Econoom Winston Ramautarsing, heeft verteld dat de koersen van de US-dollar en euro steeds stijgende trend vertonen, en dat de overheid en de Centrale Bank van Suriname (CBvS), niets van zich laten horen.
Ramautarsing zei dat met de Open Markt Operaties (OMO) iets moet gebeuren om deze koersen te kunnen verlagen, omdat dit momenteel de enige manier is om de koersen niet verder te laten stijgen. Voorgesteld is om de rente op te schroeven naar rond de 40 procent, zodat de druk op de beschikbare deviezen vermindert. Volgens de econoom zijn de rentes te laag en niet aantrekkelijk voor beleggers, omdat er momenteel 15 procent rente wordt uitgekeerd. Toen de OMO-rentes nog ongeveer 90 procent waren, wisselden personen hun valuta in voor de Surinaamse Dollar, maar door de lage rente, gebeurt nu precies het omgekeerde. De vraag naar USD is hoger.
De OMO’s zijn bedoeld om de basisgeld-hoeveelheid te beheersen en de inflatie omlaag te brengen, door het binden van overtollige liquiditieit, het liquiditeitsniveau binnen het bankwezen te beïnvloeden en signalen te geven over de richting van het uit te voeren monetaire beleid.
Aan de hand van de basisgeldhoeveelheid, wordt berekend, hoeveel liquiditeiten in de economie aanwezig dienen te zijn, om een bepaald inflatiedoel te kunnen bereiken. De instrumenten die de bank inzet voor haar monetair beleid, zijn termijndeposito’s (TD’s) en Centrale Bank Certificaten (CBC).
Ramautarsing zei dat ofschoon anders wordt beweerd, Suriname nog lang niet uit de crisis is, omdat de fundamentele bezuinigingen binnen het overheidsapparaat, nog steeds op zich laten wachten. Door te werken aan productieverhoging, zal ook die economie rust en stabiliteit ervaren. Volgens Ramautarsing is het nog onduidelijk, wat er met de koers gaat gebeuren. De CBvS geeft geen duidelijkheid, maar de burger raakt wel ongerust, over de koersontwikkelingen en wil weten welke richting die opgaat.