Europese Unie Human Rights’ award winning activiste Sheila Ketwaru Nurmohamed verwees gisteren naar een samenwerkingsproject, dat zich richt op de bestrijding van mensenhandel in Suriname, met name in de afgelegen goudmijngebieden. Het project, gefinancierd door het Canada Fonds, is uitgevoerd in samenwerking met de “Trafficking in Persons” (TIP)-unit van de Surinaamse politie, dat zich richt op mensenhandel. Het project biedt voorlichting aan inheemse en Marron-gemeenschappen, met bijzondere aandacht voor vrouwelijke migranten in deze gebieden, die vaak slachtoffer worden van mensenhandel en geweld, met name degene die tot prostitutie zijn gedwongen.
Nurmohamed benadrukte dat de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gerapporteerd; dat 67% van de gevallen van mensenhandel in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied betrekking heeft op de seksuele uitbuiting van vrouwen en meisjes. “Dit onderstreept de omvang van het probleem en de noodzaak om dit werk voort te zetten”.
Verder riep ze op om niet te oordelen over vrouwen die in de prostitutie terecht komen, zonder hun volledige verhaal te kennen. In samenwerking met een partner uit Martinique, heeft het project video’s voortgebracht waarin interviews met deze vrouwen zijn opgenomen. Deze video’s bevatten niet alleen hun persoonlijke verhalen, maar ook waarschuwingen voor andere vrouwen uit landen als de Dominicaanse Republiek, Venezuela, Syrië en Cuba, om op te passen voor verleidelijke beloften over werk in Suriname.
Aan het eind van haar betoog riep de Nurmohamed de overheid op krachtiger uitvoering te geven aan internationale verdragen en beleid, die gericht zijn op het bestrijden van mensenhandel.
Tijdens de presentatie en later de uitreiking van de Europese Unie Human Rights’ Award sprak namens de Europese delegatie ambassadeur René van Ness die iedereen verwelkomde, waaronder diplomatieke vertegenwoordigers uit verschillende landen. Van Ness benadrukte dat de prijs een erkenning is voor degenen die achter de schermen werken om mensenrechten te beschermen en bevorderen.
Ambassadeur Van Ness vervolgde het geheel met de jaarlijkse toekenning van de EU Human Rights Award, waarbij hij dit jaar Sheila Ketwaru Nurmohamed in de schijnwerpers plaatste voor haar 18 jaar werk met het Bureau voor de Dienstver-lening van NGO’s (BFN). Hij benadrukte het belang van een sterk maatschappelijk middenveld voor de mensenrechten en prees Nurmohamed’s bijdrage aan het ondersteunen van NGO’s in Suriname.
Nurmohamed hield daarna een gepassioneerde toespraak over haar werk, waarbij ze de uitdagingen en successen besprak op het gebied van de hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld. Ook deelde ze haar ervaringen en sprak over de impact van pandemieën zoals COVID-19 en HIV-AIDS op kwetsbare groepen. Ze bedankte haar collega’s, vrijwilligers, en de Europese Unie voor hun voortdurende steun. De ceremonie werd afgesloten met een oproep tot verdere inzet voor mensenrechten en een informele gelegenheid voor de aanwezigen om na te praten en netwerken.