Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) organiseerde op 2 en 3 december jongstleden, in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Just Transition Training & Workshop. Deze bijeenkomst markeert een cruciale fase in de transitie van Suriname naar een groene economie. De training/workshop werd ondersteund door experts en belanghebbenden, waaronder de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ravaksur en andere betrokken organisaties. Klimaatverandering heeft directe gevolgen voor werkgelegenheid en het dagelijks leven in Suriname, een land dat, ondanks zijn status als een van de meest beboste landen met negatieve CO2-emissies, bijzonder kwetsbaar is voor de gevolgen, zoals zeespiegelstijging, droogte, overstromingen en gezondheidsproblemen.
Dit benadrukt de noodzaak van een beleid dat economische en milieuoverwegingen met elkaar verenigt, terwijl de belangen van werknemers en bedrijven worden beschermd.
De workshop richtte zich op belangrijke thema’s zoals sociale bescherming, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden voor groene banen, het verhogen van bewustwording, en het vinden van financieringsmogelijkheden voor klimaatinitiatieven. Een belangrijk punt was de nadruk op sociaal dialoog en de betrokkenheid van alle belanghebbenden, inclusief de inheemse en tribale gemeenschappen van Suriname.
Met deze geslaagde bijeenkomst is een stevige basis gelegd voor de formulering van een Beleid voor Sociaal Rechtvaardige Transitie.
Dit beleid maakt deel uit van het Decent Work Country Program Suriname III (2023-2026) en de Green Development Strategy van het land. De komende stappen zullen worden begeleid door een commissie, onder leiding van het ministerie van AWJ in samenwerking met internationale partners.
Deze inspanningen zijn gericht op het verzekeren van een duurzame toekomst voor Suriname, waarin de economische ontwikkeling hand in hand gaat met sociale rechtvaardigheid en milieubescherming.