Buitenland

Inbeslagname luxe voertuigen Azruddin Mohamed opgeschort

Een rechter van het Hooggerechtshof in Guyana, heeft gisteren een tijdelijk bevel uitgevaardigd dat de Guyana Revenue Authority (GRA) verbiedt om voorlopig over te gaan tot inbeslagname van een aantal luxe voertuigen van zakenman Azruddin Mohamed. Het besluit volgde enkele uren na een gespannen confrontatie tussen belastingambtenaren en een grote groep sympathisanten van Mohamed bij diens woning in Houston.

Read More »

Wereldwijd consumenten dupe van nieuwe importheffingen Trump

De wereld is een nieuw handelsklimaat binnengestapt nu de Verenigde Staten zijn invoertarieven fors verhogen. President Donald Trump heeft aangekondigd, dat alle buitenlandse goederen voortaan onder een basistarief van 10 procent vallen, met vanaf 9 april nog hogere tarieven voor specifieke landen.

Read More »

Trumps nieuwe tarieven zorgen voor daling op Amerikaanse beurs

De financiële markten in de Verenigde Staten zijn in een vrije val terechtgekomen, na de recente aankondiging van nieuwe tarieven door president Donald Trump. Beleggers reageerden met paniek, waarbij de brede S&P500-index met 4 procent daalde en de Nasdaq Composite zelfs bijna 5 procent verloor. De vrees heerst onder investeerders over de potentiële negatieve impact van de tarieven op de bedrijfswinsten en de bredere economie, met economen die de kans op een recessie steeds groter inschatten.

Read More »

Amerika trekt vergunningen in voor oliehandel met Venezuela

De Amerikaanse regering heeft de vergunning van het Franse oliebedrijf Maurel & Prom (M&P) om in Venezuela te opereren, ingetrokken en verbiedt voortaan bedrijven om olie van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA te ontvangen als betaling. Deze maatregel maakt deel uit van de verscherpte sancties tegen de Venezolaanse olie-industrie en export.

Read More »

Amerikaanse tarieven op Chinese schepen bedreigen Guyana’s economie

De voorgestelde Amerikaanse tarieven op in China gebouwde schepen kunnen een negatieve impact hebben op de economie van Guyana en het Caribisch gebied. Dit was een terugkerend punt van zorg tijdens het recente bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, aan de regio.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Guyanese president Irfaan Ali op 27 maart erkende Rubio deze zorgen en beloofde hij de kwestie aan te kaarten bij beleidsmakers in Washington, DC. Volgens Rubio zouden de tarieven een schadelijk effect kunnen hebben op de economische ontwikkeling van de regio.
“Ik zal dit zeker ter sprake brengen. Het is een terugkerend probleem op meerdere plaatsen en het kan de economische ontwikkeling ernstig schaden. Dit is de boodschap die ik meeneem naar Washington”, verklaarde Rubio.
President Ali benadrukte dat de kwestie niet alleen door Guyana, maar door de gehele regio is aangekaart. Hij sprak de hoop uit dat er mogelijk een speciaal initiatief komt om de regio tegemoet te komen, gezien de specifieke omstandigheden. De voorgestelde tarieven, die kunnen oplopen tot 1,5 miljoen dollar per binnenkomst in de VS, maken deel uit van een bredere strategie om de Chinese dominantie in de mondiale scheepsbouwindustrie tegen te gaan en tegelijkertijd de Amerikaanse scheepsbouwsector nieuw leven in te blazen. Hoewel dit voordelen biedt voor Amerikaanse bedrijven, waarschuwde Rubio voor de gevaren van afhankelijkheid van één enkele leverancier.
“We moeten de mogelijkheid hebben om schepen te bouwen buiten China. Het is gevaarlijk om de wereldwijde scheepsbouw in handen van slechts één land te laten. We willen geen oorlog, maar als er problemen ontstaan, kunnen we er niet op rekenen dat China onze schepen bouwt”, aldus Rubio.
Voor Guyana kunnen de Amerikaanse tarieven directe gevolgen hebben voor de olie-industrie, omdat het land afhankelijk is van de import van apparatuur en machines voor zijn olie- en gasoperaties. De Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil en Hess Corporation hebben een gezamenlijk belang van 75 procent in het Stabroek-blok, terwijl het Chinese CNOOC de overige 25 procent bezit.
In februari kondigde de Amerikaanse president Donald Trump het voorstel aan om aanzienlijke belastingen op te leggen aan Chinese schepen die Amerikaanse havens binnenvaren. Bedrijven die deze schepen exploiteren, kunnen hierdoor te maken krijgen met stijgende verzendkosten, langere levertijden en mogelijk hogere kosten voor consumenten in het Caribisch gebied. Dit zou niet alleen de handelsdynamiek in de regio veranderen, maar ook invloed kunnen hebben op buitenlandse investeringspatronen.

