President: ‘Wij moeten de visserijsector beschermen’

President Santokhi heeft samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en de Suriname Seafood Association (SSA) een bijeenkomst gehouden, waarin uitgebreid is gesproken over de uitdagingen waarmee de visserijsector wordt geconfronteerd. Ter bescherming van de sector zijn er al enkele stappen gezet richting mogelijke oplossingen. Deze bijeenkomst vond plaats op 16 september op het Kabinet van de President, in aanwezigheid van onder meer minister Parmanand Sewdien van LVV en Udo Karg, voorzitter van de SSA.

De visserijsector kampt al geruime tijd met aanzienlijke uitdagingen. Volgens Karg is het tijd om aan de bel te trekken. Karg, die al lange tijd actief is binnen de visserij, schetste door middel van een presentatie de belangrijkste knelpunten binnen de sector. Deze omvatten illegale visvangst en een gebrek aan controle en bewaking van de visgronden. Deze problemen drukken zwaar op de visserij van het land. Ook vanwege de belasting op brandstof zijn de kosten toegenomen, waardoor de buitenlandse afzet is afgenomen. Het gevolg hiervan is dat veel bedrijven met volle vriezers zitten. In vergelijking met buurland Guyana, waar de kosten lager zijn, is de opkoop daar groter. Karg merkte op dat dit grotendeels te wijten is aan de maatregelen die zijn genomen in het kader van het IMF-programma, die zowel de sector als het land negatief beïnvloeden. Daarnaast is een gebrek aan kennis bij de overheid ook een uitdaging.

President Santokhi neemt de kwestie zeer serieus. “Wij moeten de sector beschermen”, benadrukte hij. In het kader van de illegale activiteiten spoorde hij hen aan om een plan voor te bereiden voor de instelling van een taskforce om illegale visserijactiviteiten aan te pakken. Het staatshoofd gaf aan dat met de aangepaste energietarieven er binnen korte tijd positieve effecten binnen de sector merkbaar zullen zijn.

Ondanks de uitdagingen, ziet  Karg toch goede vooruitzichten voor de sector. Alleen al aan vergunningsrechten draagt de visserijsector jaarlijks bijna 1 miljoen US-dollar bij. Daarnaast voorspelt hij een groei van de werkgelegenheid in de sector van 100 tot 150 procent, wat een aanzienlijke toename van de staatsinkomsten zal betekenen. Minister Sewdien onderschreef dit optimisme en sprak de ambitie uit om van Suriname een van de landen met de beste visserij binnen het Caribisch gebied te maken. Hij benadrukte verder ook het belang van aanpassing, gezien de effecten van klimaatverandering die zelfs tot op de bodem van de zee reiken.

More
articles