Buitenland

Guyana stelt avondklok in: dood 11-jarige Arianna leidt tot gewelddadige protesten
In het buurland Guyana zijn na de dood van de 11-jarige Adrianna Younge, gewelddadige protesten uitgebroken. De Guyanese regering heeft derhalve een avondklok afgekondigd. De verordening, uitgevaardigd door de minister van Binnenlandse Zaken, Robeson Benn, op basis van de Wet Openbare Orde, werd vandaag gepubliceerd in de Staatscourant.

Lagere olieprijzen dreigen overheidsinkomsten Guyana te drukken
De regering van Guyana dreigt dit jaar minder inkomsten uit olie te ontvangen dan eerder begroot, na een neerwaartse bijstelling van de verwachte wereldolieprijzen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een versnelde start van de productie in het omvangrijke Yellowtail-project, zou de financiële vooruitzichten nog kunnen verbeteren.

Guyana: Tragische dood 11-jarig meisje leidt tot brandstichting en rellen
De gemeenschap van Tuschen in Guyana, is in diepe rouw gedompeld en is woedend na de tragische vondst van het lichaam van de 11-jarige Adrianna Younge in het zwembad van het Double Day Hotel op donderdagochtend 24 april. De ontdekking leidde tot hevige protesten, waarbij het hotel en de woning van de eigenaren in brand werden gestoken, terwijl de politie machteloos toekeek en er zich plunderingen voordeden.

ExxonMobil levert deel Stabroek-blok in bij staat Guyana
Oliegigant ExxonMobil zal minstens 9 procent van het omvangrijke Stabroek-blok in Guyana teruggeven aan de staat. Dat heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen donderdag bevestigd. De inlevering is een contractuele verplichting onder de petroleumovereenkomst met de regering.

Banaan helpt tegen hoge bloeddruk
Een nieuwe studie uit Canada wijst uit dat een hogere inname van kalium, wellicht een krachtiger wapen is tegen hypertensie (hoge bloeddruk) dan het beperken van zout. Wie kampt met hypertensie, doet er dus goed aan om vaker kaliumrijke voeding zoals bananen, broccoli of linzen op het menu te zetten.

WHO slaat alarm: Mpox breidt zich uit naar 60 landen
De uitbraak van de virale ziekte mpox (voorheen monkeypox of apenpokken) heeft inmiddels een alarmerende schaal bereikt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat in de eerste twee maanden van 2025, al in zestig landen besmettingen zijn vastgesteld. De snelle toename is aanleiding voor de WHO om de internationale respons aan te scherpen.

Paus Franciscus vanochtend overleden
Paus Franciscus is op 88-jarige leeftijd overleden. De aankondiging kwam van kardinaal Kevin Farrell, die als camerlengo tijdelijk belast is met het bestuur van de katholieke Kerk na het overlijden van een paus. Volgens Farrell overleed Franciscus vanochtend om 07.35 uur. “Zijn leven stond in het teken van toewijding aan God en aan de Kerk,” liet hij in een verklaring weten.

Suriname schittert met ‘Source of Life’ op Expo 2025 in Osaka
De Wereldtentoonstelling Expo 2025 die gehouden wordt in Osaka, Kansai, is op zaterdag 12 april officieel geopend. Ook Suriname neemt deel aan de expo. Deze indrukwekkende wereldtentoonstelling, die 184 dagen duurt en meer dan 150 landen en organisaties samenbrengt onder het thema: ‘Designing Future Society for Our Lives’, werd geopend met een spectaculaire ceremonie in aanwezigheid van keizer Naruhito, keizerin Masako Owada, premier Shigeru Ishiba en ongeveer 1.300 hoogwaardigheidsbekleders uit de hele wereld.

