Mathoera over personeelstekort gezondheidzorg

Krishna Mathoera, ad- interim minister van Volksgezondheid heeft in gesprek met TBN Prime Alert bevestigd, dat er recentelijk twee baby’s zijn overleden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Dit blijkt uit een voorlopige rapportage. Volgens de minister is het personeelstekort op de kinderafdeling een belangrijke oorzaak voor deze tragische incidenten. Mathoera benadrukte verder, dat de regering met man en macht werkt om de problemen in de gezondheidszorg op te lossen. Een groot probleem is het tekort aan verpleegkundigen, omdat velen ervoor hebben gekozen naar het buitenland te vertrekken.

Hierdoor kan het ziekenhuis niet alle bedden operationeel houden.

Om het tekort aan te pakken, zijn er verschillende voorstellen gedaan. Zo wordt er gewerkt aan het behouden van personeel door middel van toelagen, het blijven opleiden van nieuwe verpleegkundigen, en het inzetten van extra krachten. Hoewel deze maatregelen al zijn genomen, blijven de problemen groot.

Daarnaast benadrukte Mathoera dat de situatie in het AZP voortdurend verandert en dat het moeilijk is de capaciteiten volledig te benutten zonder voldoende personeel. Daarnaast werkt de regering aan preventieve maatregelen om complicaties tijdens zwangerschappen te verminderen, zoals het toegankelijk maken van zorg voor zwangere vrouwen zonder verzekering. “Want als zwangeren regelmatig naar controle gaan en gezonde voeding hebben dan is de kans misschien geringer dat baby’s geboren worden die zorg nodig hebben. Dus daar hebben we ook gekeken,” aldus Mathoera.

Mathoera zei verder dat de economische crisis een grote rol speelt in het vertrek van medisch personeel. Landen bieden aantrekkelijke voorwaarden die moeilijk te evenaren zijn, waardoor de situatie in Suriname lastig blijft. Desondanks blijft de regering zoeken naar oplossingen om de zorg te verbeteren en verdere tragedies te voorkomen.

 

More
articles