Steeds uitlandige president kan geen gesprekken voeren met vakbeweging

 De vakbeweging is niet te spreken over het feit dat president Santokhi aldoor in het buitenland vertoeft, waardoor de gesprekken met betrekking tot de aanpassing van de energietarieven en het verhogen van lonen, niet met hem kunnen worden gevoerd.

Volgens de vakbeweging is het proces met het door de president samengestelde technisch team al afgerond, en zijn de voorstellen al afgestaan, maar laat het vervolggesprek waar er een definitief besluit moet worden genomen, op zich wachten. Intussen blijft de samenleving de hoge prijzen betalen.  Dayanand Dwarka, secretaris van de vakcentrale C-47, verklaarde in gesprek met Sun Web TV dat de hoop gevestigd was, niet alleen vanwege de vakbeweging, maar ook door de regering, dat er op korte termijn een finaal besluit genomen zou worden in de kwestie van de bepaling van de energietarieven. ‘’Echter, de realiteit wijst uit dat we inmiddels een paar maanden verder zijn en de bevolking genoodzaakt is de dure energietarieven te betalen’’, aldus Dwarka.

Hij wees er ook op dat gedurende de gesprekken met de regering, er een moment is geweest waarbij de stakeholders, met name het technisch team van de vakbeweging, elkaar niet konden vinden. Op dat moment nam de president het besluit het voormalig directielid van de N.V. Energie Bedrijven Suriname, Samuel Mehairjan, te vragen het technisch team van zowel de overheid als van de vakbeweging te coördineren.

Er moest worden getracht partijen dichter bij elkaar te brengen en die groep te plaatsen onder de supervisie van de clusterministers. (de minister van Arbeid, Ruimtelijke Ordening en Milieu, Natuurlijke Hulpbronnen en BIBIS). Er zijn intensieve gesprekken geweest met het clusterteam, gecoördineerd door het voormalige EBS-directielid.

Dit heeft uiteindelijk geleid tot een verslag van bevindingen van deze groep. Dit verslag is bijkans twee tot drie weken terug verzonden voor de president. Echter, er is nog geen reactie vanwege het staatshoofd gekomen.

More
articles