Gemeenschapstoerisme West-Suriname in opmars

Gemeenschapstoerisme heeft veel potentie in West-Suriname, met name voor de dorpen Washabo, Section en Apoera (inclusief Sandlanding). Het ligt in de bedoeling dat in de toekomst meer bezoekers hun weg vinden naar dit gebied. Dit zal erin resulteren dat een toenemend aantal dorpsbewoners hun brood verdienen in de toerismesector. Deze ontwikkeling wordt ondersteund door partners van de Stichting Ontwikkeling Washabo: het Small Grants Programma van de Global Environment Facility (SGP/GEF), de NGO Equal Chances @ Green Development (EC@GD) en studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

Van de natuurlijke en culturele rijkdommen die de daar wonende inheemse gemeenschappen ter beschikking stellen voor de toerisme sector, zal een inventarisatie gemaakt worden. Op basis hiervan zal EC@GD de gemeenschappen bijstaan om een actieplan te ontwikkelen, teneinde deze rijkdommen aan toeristen te bieden. De aanpak om te komen tot dit actieplan heeft zijn nut reeds bewezen bij de inheemse gemeenschappen in het Carolinagebied.

Gemeenschapstoerisme in West-Suriname zal bijdragen tot:

(1) Werkgelegenheid en verhoogde inkomsten voor de dorpsbewoners en touroperators;

(2) Verhoogde investeringen in toerisme gerelateerde goederen en diensten; en

(3) Diversificatie van het toerisme aanbod binnen Suriname.

De aanbevelingen tot acties zullen gestoeld zijn op grondig vooronderzoek. Thans verricht een team van onderzoekers van de studierichting Masters in Education and Research for Sustainable Development (MERSD/AdeKUS) veldonderzoek in de dorpsgemeenschappen (Juli 1-4). De onderzoekers zullen in hun analyse zaken meenemen die elk dorp uniek maakt, en daarna aanbevelingen doen voor duurzame ontwikkeling. Het is belangrijk dat er wordt geïdentificeerd wat de zienswijze van de dorpsbewoners is wat betreft hun toekomst.

Bespreking dorpsbestuur Washabo met onderzoekers MERSD/AdeKUS
Bespreking dorpsbestuur Washabo met onderzoekers MERSD/AdeKUS

Gesprekken met touroperators hebben uitgewezen dat er een markt bestaat voor adventure en natuurtoerisme. De dorpen hebben een scala aan rijkdommen te bieden, waaronder de Kaburi kreek met haar reuze zoetwater otters en andere unieke zoogdieren en vogels. Ook de zeldzame Hoatzin vogel komt daar voor. Een reis naar de Wonotobovallen met lokale natuurkenners behoort ook tot de mogelijkheden voor toeristisch vermaak.

Er is echter nog een lange weg af te leggen om te komen tot duurzame ontwikkeling van gemeenschapstoerisme. De gemeenschappen hebben ondersteuning nodig om dit traject succesvol af te leggen. Het streven is echter dat de gemeenschappen dit proces zelf de leidende rol hebben.

More
articles