Milennium Development Goal Sanitation Target niet gehaald

Er is weinig tot geen progressie door Suriname geboekt bij de millenniumdoelstelling van de Verenigde Naties met betrekking tot het aantal mensen dat toegang heeft tot sanitaire voorzieningen. Ons land voldoet daarentegen met 146 andere naties, oftewel 91% van de wereld, aan de Millennium Development Goals (MDGs) dat tenminste 88% van de bevolking toegang heeft tot schoon drinkwater. Dit blijkt uit het WHO-rapport ‘Progress on Sanitation and Drinking Water – 2015 update and MDG assessment’ dat enkele dagen geleden is uitgekomen. Uit data die de World Health Organization (WHO) en de United Nations Children’s Fund (UNICEF) in dit rapport beschikbaar heeft gesteld, blijkt dat 79% van al onze ingezetenen over goede sanitaire faciliteiten beschikt. In de rurale gebieden gaat het om 61% van de populatie, in de urbane gebieden om 88%.

Opmerkelijk daarbij is, dat in 1990 nog 99% van de urbane bevolking adequate sanitaire voorziening had, echter moet 9% het anno 2015 doen met gedeelde sanitaire voorzieningen en 3% met andere ontoereikende voorzieningen. Uit het rapport blijkt voorts dat 95% van de Surinaamse bevolking toegang heeft tot schoon drinkwater, waarvan 66% thuis de beschikking heeft over een waterleiding en 29% over een andere adequate vorm van drinkwatervoorziening. Voorts is geregistreerd dat 4% in zijn waterbehoefte moet voorzien met oppervlaktewater en 1% in een andere inadequate vorm van watervoorziening. Voor de stedelijke populatie, oftewel circa 70% van de totale bevolking, geldt dat 98% toegang heeft tot drinkwater en 77% waterleiding thuis heeft.
In de rurale gebieden heeft 88% van de bevolking toegang tot schoon drinkwater, beschikt 44% over waterleiding en is 11% afhankelijk van oppervlaktewater.

In het rapport is ook aangegeven dat 67% van de stedelijke bevolking, 53% van de rurale bevolking en 63% van de totale bevolking, een faciliteit thuis heeft waar men zich met zeep en water kan wassen. Overigens heeft de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) vaker gepleit voor een tariefaanpassing op het verbruik van water dat door de SWM wordt geleverd. Het bedrijf draait al geruime tijd op verlies, waardoor het onderhoud moeizaam verloopt en lonen moeilijk kunnen worden aangepast. De kostprijs voor het produceren van 1 kubieke meter water is hoger dan wat er voor klanten wordt berekend voor duizend liter waterverbruik.

More
articles