse werd eerder dit jaar veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien prominente tegenstanders van zijn militaire regime werden geëxecuteerd. De veroordeling vertegenwoordigt een zeldzaam moment van gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families, na jaren van onduidelijkheid en straffeloosheid. Ondanks zijn veroordeling en huidige onderduikstatus, blijft Bouterse een controversieel figuur die in bepaalde kringen aanzien geniet.

Read More »

BESTRIJDEN VAN FRAUDE, CORRUPTIE EN WITWASSEN

De SEOB heeft recentelijk gepleit voor een vervolgprogramma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), met als doel de institutionele versterking van Suriname te waarborgen en duurzame overheidsfinanciën te bevorderen. De aanbevelingen van de SEOB zijn veelzijdig en richten zich op verschillende cruciale gebieden van het financieel en institutioneel beleid.

Read More »

RAGHOEBARSING SPEELDE CRUCIALE ROL IN HERSTEL ECONOMIE

In 2001 heeft Kermechend Stanley Raghoebarsing, meer bekend als ‘Stan’, als minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS), een cruciale rol gespeeld in het economische herstel van Suriname. Tijdens zijn ambtsperiode wist hij de financiële chaos die het land trof na de regering van Jules Wijdenbosch (1996-2000), te beheersen.

Read More »

DE MACHT LIGT BIJ HET VOLK

 De werkelijke politieke macht ligt gelukkig na 1987, in dit land, wederom in handen van het volk. Natuurlijk zijn we niet vergeten dat er in december 1990 nog een staatgreep werd gepleegd door lieden die dachten, dat ze de machtstaat toch weer zouden kunnen doen gelden. Maar na 1991 hebben we gelukkig een parlementaire democratie en mogen weer naar de stembus om na vijf jaar, te bepalen aan wie regeermandaat zal worden verstrekt.

Read More »

NDP-VERKIEZINGEN POLITIEKE AARDVERSCHUIVING

Met Ramon Abrahams, Ashwin Adhin, Sergio Akiemboto, Soewarto Moestadja, Faizal Abdoelgafoer, Ricardo Panka, Ingrid Bouterse-Waldring, Caroline Heilbron en Rossellie Cotino als bestuursleden en Jenny Simons als gekozen voorzitter van de NDP, heeft de partij zoals Rabin Parmessar dat zelf zegt, vriend en vijand verrast en wel op meerdere manieren.

Read More »

BRUNSWIJK ZIJN EGO IS ‘INTEGER’?

Ronnie Brunswijk is rijker en rijker geworden, terwijl de staatskasgelden opdrogen en daarna de schulden opstapelden. Dit is de politieke realiteit. Het ministerie van TCT was geen hoogvlieger tijdens zijn deelname aan het kabinet Venetiaan III. Politieke noodzaak en een ferme hand van controle vanuit Venetiaan en Sardjoe, hielden Brunswijk en Amafo in het gareel.

Read More »

GEEN GEZONDE ECONOMIE MET ZIEKE BEVOLKING

De discussie over de wisselwerking tussen volksgezondheid en economie, zoals besproken door econoom Steven Debipersad enkele weken geleden, is van cruciaal belang. Debipersad benadrukt terecht dat investeringen in gezondheidszorg essentieel zijn voor zowel volksgezondheid als economische stabiliteit. Zijn uitspraak: “Een economie kan niet bloeien met een zieke bevolking”, onderstreept een bekend economisch principe: gezondere bevolkingen dragen bij aan een productievere en meer economisch stabiele samenleving.

Read More »

BELANGEN BOVEN VEILIGHEID?

Een vraag die momenteel zeker gesteld moet worden, als we kijken naar het aantal e-bikes dat op de weg komt, zonder dat het ministerie van Justitie en Politie in staat is zeer belangrijke wet- en regelgeving voor dit vervoersmiddel te introduceren. Bezitters van e-bikes die met gemak en vaak zeer onvoorzichtig en geluidloos over de openbare weg zoeven, zijn nog steeds niet aan wet- en regelgeving gebonden. Ze doen dan ook geen helm op en rijden op zeer jeugdige leeftijd tussen het andere verkeer, dat wel aan bepaalde stringente regels gebonden is.

Read More »

POLITICI BEZIG MET CAMPAGNE, GEEN TIJD VOOR BELEID

Het is opvallend dat politieke partijen ruim een jaar voor de verkiezingen, al zijn begonnen met de verkiezingscampagne. Dat de (buitenparlementaire) oppositiepartijen hiermee bezig zijn, is begrijpelijk, maar dat de coalitiepartijen met veel machtsvertoon en geld kostende uitingen dit doen, is ongepast. De president en vicepresident die tevens voorzitters zijn van de regeringspartijen, zijn in het veld met intensieve campagnes om de gunst van de kiezers te vragen voor voldoende zetels voor hun respectieve partijen bij de verkiezing van 25 mei 2025.

Read More »

LEVENSGEVAARLIJKE WOUDLOPERS

We hebben in deze krant al zovele malen gewezen op de zeer onveilige situatie in grote delen van het binnenland. Delen van de Boven-Marowijneriver, de Lawarivier, delen van Brokopondo en nu ook West-Suriname. In Sipaliwini en Brokopondo gaat het hoofdzakelijk om criminaliteit die moet worden gezien in het kader van de goudwinning en de roofovervallen die daarmede gepaard gaan. In West-Suriname gaat het naar onze mening, om de vele drugslandingen en transporten.

Read More »

WERELDWIJDE STIJGING COCAÏNEPRODUCTIE

In het recente rapport van de UNODC wordt opnieuw een record gebroken in de wereldwijde productie van cocaïne. Voor het vijfde opeenvolgende jaar is de productie gestegen, met een indrukwekkende toename van 20 procent tussen 2021 en 2022. In 2022 werd er meer dan 2.700 ton cocaïne geproduceerd, een significante stijging ten opzichte van de 2.304 ton in 2021.

Read More »