Read More »

VS bevestigen opnieuw steun aan Guyana

De Amerikaanse speciale gezant voor Latijns-Amerika, Mauricio Claver-Carone, heeft opnieuw de volledige steun van de Verenigde Staten uitgesproken voor de snelle energieontwikkeling van Guyana. Het land positioneert zich steeds meer als een mondiale oliekrachtcentrale.

Read More »

Braziliaanse onderzeeboot met 6,6 ton coke onderschept bij Portugal

In Portugal heeft de politie bij de Azoren een onderzeeboot onderschept met 6,6 ton cocaïne (coke) aan boord. Vijf opvarenden zijn aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De onderzeeboot, afkomstig uit Brazilië, werd ontdekt en tot stoppen gedwongen door de Portugese autoriteiten. Tijdens de actie werden drie Brazilianen, een Colombiaan en een Spanjaard gearresteerd.

Read More »

Piet Wortel krijgt drie jaar celstraf voor witwassen

De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren Piet Wortel veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens witwassen. De 56-jarige man werd ervan beschuldigd miljoenen euro’s aan crimineel vermogen te hebben witgewassen, waaronder geld, goud en luxe voertuigen. De aanklager had zeven jaar cel geëist.

Read More »

CSIS: Maduro volgt tactiek Putin in grensgeschil met Guyana

President Nicolás Maduro van Venezuela drijft de spanningen met buurland Guyana verder op door tactieken te gebruiken die volgens analisten, doen denken aan de strategie van de Russische president Vladimir Putin. Het Center for Strategic and International Studies (CSIS), waarschuwt dat Maduro internationale afspraken schendt en tegelijkertijd Guyana’s verdediging als provocerend neerzet.

Read More »

Stena Drilling investeert in ontwikkeling Guyana

Stena Drilling heeft sinds 2016 een belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling van Guyana door lokale investeringen en het scheppen van banen. Met inmiddels 157 Guyanese medewerkers en ruim 85 miljoen USD aan uitgaven bij lokale leveranciers, draagt het bedrijf actief bij aan de groei van de sector en de bredere economie.

Read More »

Chevron heeft tot 3 april om uit Venezuela te vertrekken

Chevron moet op 3 april zijn activiteiten in Venezuela staken, een scherpe tegenslag opgelegd door de nieuwe regering-Trump aan de regering van Nicolás Maduro. Gewoonlijk krijgen bedrijven zes maanden de tijd om hun werkzaamheden af te ronden, maar Trump eist dat Chevron zijn vertrek in één keer afhandelt.

Read More »

Mohamed verliest vergunning om schepen te exploiteren

Het Maritime Administration Department (MARAD) heeft besloten de cabotagevergunning voor schepen die opereren namens Hadi’s World, een bedrijf van zakenlieden Nazar Mohamed en zijn zoon Azruddin Mohamed, niet te verlengen. Beide ondernemers staan sinds juni 2024 op een sanctielijst van de Verenigde Staten.

Read More »

Trump trekt Chevron-licentie in: Toekomst Dragon-gasproject onzeker

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de oliedeal van Chevron met Venezuela stopgezet, waardoor de financiële druk op het regime van Nicolás Maduro verder toeneemt. Deze beslissing roept nu vragen op over de toekomst van het Dragon-gasproject, een samenwerking tussen Trinidad en Tobago en Venezuela, dat eveneens afhankelijk is van versoepelde Amerikaanse sancties.

Read More »