Santokhi: ‘Sportinvesteringen sleutel tot gezondere toekomst voor Suriname’

Sport is niet alleen een bron van trots voor Suriname, maar ook een essentiële pijler voor de ontwikkeling van een gezonde en dynamische samenleving. Volgens president Chandrikapersad Santokhi, in zijn onlangs gehouden jaarrede, investeren we niet alleen in onze atleten, maar versterken we ook onze gemeenschappen. Sport bevordert saamhorigheid, gezondheid en discipline, en inspireert jongere generaties om hun dromen na te jagen.

In 2024 zijn er maar liefst 30 sportprojecten goedgekeurd, variërend van ondersteuning voor diverse sportactiviteiten en sportbonden tot de aanschaf van noodzakelijke sportmaterialen. Deze gerichte investeringen zijn bedoeld om de sportontwikkeling in Suriname te bevorderen, zodat sporters nationaal en internationaal kunnen schitteren.

De regering heeft aanzienlijke middelen gereserveerd voor de sportsector en individuele sporters. Duizenden dollars zijn geïnvesteerd in ondersteuning, zodat zij Suriname op internationaal niveau kunnen vertegenwoordigen en hun sportcarrière verder kunnen ontwikkelen. Voor 16 individuele sporters is subsidie goedgekeurd ter ondersteuning van hun deelname aan grote competities, waaronder de Olympische Spelen van 2024 in Frankrijk.

In de ressorten Beekhuizen en Livorno zijn ook mini-kunstgrasvelden aangelegd. Deze velden zijn meer dan alleen sportfaciliteiten; ze bevorderen buurtsportactiviteiten en spelen een cruciale rol in de uitvoering van het Nationaal Sportbeleid. Ze brengen de gemeenschap samen en bieden kinderen en jongeren een plek om zich te ontwikkelen.

De regering werkt bovendien hard aan de rehabilitatie van sportaccommodaties in bijna alle districten. Een goed voorbeeld hiervan is het zwembad in Moengo, waar de technische voorbereidingen zijn afgerond en de uitvoering binnenkort zal starten zodra de financiering is geregeld. Ook zijn de technische voorbereidingen voor de bouw van een nieuw voetbalstadion in Albina afgerond, met spoedige stappen die volgen. Daarnaast staat de rehabilitatie van het Nickerie Indoor Stadion (NIS) op de agenda.

Deze projecten vormen volgens de president slechts een deel van een bredere visie om de sportsector in Suriname te versterken. Door te investeren in infrastructuur, sportprogramma’s, toernooien en competities creëren we een solide basis voor duurzame sportontwikkeling in ons land. Hiermee leggen we de fundering voor nieuwe kampioenen en bouwen we aan een sterkere, gezondere en veerkrachtigere samenleving.

More
articles