Buitenland

Oppositie Venezuela roept op tot wereldwijd protest tegen Maduro

Oppositiepolitica Maria Corina Machado heeft in een video op sociale media opgeroepen tot wereldwijd protest. Ze zei dat Venezolanen “overal ter wereld op straat moeten komen” om de uitslagen van de verkiezingen van vorige maand te betwisten. Het doel van de protesten is om de overwinning van de oppositie in de verkiezingen te steunen en te demonstreren tegen de vermeende overwinning van zittend president Nicolás Maduro.

Read More »

WHO waarschuwt: ‘Covid-19 maakt zorgwekkende comeback’

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een terugkeer van Covid-19. De WHO stelde gisteren in een verklaring, dat het aantal covid-besmettingen wereldwijd toeneemt. ‘’Ook tijdens de Olympische Spelen, en het is onwaarschijnlijk dat dit aantal binnenkort zal afnemen‘’, aldus de WHO. Er zijn ook zorgen dat er binnenkort ernstige varianten van het coronavirus opduiken.

Read More »

Venezuela: Protesten en onrust na controversiële verkiezingsuitslag

 In Venezuela zijn protesten uitgebroken nadat de verkiezingsuitslag bekend werd gemaakt. Zowel president Nicolás Maduro als de oppositie beweert dat de presidentsverkiezingen te hebben gewonnen. Echter twijfelt een groot deel van het Venezolaans volk hieraan. Vanuit de oppositie wordt beweerd, dat er grootschalige fraude is gepleegd. De oppositie stelt dat zij over driekwart van de stemresultaten beschikt, hetgeen hun overwinning zou bewijzen.

Read More »

Maduro officieel uitgeroepen tot winnaar verkiezingen, oppositie verwijt fraude

In Venezuela hebben zowel de zittende president Nicolás Maduro als oppositiekandidaat Edmundo González, de overwinning geclaimd na de recente verkiezingen. De kiescommissie, die wordt gezien als loyaal aan Maduro, heeft hem officieel tot winnaar uitgeroepen, maar de oppositie beschuldigt de regering van grootschalige verkiezingsfraude en beweert dat hun kandidaat een overtuigende meerderheid heeft behaald.

Read More »

‘Kans op invasie in Guyana klein nu verkiezingen in Venezuela naderen’

Met de Venezolaanse presidentsverkiezingen op 28 juli in het vooruitzicht, overwegen miljoenen Venezolanen wie hun volgende president zal zijn. Mogelijk krijgt Nicolás Maduro een nieuwe termijn, of wint oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez. Dit verkiezingsseizoen is dramatisch geweest, met arrestaties van oppositieleden, Amerikaanse sancties en beloften voor vrije en eerlijke verkiezingen.        

Read More »

Guyana en ExxonMobil oneens over ‘belangenconflict’

Guyana’s vicepresident Bharrat Jagdeo, beweert dat Nigel Hughes, de nieuw gekozen leider van de politieke partij Alliance for Change (AFC), een belangenconflict heeft vanwege zijn relatie met ExxonMobil, de exploitant van het Stabroek-blok. Hughes, die op 30 juni werd gekozen, is partner bij het advocatenkantoor Hughes, Fields & Stoby, dat ExxonMobil als cliënt heeft. Sinds zijn verkiezing wordt Hughes geconfronteerd met vragen over mogelijke belangenverstrengeling. De AFC maakt deel uit van het parlementaire oppositieblok APNU+AFC, dat 31 van de 65 zetels in de Nationale Assemblee bezit.

Read More »

Orkaan Beryl: Dodental in het Caribisch gebied stijgt naar 10

De verwoesting die orkaan Beryl aanricht, neemt nog steeds toe. Het do-dental in het Caribisch gebied is inmiddels opgelopen tot tien. De krachtige storm heeft een spoor van vernieling achtergelaten op verschillende eilanden. Er zijn levens verloren gegaan en er is grote schade ontstaan. Jamaica is het laatste land dat een dodelijk on-geval meldt.

Read More »

Oude en nieuwe criminele netwerken uit Guyana blootgelegd

Shaheed ‘Roger’ Khan, ooit Guyana’s meest beruchte drugsbaron, stond bekend om zijn luxe levensstijl en uitgebreide criminele activiteiten. Hij werd in 2006 door Amerikaanse documenten, gepubliceerd via Wikileaks, vergeleken met de Colombiaanse drugsbaas Pablo Escobar. Khan leefde als een vorst in Guyana, waar hij onder andere openbare grond kocht van een suikerfabriek en een bos exploiteerde in Essequibo.

Read More »

Rechtbank veroordeelt ‘witwasfamilie’ Basnoe tot 6 jaar voor criminele praktijken

Op maandag heeft de Nederlandse rechtbank enkele leden van de Amsterdams-Surinaamse familie Basnoe, bekend als de ‘witwasfamilie’, veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De straf voor de pater familias, Imranalie Basnoe (56), loopt op tot zes jaar. Hij en drie andere familieleden zijn schuldig bevonden aan witwassen, ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie. Naast de zes jaar cel voor Imranalie Basnoe, kregen drie andere familieleden straffen van vier jaar, 44 maanden en 40 maanden. De vonnissen voor andere verdachten in deze zaak volgen deze week.