GRA en Mohamed in conflict over Lamborghini in lopende rechtszaak
De Guyana Revenue Authority (GRA) en zakenman Azruddin Mohamed liggen met elkaar in de clinch over de verkoopprijs van zijn 2020 Lamborghini Aventador SVJ Roadster. De GRA heeft juridische documenten ingediend waarin wordt gesteld, dat de “werkelijke verkoopprijs” veel hoger is dan Mohamed heeft opgegeven. Mohamed betwist de authenticiteit en de legaliteit van het bewijs dat de belastingautoriteit heeft overgelegd, en noemt het ‘’gebrekkig en onterecht’’.

Handelsoorlog met China geëscaleerd, Amerikaanse importheffingen naar 125%
President Donald Trump heeft een handelspauze van 90 dagen aangekondigd voor landen die getroffen zijn door hogere Amerikaanse tarieven, maar de handelsoorlog met China is geëscaleerd. In een dramatische beleidswijziging, slechts enkele uren nadat de heffingen op ongeveer 60 handelspartners van Amerika van kracht werden, zei Trump,

Inbeslagname luxe voertuigen Azruddin Mohamed opgeschort
Een rechter van het Hooggerechtshof in Guyana, heeft gisteren een tijdelijk bevel uitgevaardigd dat de Guyana Revenue Authority (GRA) verbiedt om voorlopig over te gaan tot inbeslagname van een aantal luxe voertuigen van zakenman Azruddin Mohamed. Het besluit volgde enkele uren na een gespannen confrontatie tussen belastingambtenaren en een grote groep sympathisanten van Mohamed bij diens woning in Houston.

Wereldwijd consumenten dupe van nieuwe importheffingen Trump
De wereld is een nieuw handelsklimaat binnengestapt nu de Verenigde Staten zijn invoertarieven fors verhogen. President Donald Trump heeft aangekondigd, dat alle buitenlandse goederen voortaan onder een basistarief van 10 procent vallen, met vanaf 9 april nog hogere tarieven voor specifieke landen.

Trumps nieuwe tarieven zorgen voor daling op Amerikaanse beurs
De financiële markten in de Verenigde Staten zijn in een vrije val terechtgekomen, na de recente aankondiging van nieuwe tarieven door president Donald Trump. Beleggers reageerden met paniek, waarbij de brede S&P500-index met 4 procent daalde en de Nasdaq Composite zelfs bijna 5 procent verloor. De vrees heerst onder investeerders over de potentiële negatieve impact van de tarieven op de bedrijfswinsten en de bredere economie, met economen die de kans op een recessie steeds groter inschatten.

Amerika trekt vergunningen in voor oliehandel met Venezuela
De Amerikaanse regering heeft de vergunning van het Franse oliebedrijf Maurel & Prom (M&P) om in Venezuela te opereren, ingetrokken en verbiedt voortaan bedrijven om olie van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA te ontvangen als betaling. Deze maatregel maakt deel uit van de verscherpte sancties tegen de Venezolaanse olie-industrie en export.

Mohameds verliezen vergunning voor veiligheidsdienst in Guyana
De regering van Guyana heeft de vergunning voor de veiligheidsdienst van Mohamed’s Enterprise Security Service opgeschort, een bedrijf dat eigendom is van de door de Verenigde Staten gesanctioneerde zakenman Nazar ‘Shell’ Mohamed.

