Antoon Karg: ‘Consistent wisselkoersbeleid cruciaal voor economisch vertrouwen’

Jurist Antoon Karg sprak gisteravond in de Congreshal over het thema ‘Valutamarkt en wisselkoersen’. Karg benadrukte de complexiteit en actualiteit van het onderwerp. Hij pleitte voor een consistent beleid en waarschuwde tegen de illusie, dat regeringen de wisselkoers volledig kunnen controleren. Volgens Karg schaden leiders zichzelf en het volk door te doen alsof dit wel mogelijk is.

Open versus gesloten benadering

Karg schetste twee mogelijke benaderingen voor wisselkoersbeheer: een open marktbeleid en een repressieve aanpak. Hij benadrukte dat een open markt – waarbij valutahandel wordt geliberaliseerd – beter aansluit bij Suriname, gezien de beperkte capaciteit van de overheid om streng toezicht te houden. Deze aanpak zou zwarte markten en corruptie verminderen en de economie stimuleren, ondanks een initiële schok.

Daarentegen vereist een gesloten benadering intensieve controle door de overheid, met maatregelen zoals de retentiemaatregel en het intrekken van cambiovergunningen. Dit leidt tot hogere administratieve lasten, vertragingen in economische activiteiten en een grotere kans op inefficiëntie en wantrouwen.

De rol van speculanten

Karg benadrukte dat speculatie een natuurlijk onderdeel is van markten. Hoewel speculanten vaak bekritiseerd worden als koersopdrijvend, spelen zij een belangrijke rol in het dynamisch houden van de economie.

“Zolang de overheid zelf in buitenlandse valuta opereert, is het hypocriet om marktdeelnemers te vragen speculatie achterwege te laten”, stelde hij.

Koersschommelingen en wantrouwen

De recente stijging van de SRD ten opzichte van de USD – van SRD 28,50 naar SRD 34 – weerspiegelt een gebrek aan vertrouwen in de nationale munt.

‘’Factoren zoals ongedisciplineerde overheidsuitgaven, een afnemend IMF-programma en dalende grondstoffenprijzen dragen hieraan bij. Bovendien werkt de overheid zelf het vertrouwen tegen door belastingen en tarieven in buitenlandse valuta te rekenen’’, aldus Karg.

Toekomstperspectief

Om stabiliteit te bevorderen, pleit Karg voor consistentie in beleid en het omarmen van een open markt. Hij waarschuwde dat halfslachtige maatregelen en tegenstrijdig beleid, slechts leiden tot meer wantrouwen. “Door dicht bij vraag en aanbod te blijven, kan de overheid economische frictie en corruptie voorkomen.”

-door Gladys Findlay-

 

More
articles