Read More »

Orkaan Beryl richt enorme schade aan op Caribische eilanden en raast verder

De orkaan Beryl, die razendsnel aan kracht won en uitgroeide tot een categorie 5 orkaan, heeft maandag verwoestende schade aangericht op het Caribische eiland Carriacou, onderdeel van de eilandengroep Grenada. Met windstoten tot 261 kilometer per uur wordt Beryl door het Amerikaanse Nationaal Centrum voor Orkanen (NHC) als “mogelijk catastrofaal” bestempeld. Beryl heeft talloze re-cords verbroken en is een verontrustende indicatie dat dit seizoen verre van normaal zal zijn in een opwarming van de aarde als gevolg van vervuiling door fossiele brandstoffen.

Read More »

Honderden Surinamers mogen van de Tweede Kamer zonder papieren in Nederland blijven

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een regeling die honderden ongedocumenteerde Surinamers, die al jarenlang in Nederland wonen, een verblijfsvergunning zou bieden. Het gaat om een groep van naar schatting zes- tot achthonderd mensen die voor de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 als Nederlander geboren zijn en na de onafhankelijkheid naar Nederland zijn gekomen.

Read More »

Guyana wil lokale bevolking meer kansen bieden in oliesector

In een belangrijke stap naar economische inclusiviteit, heeft Guyana nieuw beleid ingevoerd om de lokale bevolking meer kansen te bieden in de bloeiende oliesector. De Guyanese oliesector krijgt een aanzienlijke impuls door een recent ingevoerd beleid dat bedrijven die biedingen evalueren, verplicht om meer gewicht toe te kennen aan local content. Dit percentage is verhoogd van 5 procent naar 10 procent, waardoor Guyanese bedrijven een beter voordeel krijgen bij het verwerven van contracten. Bedrijven met een Local Content Certificate ontvangen een groter scorevoordeel, wat hun kansen op succes vergroot.

Read More »

Jagdeo: ‘Guyana dreigt met strengere straffen voor fronting’

Vicepresident Bharrat Jagdeo heeft aangekondigd dat de Guyanese regering van plan is strengere straffen op te leggen aan bedrijven die betrokken zijn bij ‘fronting’ om de Local Content Act (LCA) te ontwijken, die binnenkort zal worden herzien. ‘Fronting’ of ‘rent-a-citizen’ is een praktijk die de potentiële economische voordelen voor Guyanezen kan verminderen en ingaat tegen de geest en intentie van de LCA.

Read More »

Braziliaanse politie ontmantelt smokkel- en witwasnetwerk dat ook actief was in Suriname

De Braziliaanse Federale Politie heeft een grootschalig internationaal opererend smokkel- en witwasnetwerk ontmanteld, waarbij Suriname naar voren komt als een van de landen waarin de organisatie actief was. Sinds de start van de operatie op dinsdag 11 juni in de staten Pará en Maranhão zijn al vier personen gearresteerd. De autoriteiten hebben beslag gelegd op meer dan 50 miljoen Braziliaanse Real (R$50 miljoen), inclusief auto’s, boten, elektronische apparaten en documenten ter waarde van meer dan 9,2 miljoen US-dollars.

Read More »

Bank of Guyana trekt cambio-licentie in van de Mohameds

De Bank of Guyana heeft gisteren aangekondigd, dat zij de licentie van de Confidential Cambio van Lombard Street, Georgetown, die werd beheerd door de familie Mohamed, heeft ingetrokken. In een openbare kennisgeving verklaarde de Bank of Guyana, dat de entiteit met de intrekking niet langer bevoegd is om buitenlandse valuta te kopen en verkopen.

Read More »

Guyana stuurt door VS gesanctioneerde ambtenaar met verlof

De regering van Guyana heeft aangekondigd dat Mae Thomas, een ambtenaar die door het Amerikaanse ministerie van Financiën is gesanctioneerd, met onmiddellijke ingang met verlof is gestuurd. Deze aankondiging volgde op de officiële vrijgave van de VS, waarin sancties werden opgelegd aan Thomas, evenals aan twee zakenlieden, Nazar en Azruddin Mohamed, en hun bedrijven.

Read More »

Guyanese Mohameds beschuldigd van grootschalige belastingontduiking en corruptie

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft onlangs sancties opgelegd aan prominente Guyanese figuren, waaronder de Mohamed-familie en een Guyanese overheidsfunctionaris, vanwege hun betrokkenheid bij corruptie in de goudsector. In een persbericht kondigde de Amerikaanse regering de sancties aan, die gericht zijn op personen die ernstige schendingen van de mensenrechten en corruptie over de hele wereld plegen.

Read More »