Er is een opmars te merken in duurzame en inspirerende vooruitgang in teelt van gewassen door zogeheten ‘prosumenten’, producerende consumenten. Dit kwam dinsdag jongstleden op de druk bezochte KKF-ondernemersavond naar voren tijdens de presentatie van Revinh Ramnandanlall en Rainey Sastrowidjojo, respectievelijk general manager en projectmanager van B4Agro & Food Systems Suriname. Het gaat bij B4Glocal Concept over een manier om globaal te denken en te analyseren, en tegelijkertijd lokaal te handelen door context vertaling van dezelfde globale concepten.
‘Think Global, Act Local’ is de leidraad, voorts is de visie dat iedere Surinamer zelfvoorzienend kan zijn door prosument te worden. Het idee daarbij is, het produceren voor eigen gebruik en wat surplus is, kan verkocht worden, waarmee extra inkomsten worden gegenereerd. Participanten die het plezier van het geld verdienen ontdekken, kunnen zich modulair opschalen en producent worden voor land (exportbevordering) en volk (geen import). Het gaat bij deze productie om het telen, waarbij men geen onkruid meer hoeft te wieden, 60% minder waterverbruik en het verbouwen van alle bladgroenten. Daarbij is er geen elektra noodzakelijk, is er een snelle terugverdientijd van de investering, wordt er schoon en veilig geteeld, is er een eenvoudige opschaling, kwaliteitswaarborging, gaat het om een eenvoudig aan te leren proces en is er weinig ruimte nodig.
B4Agro&Food Systems heeft het concept onder meer in Powakka succesvol geïmplementeerd, en met name de plantenbakken zijn heel goed aangeslagen. De organisatie wijst er op, dat grootschalige productieruimtes onderscheidend zijn op het vlak van: hogere productie, local for local productie (kweken waar gebruikt wordt), productie op maat (kwantiteit), kwaliteit op maat (smaak, samenstelling, uiterlijk, etc.), hogere ruimte efficiency, hogere energie efficiency, hogere CO2-efficiency, geen lichtvervuiling, laag pesticidegebruik, productie overal mogelijk en het duurzaam produceren. Er kan voorts gewerkt worden op basis van een Plant Master Plan, dat in veel opzichten een geïntegreerd systeem betreft van meten, plannen, doseren en implementeren rondom de groei van een gewas. Bij het meten gaat het om het gedetailleerd vaststellen van de ware behoefte van een bepaalde plant.