Loon- en salarisaanpassingen reden suppletoire begroting 2024

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP, heeft gisteren in De Nationale Assemblee gezegd, dat er een heleboel zaken zijn die geleid hebben tot een aanvullende begroting (suppletoire begroting). ‘’De aanvullende begroting is gestoeld op loon- en salarisaanpassingen, koerswijzigingen en herverdeling van de prioriteitsgebieden’’, aldus Parmessar. Asiskumar Gajadien (VHP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei tijdens de behandeling van de aanvullende begroting, dat de aanpassingen op ministeries heel fors zijn. Door middel van een presentatie liet Gajadien zien, dat de kosten van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport met 25 procent zijn gestegen en die van Financiën met 40 procent. Cheryl Dijksteel (VHP), eveneens lid van de commissie, wees erop dat ambtenaren een loonaanpassing van 15 procent hebben gekregen.

Dijksteel verduidelijkte dat de verhoging aan ambtenaren een onderdeel is van het teruggeven aan de bevolking, na een zwaar herstelprogramma. Volgens haar hebben de verschuivingen in de begroting van dit jaar niet ertoe geleid dat het tekort is toegenomen. Dijksteel voerde aan, dat het budget neutraal wordt gefinancierd. Ze stelde dat het te-kort nog steeds 4 procent is. Volgens haar is het van primair belang, dat het parlement goedkeuring geeft aan de verschuivingen.

Parmessar gaf aan dat de totale uitgaven met SRD 1,48 miljoen zijn gestegen, terwijl de totale ontvangsten constant zijn gebleven. De totale ontvangsten kunnen volgens hem niet gelijk zijn gebleven, aangezien de prijzen voor olie en goud intussen verder gestegen. Er zijn meerdere meeropbrengsten‘’, zei Parmessar. Als voorbeeld noemde hij de grondconversie, waarmee de staat voor dit jaar SRD 150 miljoen heeft binnengehaald. Parmessar zei dat de regering niet investeert in middelen die ten goede komen aan iedere Surinamer. ‘’De stijging van de lonen is slechts een tijdelijke oplossing voor ambtenaren. Hoe staat het met het inkomen van de particuliere sector? Investeringen in de lokale productie? We hebben duurzaam en goed doordacht beleid nodig, geen lapmiddelen‘’, aldus Parmessar.

Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, vroeg duidelijkheid over de verschillende orderrealisaties en inzicht op de oorzaken. ‘’Want het kan zo zijn dat we nu een begroting goedkeuren met diverse intenties, maar als de regering die middelen niet beschikbaar stelt, zullen de ministeries niet tot het formuleren van projecten kunnen komen‘’, aldus Rusland. Ivanildo Plein (NPS) wilde weten welke wisselkoers de regering heeft gehanteerd voor de suppletoire begroting. Hij vroeg of de regering rekening heeft gehouden met een koers die stijgt richting SRD 40.

-door Orsilia Dinge-

 

More
articles