Stichting Okanisie Pikien en oudercommissies organiseren workshops

Stichting Okanisie Pikien (OK) heeft in samenwerking met de oudercommissies in het district Marowijne workshops gehouden voor kinderen van de vijfde – en zesde klas op de pilotscholen van het project Ouderbetrokkenheid Marowijne. De workshops worden verzorgd tijdens de vakken handenarbeid en muziek. Aan de kinderen wordt geleerd pangi‘s te borduren, de awassa dans, tembee ( houtsnijwerken) en het bespelen van apinti drums.

Deze workshops zijn verzorgd op St. Theresia school te Moengo, La Providentia Abadukondre,- en St. Petrus Claver school te Moengo Tapu. De activiteiten leveren een bijdrage aan de leerprestaties van deze leerlingen. De lessen worden begeleid door de leerkracht en zij beoordeeld de kinderen op hun prestatie. Aan het einde van het kwartaal krijgt het kind een cijfer voor de vakken handenarbeid en muziek.

Binnen dit project wordt aan de ouders gevraagd om hun kennis en bijdrage te leveren op het gebied van traditionele disciplines. Per school doen maximaal twaalf leerlingen mee. Het ligt in de bedoeling dat volgend schooljaar alle kinderen van de bovengenoemde scholen mee zullen doen aan deze workshops. Voor het vak natuuronderwijs worden schooltuinen ook opgenomen in dit project.

Er is specifiek gekozen voor deze groep, omdat zij de capaciteit hebben mee te gaan met de trainers. OK heeft het idee van eventuele vroege schoolverlaters meegenomen in haar planning. Jongeren die na het Gewoon Lager Onderwijs (GLO) of het Voorgezet Onderwijs voor Junioren (VOJ) toch niet verder studeren, leren er door middel van deze workshops een vaardigheid bij. De stichting gaat er vanuit dat dit kan bijdragen aan de verbetering van een economische situatie. Alles wat OK aanbiedt, heeft potentie om commercieel mee te gaan. Voor de school is het ook een middel om inkomsten te werven voor de schoolkas. OK ondersteunt deze activiteiten, omdat zij gelooft in de kracht van de ouders.

Berryl Tempo, project coördinator van OK, geeft aan dat wanneer je ouders inzet en deel laat uitmaken van het onderwijsproces, er sprake is van ouderbetrokkenheid. “Wij geloven niet in eenzijdige ouderbetrokkenheid. Ouders, moeders, moeten een actieve rol hebben, wil je dat zij gaan participeren en hun bijdrage gaan leveren aan activiteiten”, zegt Tempo.

Dit project behoeft continuïteit, maar de organisatie beschikt niet over de middelen om dit op de lange termijn te continueren. Vandaar dat het ons doel is om de ouders op den duur zover te krijgen dat zij zich committeren aan de school en aan vaste activiteiten als vrijwilliger. Momenteel zijn de ouders per les 1,5 uur bezig binnen de school. Als stichting zien wij graag een samenwerking tegemoet met andere maatschappelijke organisaties en de overheid op het gebied van cultuureducatie en natuuronderwijs. Onze kinderen kennen vaak hun eigen cultuur niet. Binnen de Marron gemeenschap lijkt alle kennis op het gebied van traditionele disciplines door de jaren heen te verdwijnen. Door de kennis van onze ouders/grootouders in te zetten, werk je aan een stukje bewaking van onze eigen identiteit. Het feit dat dit ook op school kan gebeuren, is alleen gunstiger. In de toekomst zouden wij graag zien dat deze disciplines onderdeel worden van het vakkenpakket op de basisscholen. Kinderen horen te weten waar zij vandaan komen, alleen dan kunnen zij hun toekomst uitstippelen.

More
articles