Suriname heeft eerder temperaturen van 40°C gekend

Meteorologische Dienst waarschuwt voor hittedagen

De Meteorologische Dienst waarschuwt voor extreme hittedagen. Volgens de Meteorologische Dienst kunnen we in de periode van 13 tot en met 16 aug 2024 extreme hitte tot een gevoelstemperatuur van 40.3 graden verwachten. Verwacht wordt dat de temperaturen van de komende vier dagen tot boven de 35 graden, kunnen stijgen. Suriname heeft eerder deze hoge temperaturen gekend. Begin van de twintigste eeuw werd voor Paramaribo een temperatuur van 37.4°C genoteerd en voor Marowijne 39.3°C. Dit blijkt uit de encyclopedie van Nederlandsch West-Indië. ‘’We willen u waarschuwen en adviseren de volgende maatregelen te nemen om uzelf en anderen te beschermen tegen de hitte. We roepen iedereen op om alert te blijven en de bovenstaande adviezen op te volgen. Zorg goed voor uzelf en anderen tijdens deze warme periode‘’, aldus de Meteorologische Dienst. Volgens de voorspellingen zullen donderdag en vrijdag de twee heetste dagen zijn, er worden temperaturen van 34 graden en 35 graden voorspeld. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties voorspelde enkele weken geleden, dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (LAC) de hoogste temperaturen ooit, zouden gaan meten.

Volgens WMO werd in 2023 reeds opnieuw een klimaatrecord gebroken.

Enkele maatregelen die men tegen de hitte zou kunnen treffen, zijn:

  1. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water. Vermijd alcohol, cafeïne houdende dranken.
  2. Blijf binnen: Probeer zoveel mogelijk binnen te blijven, vooral tijdens de warmste uren van de dag (14:00 – 17:00). Houd uw woning koel.
  3. Maak gebruik van ventilatoren of airconditioning om de temperatuur, aangenaam te houden.
  4. Bescherm uzelf buiten: Als u naar buiten moet, draag lichte, losse kleding.
  5. Ouderen, jonge kinderen en mensen met gezondheidsproblemen zijn extra kwetsbaar voor de hitte. Zorg ervoor dat ze voldoende gehydrateerd blijven en in een koele omgeving verblijven.
  6. Vermijd zware fysieke inspanningen tijdens de heetste uren van de dag. Als het niet te vermijden is, neem regelmatig pauzes en drink veel water.
  7. Verzorg huisdieren: Zorg ervoor dat huisdieren ook toegang hebben tot voldoende drinkwater en een schaduwrijke plek om te rusten.

 

More
articles