VES: ‘Suriname op fragiele weg naar economische stabiliteit’

“De afgelopen tijd is de term “economische stabiliteit” steeds vaker in het nieuws en wordt deze veelvuldig gebruikt door politici. Echter, er lijkt een gebrek aan begrip over wat dit concept daadwerkelijk inhoudt. Vaak wordt enkel verwezen naar dalende inflatie en een zekere mate van wisselkoersstabiliteit, zonder de diepere implicaties te belichten”, aldus de Vereniging van Economisten in Suriname in de september-editie van ‘Inzicht’.

“Volgens definities zoals die van Wikipedia, verwijst economische stabiliteit naar de afwezigheid van buitensporige schommelingen in de macro-economie. Een economie met een constante groei van het bruto binnenlands product (bbp) en een lage, stabiele inflatie wordt als economisch stabiel beschouwd. In tegenstelling tot een economie die vaak wordt getroffen door recessies, hoge inflatie of frequente financiële crises”.

Economische stabiliteit is cruciaal voor elk land, stelt de VES. “Een stabiel economisch klimaat is voordelig voor ondernemers, omdat het hen in staat stelt om beter te plannen en risico’s te beheersen. Voor consumenten is het behouden en verbeteren van de koopkracht van groot belang. Beleidsmakers dienen een economisch beleid te voeren dat gericht is op de stabilisatie van de economie. In een stabiele situatie zijn er ook nauwelijks verstorende economische onevenwichtigheden”.

“Het bereiken van economische stabiliteit vereist een evenwichtige mix van monetair- en begrotingsbeleid.

Beleidscoördinatie is hierbij essentieel, evenals een anti-cyclisch begrotingsbeleid, dat erop gericht is om de macro-economische vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Dit voorkomt inflatoire druk of recessie. In de afgelopen jaren hebben begrotingsbeleid en monetair beleid zich echter niet altijd in dezelfde richting bewogen, wat heeft geleid tot onnodige economische schade zoals te hoge inflatie en fluctuaties in de wisselkoers”.

“Soms werd er een te expansief begrotingsbeleid gevoerd, waardoor de effectiviteit van het monetaire beleid afnam. De reacties op financiële expansies werden vaak te laat ingezet, waardoor het monetaire instrumentarium niet effectief was in het stimuleren van vraagafname”.

De VES merkt op, dat recentelijk er verbetering zichtbaar is in de coördinatie tussen de monetaire autoriteiten, vooral onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Dit heeft geleid tot een proces van stabilisatie van de economie, maar de geprijsde stabiliteit blijft fragiel”.

“De openbare financiën vertonen nog steeds structurele tekorten, waardoor betalingsachterstanden ontstaan en projecten niet kunnen worden uitgevoerd. Bovendien zijn er onvoldoende overschotten op de primaire balans om alle schulden af te lossen. De zwakke structuur van de overheidsfinanciën, zowel aan de inkomsten- als de uitgavenkant, brengt aanzienlijke risico’s met zich mee”.

“Om duurzame economische stabiliteit te waarborgen, zijn hervormingen in de publieke sector en de privatisering van staatsbedrijven noodzakelijk. Daarnaast moet er een anti-cyclisch begrotingsbeleid worden gevoerd, dat expansief is tijdens economische neergangen en verkrappend in tijden van hoogconjunctuur. Dit beleid is vooral belangrijk tijdens economische crises, aangezien de Centrale Bank van Suriname in zulke gevallen minder effectief kan zijn in het stimuleren van de economie”.

“De afgelopen weken is er echter opnieuw een storing ontstaan in de afstemming tussen begrotingsbeleid en monetair beleid. Een expansief beleid werd gefaciliteerd door een te snel versoepeld monetair beleid, wat leidde tot reacties op de valutamarkt en toegenomen inflatieverwachtingen. Momenteel worden er met spoed corrigerende monetaire maatregelen genomen om de situatie te stabiliseren”.

“De samenleving heeft er belang bij dat beleidsmakers hun verantwoordelijkheden serieus nemen. Het pad naar duurzame economische stabiliteit moet te allen tijde worden gevolgd, zodat de gehele samenleving hiervan kan profiteren”.

More
articles