Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) focust zich op de stabiliteit en groei van de Surinaamse economie. Dit kwam op maandag 11 november 2024 naar voren tijdens een presentatie van een delegatie van het IMF aan waarnemend president Ronnie Brunswijk. De delegatie vertoeft in Suriname in het kader van de achtste evaluatie van het herstelprogramma. Francisco Cabezon, econoom bij het IMF, gaf een presentatie over fiscale plannen en economische vooruitzichten. Hij ging ook in op de valkuilen en kansen welke de olie-inkomsten met zich meebrengen voor zowel de overige sectoren als het financiële huishouden van de staat.
Op het Kabinet van de Vice-President waren naast de waarnemend (wnd) president, aanwezig: de ministers Stanley Raghoebarsing, Kenneth Amoksi, Ines Pané, Krishna Mathoera, David Abiamofo en een adviseur van president Chandrikapersad Santokhi. Wnd. president Brunswijk noemde het een eer om de delegatie te ontvangen; dit laatste gebeurde op verzoek van president Santokhi. De wnd. president benadrukte dat de voorgaande evaluaties succesvol zijn afgerond. De regering streeft ernaar de behaalde resultaten te behouden, ondanks de uitdagingen die zich blijven voordoen, zoals de schommelende wisselkoers. De regering heeft ook vertrouwen in de inspanningen van de monetaire autoriteiten om stabiliteit in de economie te waarborgen. Brunswijk gaf aan dat Suriname in aanloop naar de verkiezingen in samenwerking met het IMF, moet werken aan stabiliteit, ook op economisch gebied. Het is tevens van belang dat bij een eventuele machtswisseling, de behaalde resultaten niet verloren gaan.
André Roncaglia de Carvalho werd voorgesteld als de Surinaamse vertegenwoordiger in IMF’s Braziliaanse landengroep. De Carvalho heeft als ervaren econoom expertise in economische groei en het oplossen van uitdagingen. Hij zal cruciale informatie delen om de economische situatie van Suriname verder te versterken en ook een actieve rol spelen in het begeleiden van de uitdagingen die zich richting de verkiezingen voordoen. De steun van het IMF is van groot belang voor de langetermijnstabilisatie van Suriname. Hoewel het stabiliseren van een land altijd een uitdaging vormt, is bewezen dat duurzame resultaten alleen kunnen worden bereikt door het volgen van de juiste strategieën. De regering kijkt met optimisme naar de toekomst, vooral met het oog op de verwachte ontwikkelingen in de olie- en gassector.