Buitenland
Zal Inez Weski haar zwijgplicht doorbreken?
De strafzaak tegen de voormalige advocaat Inez Weski (69) werpt een cruciale vraag op: blijft ze vasthouden aan haar recht tot zwijgen, of zal ze haar beroepsgeheim schenden om haar verdediging te voeren? Dit vraagstuk krijgt steeds meer aandacht, mede door Weski’s uitgesproken standpunten over het belang van het beroepsgeheim, zoals vastgelegd in haar publicaties.
Mogelijk in 2026 uitspraak ICJ over grensgeschil Guyana-Venezuela
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Guyana, Carl Greenidge, heeft zijn optimisme uitgesproken dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) tegen 2026 een uitspraak zou kunnen doen in de grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela. Tijdens een webinar op 8 januari 2025 van de Guyana Business Journal & Magazine gaf Greenidge, die tevens de zaak van Guyana bij het ICJ vertegenwoordigt, een actualisatie over de juridische ontwikkelingen.
Eerste besmetting met mpox-variant in Frankrijk
In Frankrijk is voor het eerst een besmetting gemeld met de nieuwe besmettelijkere variant van het mpox-virus. Het Franse ministerie van Volksgezondheid meldt dat de patiënt in Bretagne woont en dat er voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. De besmette persoon was zelf niet in Afrika geweest, waar het virus rondwaart sinds een uitbraak in de Democratische Republiek Congo (DRC).
Jagdeo: ‘Overheidsparticipatie in diepwaterhavenproject noodzakelijk’
Vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana, benadrukte gisteren in zijn toespraak op het jaarlijkse Presentation Awards Dinner van de Guyana Manufacturing and Services Association (GMSA), de dringende behoefte van Guyana aan een diepwaterhaven, met een verwachte investering van meer dan 1 miljard dollar.
Nederlandse Banken adviseren consumenten cash geld in huis te hebben
Vanwege de geopolitieke spanningen zullen Nederlandse banken binnenkort consumenten adviseren om uit voorzorg contant geld in huis te hebben. Het is voor het eerst dat de banken een dergelijk advies geven. Het initiatief wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die samenwerkt met organisaties zoals de Consumentenbond, ouderenorganisaties,
Bitcoin voor het eerst meer dan 100.000 dollar waard
De waarde van de bitcoin is in de nacht van woensdag op donderdag voor het eerst de 100.000 dollar gepasseerd. Omstreeks 03.43 uur was ‘s werelds bekendste cryptomunt 101.094 dollar (ongeveer 96.090 euro) waard. De waarde van de bitcoin zit al langer in de lift, sinds Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen.
Franse regering gevallen: chaos in politiek instabiel Frankrijk
De Franse regering onder leiding van premier Michel Barnier, is woensdag ten val gekomen na de goedkeuring van een motie van wantrouwen door de oppositie. Dit volgde op Barniers beroep op de grondwet om een begroting zonder stemming door het parlement te krijgen. De oppositie, bestaande uit een radicaal-rechts blok en een radicaal-links blok, werkte samen om de regering van Barnier af te zetten, wat resulteerde in 311 stemmen van de 574 parlementariërs voor de motie.
Guyana verwacht steun VS in grensdispuut met Venezuela
Guyana kijkt hoopvol naar de mogelijke benoeming van senator Marco Rubio als minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Donald Trump. Vicepresident Bharrat Jagdeo sprak zijn vertrouwen uit tijdens een persconferentie op 14 november in Georgetown.
Miljoenenopbrengsten Iraanse tankers gelinkt aan Suriname
Een in Nederland gevestigd advocatenkantoor blijkt de Iraanse olie-industrie jarenlang geholpen te hebben bij het ontwijken van Amerikaanse sancties. Via een Surinaamse dochteronderneming werden minstens zes bedrijven opgericht die tankers beheerden, die in het geheim miljarden euro’s aan Iraanse olie vervoerden.
Donald Trump herkozen als president VS
Donald Trump is opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten van Amerika. In de kritieke swing states Carolina, Georgia en Pennsylvania behaalde hij een voorsprong op Kamala Harris, de huidige vicepresident van de Verenigde Staten. De Republikeinen bereiken ook een meerderheid in de Senaat en lijken volgens vroege voorspellingen een kans te behouden op een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. In de staten waar gouverneurs verkozen konden worden, hebben Democraten wat markante overwinningen geboekt, die het aantal gouverneurs van die partij op iets meer dan de helft brengt.
Orkaan Milton blijft reëel gevaar voor Florida
Orkaan Milton is in kracht afgenomen van categorie 5 naar categorie 4, maar blijft een grote bedreiging voor Florida. De orkaan heeft weinig schade aangericht tijdens zijn passage langs de noordkust van de Mexicaanse staat Yucatan en wordt verwacht morgen aan land te komen in Tampa Bay.
