Bij de opening van de Technische Workshop gisteren, over vraagstukken op het gebied van milieucriminaliteit in Suriname, werd de nadruk gelegd op de noodzaak om milieucriminaliteit te bestrijden en natuurlijke hulpbronnen te beschermen.
Garcia Paragsingh, procureur-generaal (PG), die de workshop voor geopend verklaarde, wees erop dat de verstrekkende gevolgen van milieucriminaliteit schade toebrengen aan het ecosysteem. Ze maakte duidelijk, dat de noodzaak van nationale en internationale samenwerking om deze misdaden aan te pakken onafwendbaar is, waaronder vallen illegale dumping, houtkap, goudwinning, visserij en de handel in bedreigde diersoorten. Paragsingh is van mening, dat er enorme schade wordt aangericht, en wees daarom op het belang van grensoverschrijdende samenwerking om dergelijke misdaden te kunnen bestrijden.
Paragsingh verduidelijkte, dat het Openbaar Ministerie (OM) een belangrijke rol heeft bij de bestrijding van de milieucriminaliteit.
“Het OM is verantwoordelijk voor de opsporing van deze delicten”, aldus de PG. Ook wordt bemiddeld voor de speciale eenheden door het OM en samenwerking met andere particuliere instanties. “En hierdoor kunnen wij effectiever optreden tegen milieucriminelen”, aldus de PG. Volgens haar is het OM ook uitgerust met de juiste wetgeving om deze vorm van criminaliteit te kunnen aanpakken en bestrijden.
Over het algemeen was deze workshop gericht op het aanpakken van de urgente milieu-uitdagingen, waarmee ons land wordt geconfronteerd, waaronder het bestrijden van illegale activiteiten die een bedreiging vormen voor de natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit.
Alle sprekers in de voormelde workshop benadrukten de noodzaak van samenwerking, training en het gebruik van inlichtingen om milieucriminaliteit effectief te bestrijden en het milieu en de democratische waarden van het land, te beschermen.
Tijdens de toespraak van de Amerikaanse ambassadeur zijne excellentie Robert J. Faucher, uitte deze zijn bezorgdheid over de milieucriminaliteit in Suriname, in het bijzonder de illegale houtkap en andere schendingen die het milieu van het land verwoesten. Hij benadrukte het belang van de bescherming van de biodiversiteit van Suriname en ook de noodzaak van gezamenlijke inspanningen tussen de Verenigde Staten en Suriname in verschillende sectoren, waaronder de economische ontwikkeling, gezondheid, veiligheid en milieu. Volgens ambassadeur Faucher bedreigt de aantasting van het milieu niet alleen de natuurlijke hulpbronnen, maar ondermijnt ze ook de rechtsstaat en tast ze het vertrouwen van het publiek aan, waardoor de duurzame ontwikkeling en democratische grondslagen van Suriname worden belemmerd.
De ambassadeur prees de samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid en stelde voor om de boswachters en politieagenten bij controleposten te trainen om zo milieuovertredingen, effectief aan te pakken. Faucher noemde ook het gebruik van een cybersysteem om autoriteiten te leren, hoe ze inlichtingen kunnen verzamelen en gebruiken tegen milieudelicten.
Hij gaf het voorbeeld van de Kalebaskreek, waar samenwerking met lokale gemeenschappen cruciaal is voor het beschermen en identificeren van beschermde soorten vogels waaronder papegaaien.
Aaron Spencer, een senior ontwikkelingsadviseur in het Caraïbisch gebied, benadrukte het belang van het betrekken van belanghebbenden, het samenbrengen van gedeelde middelen en ervaring, en het genereren van nieuwe ideeën om urgente milieu-uitdagingen, aan te pakken. Het doel van de workshop was om bruikbare oplossingen te bieden voor het beschermen van het milieu, waaronder het bestrijden van illegale activiteiten die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit en de natuurlijke hulpbronnen van het land, zoals vruchtbare grond, mineralen, water en energiebronnen.