Amerikaanse tarieven op Chinese schepen bedreigen Guyana’s economie
De voorgestelde Amerikaanse tarieven op in China gebouwde schepen kunnen een negatieve impact hebben op de economie van Guyana en het Caribisch gebied. Dit was een terugkerend punt van zorg tijdens het recente bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, aan de regio.
Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Guyanese president Irfaan Ali op 27 maart erkende Rubio deze zorgen en beloofde hij de kwestie aan te kaarten bij beleidsmakers in Washington, DC. Volgens Rubio zouden de tarieven een schadelijk effect kunnen hebben op de economische ontwikkeling van de regio.
“Ik zal dit zeker ter sprake brengen. Het is een terugkerend probleem op meerdere plaatsen en het kan de economische ontwikkeling ernstig schaden. Dit is de boodschap die ik meeneem naar Washington”, verklaarde Rubio.
President Ali benadrukte dat de kwestie niet alleen door Guyana, maar door de gehele regio is aangekaart. Hij sprak de hoop uit dat er mogelijk een speciaal initiatief komt om de regio tegemoet te komen, gezien de specifieke omstandigheden. De voorgestelde tarieven, die kunnen oplopen tot 1,5 miljoen dollar per binnenkomst in de VS, maken deel uit van een bredere strategie om de Chinese dominantie in de mondiale scheepsbouwindustrie tegen te gaan en tegelijkertijd de Amerikaanse scheepsbouwsector nieuw leven in te blazen. Hoewel dit voordelen biedt voor Amerikaanse bedrijven, waarschuwde Rubio voor de gevaren van afhankelijkheid van één enkele leverancier.
“We moeten de mogelijkheid hebben om schepen te bouwen buiten China. Het is gevaarlijk om de wereldwijde scheepsbouw in handen van slechts één land te laten. We willen geen oorlog, maar als er problemen ontstaan, kunnen we er niet op rekenen dat China onze schepen bouwt”, aldus Rubio.
Voor Guyana kunnen de Amerikaanse tarieven directe gevolgen hebben voor de olie-industrie, omdat het land afhankelijk is van de import van apparatuur en machines voor zijn olie- en gasoperaties. De Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil en Hess Corporation hebben een gezamenlijk belang van 75 procent in het Stabroek-blok, terwijl het Chinese CNOOC de overige 25 procent bezit.
In februari kondigde de Amerikaanse president Donald Trump het voorstel aan om aanzienlijke belastingen op te leggen aan Chinese schepen die Amerikaanse havens binnenvaren. Bedrijven die deze schepen exploiteren, kunnen hierdoor te maken krijgen met stijgende verzendkosten, langere levertijden en mogelijk hogere kosten voor consumenten in het Caribisch gebied. Dit zou niet alleen de handelsdynamiek in de regio veranderen, maar ook invloed kunnen hebben op buitenlandse investeringspatronen.

VS bevestigen opnieuw steun aan Guyana
De Amerikaanse speciale gezant voor Latijns-Amerika, Mauricio Claver-Carone, heeft opnieuw de volledige steun van de Verenigde Staten uitgesproken voor de snelle energieontwikkeling van Guyana. Het land positioneert zich steeds meer als een mondiale oliekrachtcentrale.

Braziliaanse onderzeeboot met 6,6 ton coke onderschept bij Portugal
In Portugal heeft de politie bij de Azoren een onderzeeboot onderschept met 6,6 ton cocaïne (coke) aan boord. Vijf opvarenden zijn aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De onderzeeboot, afkomstig uit Brazilië, werd ontdekt en tot stoppen gedwongen door de Portugese autoriteiten. Tijdens de actie werden drie Brazilianen, een Colombiaan en een Spanjaard gearresteerd.

Piet Wortel krijgt drie jaar celstraf voor witwassen
De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren Piet Wortel veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens witwassen. De 56-jarige man werd ervan beschuldigd miljoenen euro’s aan crimineel vermogen te hebben witgewassen, waaronder geld, goud en luxe voertuigen. De aanklager had zeven jaar cel geëist.

Varkensboeren in Barbados lijden verlies door import uit Suriname
De varkensvleesindustrie in Barbados verkeert in een crisis nu goedkoop geïmporteerd varkensvlees, vooral uit Suriname, de markt overspoelt. Dit stelt James Paul, CEO van de Barbados Agricultural Society (BAS), die waarschuwt dat lokale boeren hun vee niet meer kwijtraken en grote financiële verliezen lijden.

CSIS: Maduro volgt tactiek Putin in grensgeschil met Guyana
President Nicolás Maduro van Venezuela drijft de spanningen met buurland Guyana verder op door tactieken te gebruiken die volgens analisten, doen denken aan de strategie van de Russische president Vladimir Putin. Het Center for Strategic and International Studies (CSIS), waarschuwt dat Maduro internationale afspraken schendt en tegelijkertijd Guyana’s verdediging als provocerend neerzet.