Suriname ontvangt extra ondersteuning voor gezondheidszorg van Cuba

Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), heeft tegenover ABC online nieuws gezegd, dat Suriname extra hulp zal krijgen van Cuba op het gebied van gezondheidszorg. Als alles volgens plan verloopt, zullen tien gespecialiseerde verpleegkundigen uit Cuba worden ingezet op de neonatale afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Ramdin benadrukte dat deze samenwerking gebaseerd is op wederzijds respect en professionele afspraken. Hij zei verder dat Suriname niet om hulp zou bedelen,  want zowel Cuba als Suriname hebben baat bij deze samenwerking. De samenwerking is onderdeel van een bredere afspraak tussen Suriname en Cuba om de gezondheidszorg te versterken. De Cubaanse verpleegkundigen zullen helpen, waar het tekort aan personeel groot is.

De NDP uitte kritiek op de komst van de Cubaanse verpleegkundigen.

Zij beweert dat in het verleden veel Cubaanse artsen zijn teruggestuurd, omdat de regering ze ongeschikt vond. Ramdin zei dat de huidige samenwerking zorgvuldig is opgebouwd en voortkomt uit een wederzijds belang.

Momenteel worden de contracten bestudeerd door beide landen en is er ook overleg over de kosten. Ramdin verwacht dat de samenwerking snel kan beginnen en dat de verpleegkundigen binnen enkele weken in Suriname zullen zijn. Suriname lost ook nog een betalingsachterstand aan Cuba op door middel van een zogenaamde ‘barter trade’ (ruilhandel), waarbij goederen worden geleverd ter compensatie van openstaande schulden. Dit systeem heeft in het verleden al succesvol gewerkt.

More
articles