AWJ-minister bij jaarafsluiting: SAO mag niet worden geprivatiseerd

De Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) heeft op maandag 23 december haar jaarafsluiting gehouden op haar trainingscentrum te Geyersvlijt. Tijdens deze gelegenheid zijn jubilarissen en gepensioneerden geëerd voor hun jarenlange toewijding en inzet. Onder hen bevond zich ook de directeur van de stichting, Joyce Lapar, die werd gehuldigd voor 25 dienstjaren. Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), die aanwezig was bij deze plechtigheid, benadrukte in zijn toespraak het belang van de inzet van medewerkers en gepensioneerden voor de ontwikkeling van de SAO en haar missie. De bewindsman zei zeer tevreden te zijn met de resultaten die de SAO dit jaar heeft behaald.

Volgens de minister zijn alle voorgenomen trainingsprojecten aan het begin van dit jaar uitgevoerd, ondanks de financiële uitdagingen waarmee de stichting werd en nog steeds wordt geconfronteerd. Zo verwees Mac Andrew naar de vele vaktrainingen die landelijk, in samenwerking met het Bureau Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën, zijn uitgevoerd. Ook noemde de minister de trainingsprojecten die in opdracht van particulieren zijn gerealiseerd en werd melding gemaakt van het landelijke trainingsproject Wroko Fu Mek Moni, dat door de SAO wordt uitgevoerd. Dit project biedt kosteloos vaktrainingen aan. De minister adviseerde de SAO om het aantal getrainde personen van dit jaar bekend te maken, omdat dit de stichting  in staat zal stellen om haar waarde voor de beroepsbevolking te demonstreren. Alle vaktrainingen van de SAO hebben volgens Mac Andrew als doel kwetsbare groepen in de samenleving te voorzien van praktische vaardigheden en kennis. Hierdoor kunnen deze groepen zich beter voorbereiden op uitdagingen in de arbeidsmarkt, hun werk en leven. Deze weerbaarheid kan leiden tot economische onafhankelijkheid, een belangrijke voorwaarde voor het bestrijden van armoede.

Tegen deze achtergrond vindt Mac Andrew dat de SAO daarom nooit mag worden geprivatiseerd, omdat de doelstelling van de SAO gericht is op armoedebestrijding. De private sector streeft naar winstbejag, dus een doelstelling van armoedebestrijding past niet goed in dat plaatje. Dat is een taak die alleen door de overheid kan worden vervuld. De bewindsman benadrukte dat het als land essentieel is ervoor te zorgen dat de SAO altijd in de gelegenheid wordt gesteld om haar rol te vervullen, namelijk jongeren en andere personen een vak leren waarmee zij aan de slag kunnen. In dit kader zijn meer projecten als Wroko Foe Mek Moni nodig. Mac Andrew stelde dat hij zich in de resterende maanden van zijn ministerschap zal blijven inzetten voor het belang van de SAO en daarna, in welke hoedanigheid dan ook, zal blijven bijdragen aan het verder ontwikkelen van de organisatie, zodat het belang van de SAO  voor armoedebestrijding erkend wordt. Bij deze gelegenheid hebben ook de directeur van de SAO, Joyce Lapar, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de SAO, Naomi Esajas-Friperson, en Ronald Hooghart, voorzitter van de BPVV, een toespraak gehouden. Zij hebben allen het personeel, de jubilarissen en de gepensioneerden geprezen voor hun goede werk en hebben de successen van de SAO aan hen toegeschreven. Ze benadrukten het belang van gemotiveerd personeel als basisvoorwaarde om de SAO naar grotere hoogtes te tillen. Er werd aangekondigd dat er gewerkt zal worden aan teambuilding en een betere waardering voor het personeel.

More
articles