Medisch specialisten dreigen zorg te beperken wegens achterstallige betalingen SZF

Medisch specialisten in Suriname luiden de noodklok over de aanhoudende vertragingen in de uitbetaling van hun honoraria door de stichting Staatsziekenfonds (SZF). In een dringend verzoek heeft de voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), drs. Mukesh Simbhoedatpanday, onlangs in een schrijven aan drs. Jane Harkisoen, directeur van het SZF aangegeven, dat de uitbetalingen al maandenlang niet op tijd plaatsvinden, ondanks eerdere afspraken en herhaaldelijke gesprekken met zowel het ministerie van Volksgezondheid als het SZF. Volgens artikel 11 van de overeenkomst tussen het SZF en de medisch specialisten, moeten de honoraria uiterlijk op de laatste dag van elke kalendermaand worden uitbetaald. Echter, de specialisten melden dat deze bepaling al geruime tijd niet wordt nageleefd. De betalingen lopen structureel bijna een maand achter, wat de specialisten in een moeilijke positie plaatst.

“De medisch specialisten hebben al maandenlang rekening gehouden met de te late betalingen omwille van de economische situatie”, aldus de specialisten in het schrijven. “Echter, de voortdurende vertragingen dwingen ons nu tot actie.”

Indien er geen verbetering optreedt en de betalingen niet conform de overeenkomst plaatsvinden, zien de specialisten zich genoodzaakt om hun zorgaanbod per 1 augustus 2024 te beperken tot alleen cito-patiënten, totdat de betalingen zijn voldaan. Dit betekent dat de verantwoordelijkheid voor de continuering van de zorg voor electieve SZF-patiënten bij de directie van het Staatsziekenfonds komt te liggen.

De specialisten benadrukken het belang van tijdige betalingen voor de continuïteit en kwaliteit van de zorg. “Wij hopen oprecht dat het niet zover hoeft te komen en doen een dringend beroep op de betrokken instanties om ervoor te zorgen dat de betalingen tijdig worden verricht, zoals overeengekomen”, schrijven zij. “Dit zal niet alleen bijdragen aan een betere werkrelatie, maar vooral ook aan de continuïteit en kwaliteit van de zorg die wij onze patiënten bieden.” De situatie blijft gespannen, terwijl de medisch specialisten wachten op een oplossing. Het is nog onduidelijk welke stappen het SZF en het ministerie van Volksgezondheid zullen nemen om aan de eisen van de specialisten tegemoet te komen.

More
articles