Financiële waardering openbare politieke ambtenaren

Met de introductie van een wetsvoorstel voor de aanpassing van de honorering van regeringsleden en DNA is er wederom een brede discussie losgebarsten. DA’91 neemt in deze geen nieuwe positie in, aangezien de partij al vele jaren pleit voor een gezondere, efficiëntere en verantwoordelijke aanpak van dit vraagstuk. DA’91 is overtuigd dat Suriname het beste verdient. Om dat te bewerkstelligen moeten wij hoge eisen stellen aan degenen die ons vertegenwoordigen. Het is daarom dat DA’91 een profiel/ functievereisten beschrijving hanteert voor alle publieke functies en met name voor de selectie van DNA-kandidaten, ministers en presidenten. Deze profielbeschrijvingen zijn toegespitst op een succesvolle invulling van het ambt waarvoor de persoon geselecteerd wordt, dat wil zeggen, dat het een zo groot mogelijk rendement moet hebben voor onze totale samenleving. Het is hierbij van groot belang dat alle kiezers deze hoge eisen stellen bij het uitbrengen van hun stem en DA’91 zet zich in voor deze bewustwording. Het stellen van hoge eisen betekent ook, dat wij als samenleving deze publieke functionarissen een naar ratio goede financiële compensatie/salaris moeten betalen. Een bekend spreekwoord zegt namelijk ‘when you pay peanuts, you get monkeys’. Suriname heeft vooral nu behoefte aan DNA en regeringsleden met kennis van zaken, integer en daadkrachtig. De schadeloosstelling van DNA leden en regeringsfunctionarissen moet ervoor zorgdragen dat zij niet armlastig zijn, dat zij niet gevoelig hoeven te zijn voor ‘tjoekoes’ (corruptie), dat zij kunnen investeren in een goede uitvoering van hun werkzaamheden en dat zij altijd keurig voor de dag komen. Met andere woorden dat zij goede visitekaartjes zijn voor Suriname en het instituut waar zij deel van uitmaken, nationaal en internationaal. “Deze financiële vergoeding/salaris moet natuurlijk in lijn zijn met het verdienvermogen van ons land. Met andere woorden wij moeten ons het kunnen permitteren en het moet niet exorbitant hoog zijn in vergelijking met de verdiensten van de bestbetaalde ambtenaar. Het moet wel in lijn zijn met de verantwoordelijkheden, vereisten en gevaren/risico’s van de job”, aldus Angelique del Castilho voorzitter van DA’ 91. Volgens haar is de politieke partij DA’ 91 een voorstander van een beperkte periode waarin wachtgelden aan politieke ambtsdragers worden uitgekeerd. Dit in tegenstelling tot de huidige levenslange verzorging van hen die in regeringen hebben gediend. De voorzitter van DA’ 91 geeft aan dat de regering de werkgever is met wie onderhandeld moet worden over de verhoging voor de ambtenarij. Del Castilho is van mening dat de regering niet degene kan zijn die er voordeel van ontvangt. Ze maakt duidelijk dat aan de onderhandelingstafel zitten, politieke ambtsdragers die voor zichzelf bezig zijn. Ook benadrukt ze, dat er hier sprake is van belangenverstrengeling en zegt dat wij dat zo min mogelijk moeten hebben in onze samenleving.

DA’91 is er daarom voorstander van, dat de salarissen van politieke ambtsdragers ontkoppeld worden van de ambtenarij en dat verhogingen van salarissen en schadeloosstellingen van het parlement en leden van de regering, bij wet moeten geschieden.

“Ze moeten bij wet zelf hun salarissen en schadeloosstellingen vaststellen op een redelijke wijze’’, aldus Del Castilho. “Teneinde te voorkomen dat regeringen zichzelf gaan zegenen door continu wijzigingen te brengen in deze wet, moeten er standaarden worden ingebed, die alleen met 2/3 meerderheid kunnen worden gewijzigd”.

Voorts wijst del Castilho erop, dat haar partij van mening is, dat de levenslange verzorging van ministers en parlementsleden moet stoppen. Er moeten duidelijke termijnen voor wachtgelden komen.

DA’91 stelt zich op het standpunt dat dan de functionaris een bepaald percentage krijgt en dat de toelages, dan komen te vervallen. Del Castilho stelt voor dat bij herverkiezing het wachtgeld gelijk moet vervallen en dan geldt alleen de salaris/schadeloosstelling.

De DA’91 voorzitter stelt dat op basis van onze huidige inkomsten en levenstandaard, een president niet meer zou moeten verdienen dan tussen de USD 3 en 4000 dat komt neer op maximaal SRD 125.000 per maand. “Voor DNA leden dient te gelden, dat zij die ook via de ambtenarij een salaris genieten dit salaris gedurende hun zittingsperiode, niet meer ontvangen. Er kan maar een betaling vanuit de overheid geschieden.  Deze zaken moeten in een wet worden vastgelegd”, aldus Del Castilho. Voorts is ze van mening dat haar partij zich op het standpunt stelt, dat ook voor al de secundaire voorzieningen die politieke ambtsdragers genieten zoals woning, beveiliging, transport, voorzieningen voor het gezin en al dan niet recht op pensioen, er duidelijke wetgeving moet zijn, waarbij na verlaten van het ambt de voorzieningen verbonden aan de actieve uitoefening van het ambt, gelijk komen te vervallen. DA91 ziet ook hier veel ruimte voor bezuiniging.

Goed bestuur en degelijk regeerbeleid vereist deskundige, ervaren en integere bestuurders. Het is aan de kiezer, hier actief voor te kiezen bij het uitbrengen van zijn of haar hun stem. Het is belangrijk te erkennen dat wij voor de garantie van kwaliteit bestuur goed moeten betalen. Tegelijkertijd kan het geen competitie zijn met het bedrijfsleven, omdat het kiezen om politieke ambtsdrager te zijn een roeping hoort te blijven. Iets waar dienstbaarheid en de roep om een bijdrage te leveren in het algemeen belang, centraal staat. Voor de burgerij moet de focus niet alleen zijn op hoeveel wij betalen maar meer nog op wat wij terug moeten krijgen voor de investering in de instituten DNA en regering. En dat legt op elke kiezer de verantwoordelijkheid, om op basis van een stevig profiel, zoals DA91 dat hanteert, haar stem te geven aan volksvertegenwoordigers.

Suriname verdient BETER!

More
articles