Maatschappelijke groepen eisen herbenoeming Desiré Bouterse Highway

In een gezamenlijke brief aan president Chandrikapersad Santokhi hebben verschillende maatschappelijke groepen in Suriname, wederom hun bezorgdheid uitgesproken over de benoeming van de Desiré Delano Bouterse Highway. De ‘snelweg’, die is vernoemd naar de voormalige president en veroordeelde crimineel Desi Bouterse, roept verontwaardiging op bij velen die vinden dat het eerbetoon indruist tegen de kernwaarden van een rechtvaardige samenleving.

Onder de ondertekenaars bevinden zich Stichting 8 december 1982, Stichting Moiwana en de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, die gezamenlijk benadrukken dat deze benaming niet in lijn is met de normen die een respectvolle en ethische samenleving vereist. De eerste brief is al op 26 juli 2024 gericht aan het staatshoofd, doch zonder resultaat. De organisaties hebben in het kader hiervan op 9 december jongstleden, een tweede, aangepaste versie van de brief gestuurd naar de president.

De ondertekenaars wijzen op vier cruciale redenen waarom deze naam dringend heroverwogen moet worden:

(1) Ondermijning van de rechtsstaat

De groepen benadrukken dat het vernoemen van een publieke infrastructuur naar iemand die door de rechter is veroordeeld voor ernstige misdrijven, de geloofwaardigheid van het rechtssysteem schaadt. Het zou het verkeerde signaal afgeven dat ernstige misdrijven vergeven of zelfs beloond kunnen worden.

(2) Negatief opvoedkundig effect

Het gebruik van de naam van een veroordeelde crimineel zou vooral de jeugd ne-gatief beïnvloeden. “We zouden het signaal geven dat misdaad acceptabel is en zelfs kan leiden tot erkenning”, zegt een vertegenwoordiger van een van de betrokken maatschappelijke organisaties. Dit zou de morele en ethische ontwikkeling van jongeren kunnen ondermijnen.

(3) Morele en ethische overwegingen

Het eren van een persoon met een criminele achtergrond druist in tegen de morele normen van de samenleving. De groepen wijzen erop dat het ondermijnen van waarden zoals integriteit en gerechtigheid schadelijk is voor de samenleving.

(4) Bevordering van een positief gemeenschapsgevoel

Publieke objecten en infrastructuur zouden namen moeten dragen van personen en gebeurtenissen die bijdragen aan de opbouw van de samenleving en als voorbeeld dienen voor de gemeenschap. De huidige naamkeuze gaat daar volgens de maatschappelijke groepen, fundamenteel aan voorbij. De maatschappelijke groepen roepen de regering op om de snelweg een nieuwe naam te geven die de waarden van integriteit, rechtvaardigheid en trots weerspiegelt. “Het is tijd om een naam te kiezen die de juiste boodschap overbrengt en de basisprincipes van onze samenleving respecteert”, stellen de maatschappelijke groepen in het schrijven. De roep om verandering is duidelijk: Suriname verdient een publiek eerbetoon dat recht doet aan de morele en ethische normen van het land.

More
articles