‘Suriname gaat de goede kant op, maar voorzichtigheid is geboden’

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, heeft afgelopen woensdag tijdens een persconferentie, gezegd dat het met de wisselkoersen de goede kant opgaat. De economische groei wordt dit jaar geprojecteerd op 3 procent.

‘’Deze positieve ontwikkelingen moeten uiteindelijk leiden naar een gezondere situatie voor elke huishouding, en dat er langzaam maar zeker nog meer ontwikkeling tot stand komt’’, aldus de minister.

De regering streeft naar stabielere prijzen in de winkels, minder schaarste van producten en valuta, en de mogelijkheid om inkomens aan te vullen. ‘’Hoewel wij de goede kant opgaan, zijn de stabiliteit en vooruitgang nog steeds kwetsbaar en moeten zaken voorzichtig worden benaderd, omdat er volgens analyse geen reserves op de begroting zijn om diverse onvoorziene uitgaven op te vangen’’, waarschuwde Raghoebarsing.

In de eerste helft van het jaar heeft het ministerie ongeveer USD 60 miljoen uitgegeven aan onvoorziene kosten, waaronder verliezen bij de SLM, steun aan de SLM en andere achterstanden die betaald moesten worden. ‘’Als je dit omrekent, dat komt het op SRD 2 miljard. Als er nu onvoorziene kosten bijkomen, dan zullen we die niet kunnen betalen, omdat het geld er niet is”, stelde Raghoebarsing.   ‘’Verder is het geld dat bestemd was voor de lonen en toelagen voor de ambtenaren van de verschillende ministeries voor het hele jaar, al op.’’

Dit jaar was SRD 100 miljoen extra per maand begroot voor de gezondheidskosten, inmiddels zijn deze kosten opgelopen naar SRD 240 miljoen per maand. ‘’Dus de gereserveerde gelden voor gezondheidszorg zijn allang op’’, benadrukte de minister. Er zal nu geld gezocht moeten worden om dit te blijven financieren. Ook voor de vuilophaal en verwerking zijn de kosten zo hoog geworden, dat ook het geld voor deze diensten al op is. “Dus dit betekent dat we ook hier niet zullen uitkomen en we moeten heel serieus en veel beter met de begroting werken. We hebben geen geld in geheime kluizen of geheime fondsen”, aldus Raghoebarsing.

Deze maand zal vakantiegeld uitbetaald worden, dat kost de staat SRD 1.8 miljard. De salarissen zullen uitbetaald worden, maar aan de verschillende ministeries zal worden gevraagd zuinig om te gaan en zich te houden aan het maandbudget. “Wij willen niet dat zaken uit de hand lopen, en de kosten steeds hoger worden. Ander zal er elders geknipt moeten worden, want dat geld moet van ergens komen.”

De minister zei te hopen dat men zuinig en eerlijk zal omgaan met salarissen en toelagen. “Als je 20 overuren hebt gemaakt en je boekt er 100, dat is stelen van het volk. Dit moet ophouden, en er zal strak worden gelet op dit soort zaken”, aldus Raghoebarsing.

More
articles