Robert Peneux oud-minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, heeft in het radioprogramma 101.3 FM Gold verklaard, bezorgd te zijn over de huidige staat van het onderwijs in het nieuwe schooljaar. Vooral om het feit, dat tot eind september, er nog aanhoudende inschrijvingen waren, en dat het allemaal chaotisch aan toe is gegaan. Volgens Peneux is het ongebruikelijk, dat inschrijvingen zo laat in het proces nog open zijn, terwijl scholen op het punt staan te beginnen. “Als we de ontwikkelingen volgen, zou je mogen aannemen, dat de voorbereidingen al lang geregeld zouden moeten zijn.
Ouders staan te wachten, om alsnog hun kind op een school te plaatsen, terwijl er volgens de informatie van het ministerie, nog steeds inschrijvingen plaatsvinden,” aldus Peneux. Er is verwarring ontstaan door nieuwe instructies van het ministerie. Vroeger werd er kritisch gekeken, waar het kind was ingeschreven en waar de dichtstbijzijnde middelbare school was. Er is nu een herstructurering waarbij leerjaar 9 en 10 onder het Algemeen Voorbereidend Onderwijs (AVO) vallen en leerjaar 11 en 12 onder het beroepsonderwijs, waardoor het voor verwarring zorgt bij ouders en of verzorgers. Het ministerie lijkt niet in staat, om oplossingen te bieden in deze situatie, Uit eigen ervaring als directeur van middelbare scholen benadrukte Peneux, dat het ont breken van een definitieve formatiestaat, betekent dat er ook problemen ontstaan bij de aanstelling van leraren. Als de formatiestaten nog niet af zijn, moet je de beschikbare leraren voor de vakken tellen met het organisatiebureau. Wanneer er vervolgens een volledig team van leraren is, en de lesroosters zijn samengesteld, kun je een startdatum voor de lessen aankondigen.
Op de middelbare school is gebleken, dat ook het vakkenpakket is ingekort. En de inhoud van de vakken niet volledig is behandeld. Indien dit zo doorgaat, wordt het probleem alleen maar groter. “Zelfs als we de schooltijden verlengen van acht uur ‘s ochtends tot drie uur ‘s middags, zijn dat maar drie extra lesuren.
Drie lesuren over een heel jaar, kunnen de verloren leerstof van drie jaren niet inhalen”, aldus Peneux.
Volgens hem moet het ministerie van Onderwijs nu besluiten, of het de toekomst van de kinderen wil redden. Hoe langer we doorgaan op de verkeerde manier, hoe groter dat probleem wordt. Hij benadrukte dat de leerstof niet kan worden ingekort, want dat betekent dat we voor het volgende leerjaar werken aan iets dat we niet kunnen oplossen. Hij bekritiseerde ex-miAXnister Marie Levens, die volgens hem een nationaal probleem heeft veroorzaakt, door een chaos in het onderwijs te creëren. “De minister moet zich diep schamen, want je hebt generaties kapot gemaakt,” aldus Peneux.