‘Niet te vroeg juichen’
Het Nationaal Leger (NL) heeft onlangs een nieuw marineschip, de RSS Barracuda, aangeschaft, dat vandaag wordt ingehuldigd. Met de aanschaf van het vaartuig, zal het leger zijn capaciteit om de Surinaamse zeegebieden te bewaken en beschermen, kunnen versterken. Bevelhebber Werner Kioe A Sen verklaarde in gesprek met Suriname Herald, dat men nu in staat zal zijn om effectief om te treden tegen de illegale visserij. De visserijsector kampt al jaren met illegale visserij, hierdoor loopt de staat miljoenen dollars aan inkomsten mis. Vanwege de beperkte mogelijkheden en middelen die de Kustwacht had, kon er ook niet effectief worden opgetreden tegen piraterij.
Udo Karg, Voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA) zegt desgevraagd aan de krant, dat de effectiviteit en doelmatigheid van de RSS Barracuda nog moet blijken. Het is volgens Karg fantastisch, dat men zal optreden tegen de illegaliteit die een groot probleem dreigt te worden. Echter stelt hij dat we niet te vroeg moeten juichen. ‘’De rol van de marine is hierin nog niet duidelijk. We moeten ten eerste kijken hoe snel het vaartuig ingezet kan worden. Ten tweede, of we überhaupt het kunnen onderhouden, want het heeft geen zin een mooi schip te hebben zonder benzine‘’, aldus Karg.
De RSS Barracuda is zeer goed uitgerust en zal volgens Kioe A Sen, langdurige patrouilles van tot wel twee weken op zee mogelijk maken. De Kustwacht zal hiermee haar grondwettelijke taak beter kunnen uitvoeren. Karg benadrukt dat het inzetten van de RSS Barracuda broodnodig is, als gelet wordt op de verliezen die geleden wordt door illegale visserij. Naar schatting loopt de staat jaarlijks zo’n 60 miljoen dollar mis door illegale visserij. Karg legt uit, dat die schatting niet helemaal klopt. ‘’In de praktijk kloppen deze cijfers niet, omdat Guyana zelf geen vis meer heeft, maar hun inkomsten liggen veel hoger dan die van Suriname. En dit doet vragen rijzen, omdat de illegaliteit in Suriname meer van Guyanezen komt. Dus hoe kan het dan dat ze meer dan een visrijk land verdienen?‘’
-door Orsilia Dinge-