Master of the Guianas 2024 – FIDE Master Viresh Giasi Kampioen 2024

Op 17 augustus organiseerde Athena Chess de tweede editie van de Master of the Guianas. Dit online schaaktoernooi, gericht op schakers uit Guyana en Suriname, trok 59 deelnemers, waarvan 10 afkomstig waren uit Guyana. Het prijzengeld van meer dan USD 700,- werd beschikbaar gesteld door de sponsor CoreStats.

Het toernooi bestond uit negen spannende rondes, gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Elke speler had per partij 3 minuten bedenktijd met een increment van 2 seconden per zet. Het hele toernooi werd afgewerkt op het online schaakplatform Lichess, waar dagelijks gemiddeld drie miljoen partijen door schakers wereldwijd worden gespeeld.

Als ongeslagen winnaar is FIDE Master Viresh Giasi (Suriname) uit de bus gekomen met 8 punten. Hij domineerde het veld en bewees de betere te zijn.

Imaan Kalidjo werd aanvankelijk tot kampioen gekroond met 8.5 punten. Echter, zijn account werd door Lichess gemarkeerd omdat hij een nieuw account had aangemaakt en zijn eerste rated wedstrijden vroegtijdig beëindigde om aan de deelname-eisen te voldoen. Lichess vergeleek deze partijen met zijn eerdere, wat leidde tot de markering. Op advies van Lichess werd hij uit de eindstand verwijderd.

Woman FIDE Master Catherine Kaslan (Suriname) wist uitmuntend te presteren door 7 punten te scoren en beslag te leggen op de tweede plaats.

Op een gedeelde derde plaats met 6.5 punten staan FIDE Master Anthony Drayton (Guyana), Shaief Chashawa (Suriname), en Candidate Master Wendell Meusa (Guyana). Na het toepassen van tie-breaks eindigde Chashawa op de derde plaats gevolgd door Drayton en Meusa respectievelijk op de vierde en vijfde plaats.

Beste Dame van het toernooi is geworden Woman FIDE Master Catherine Kaslan (7 punten). Het werd een clean-sweep door de gezusters Kaslan; de tweede beste dame is Woman Candidate Master Victoria Kaslan (Suriname) met 6 punten en de derde beste dame gaat naar Woman Candidate Master Alexandra Kaslan eveneens met 6 punten.

FIDE Master Anthony Drayton (6 punten) is de beste speler vanuit Guyana geworden. Op de tweede plaats is Candidate Master Wendell Meusa (6 punten) en de derde plaats is voor Ronuel Greenidge (5.5 punten). De prijs voor Beste Dame vanuit Guyana gaat voor de tweede keer naar Woman Candidate Master Jessica Callender, met 5 punten.

Verder zullen de volgende categorieprijzen worden uitgekeerd:

  • Beste U18 – Jason Yeung (Suriname)
  • Beste U16 – Kyle Couchman (Guyana)
  • Jongste Deelnemer – Scarlett Lee (Suriname)
  • Oudste Deelnemer – Rai Sharma (Guyana)

De organisatie blikt zeer tevreden terug. De doelstelling is om de schakers van zowel Suriname als Guyana vaker bij elkaar te brengen. We hadden 59 deelnemers, waarbij 259 partijen werden gespeeld. In de loop van het jaar zal Athena Chess meerdere toernooien organiseren, zowel online als fysiek.

More
articles