Illegale visserij in Frans-Guyanese wateren in 12 jaar verdubbeld
Uit de op 16 september 2024 gepubliceerde studie van Ifremer, CRPMEM Guyana en WWF-Frankrijk, komt naar voren dat de visserijdruk veroorzaakt door illegale buitenlandse boten in de wateren van Frans-Guyana, de afgelopen twaalf jaar is verdubbeld.
Telegram gaat gegevens van verdachte gebruikers delen met politie
Telegram heeft zijn privacybeleid aangepast, waardoor telefoonnummers en IP-adressen van gebruikers die verdacht worden van ‘criminele activiteiten’ voortaan met opsporingsdiensten zullen worden gedeeld. Dit gebeurt alleen op basis van een geldig bevel van de relevante gerechtelijke autoriteiten.
Florida bereidt zich voor op zware orkaan Helene
Florida maakt zich op voor wat mogelijk de zwaarste orkaan van dit seizoen kan worden, terwijl een zich ontwikkelend systeem van onweersbuien in de Caribische Zee, snel aan kracht wint. Naar verwachting zal het systeem, dat nu bekendstaat als potentiële tropische cycloon negen
Hevige bosbranden in Brazilië en Bolivia breken records
De recente bosbranden in Brazilië en Bolivia zijn de ergste die de regio in bijna twintig jaar heeft meegemaakt, volgens de Europese klimaatdienst Copernicus. De Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) heeft de uitstoot van deze branden de afgelopen maanden nauwlettend gevolgd, en de resultaten zijn alarmerend: de uitstoot ligt constant boven het gemiddelde en nationale en regionale records zijn gebroken,
WHO prekwalificeert eerste vaccin tegen mpox
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangekondigd, dat het MVA-BN-vaccin het eerste vaccin tegen mpox (monkeypox, voorheen apenpokken) is dat aan de prekwalificatielijst is toegevoegd. De goedkeuring van de prekwalificatie zal naar verwachting de tijdige en verhoogde toegang tot het MVA-BN-vaccin in gemeenschappen die getroffen zijn door mpox vergemakkelijken, om de transmissie te verminderen en de uitbraak te helpen indammen.
Grootste drugsvangst in jaren: politie Guyana onderschept 4,4 ton cocaïne
De politie van Guyana heeft dit weekend een recordvangst gedaan met de onderschepping van 4,4 ton cocaïne, bestemd voor de Europese markt. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land melden dat de drugs een geschatte straatwaarde hebben van meer dan 200 miljoen Amerikaan-se dollar (ruim 180 miljoen euro). Het gaat om de grootste drugsvangst in het land in jaren.
Suriname, Guyana en andere landen uiten hun bezorgdheid over politieke crisis in Venezuela
De twee CARICOM-lidstaten Guyana en Suriname hebben zich aangesloten bij een krachtige internationale oproep tot “wijsheid en terughoudendheid” in de crisis in Venezuela. Suriname en Guyana kwamen vrijdag bijeen in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek, waar zij samen met de Dominicaanse Republiek, zeventien andere landen en de Europese Unie (EU), een verklaring hebben opgesteld, waarin zij hun grote bezorgdheid over de politieke crisis in Venezuela uiten, die sinds de omstreden presidentsverkiezingen van 28 juli gaande is.
Oppositie Venezuela roept op tot wereldwijd protest tegen Maduro
Oppositiepolitica Maria Corina Machado heeft in een video op sociale media opgeroepen tot wereldwijd protest. Ze zei dat Venezolanen “overal ter wereld op straat moeten komen” om de uitslagen van de verkiezingen van vorige maand te betwisten. Het doel van de protesten is om de overwinning van de oppositie in de verkiezingen te steunen en te demonstreren tegen de vermeende overwinning van zittend president Nicolás Maduro.
WHO waarschuwt: ‘Covid-19 maakt zorgwekkende comeback’
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een terugkeer van Covid-19. De WHO stelde gisteren in een verklaring, dat het aantal covid-besmettingen wereldwijd toeneemt. ‘’Ook tijdens de Olympische Spelen, en het is onwaarschijnlijk dat dit aantal binnenkort zal afnemen‘’, aldus de WHO. Er zijn ook zorgen dat er binnenkort ernstige varianten van het coronavirus opduiken.
Maduro verbreekt relaties met landen die verkiezingsuitslag in twijfel trekken
Na de omstreden herverkiezing van Nicolás Maduro, zijn er op verschillende plaatsen in Venezuela demonstraties uitgebroken. Het land heeft als reactie zijn diplomatieke staf teruggetrokken uit zeven Latijns-Amerikaanse landen die de verkiezingsuitslag in twijfel trekken.