Rechtbank veroordeelt ‘witwasfamilie’ Basnoe tot 6 jaar voor criminele praktijken

Op maandag heeft de Nederlandse rechtbank enkele leden van de Amsterdams-Surinaamse familie Basnoe, bekend als de ‘witwasfamilie’, veroordeeld tot jarenlange celstraffen. De straf voor de pater familias, Imranalie Basnoe (56), loopt op tot zes jaar. Hij en drie andere familieleden zijn schuldig bevonden aan witwassen, ondergronds bankieren en deelname aan een criminele organisatie. Naast de zes jaar cel voor Imranalie Basnoe, kregen drie andere familieleden straffen van vier jaar, 44 maanden en 40 maanden. De vonnissen voor andere verdachten in deze zaak volgen deze week.

Onderzoek en veroordeling

De rechtbank achtte bewezen dat hoofdverdachte Imranalie Basnoe, ook bekend als ‘Bassie’, ongeveer 1,3 miljoen euro heeft witgewassen, naast meerdere dure merkhorloges en twee auto’s. Hij leidde een criminele organisatie die systematisch bijna 96 miljoen euro witwaste en zonder vergunning bankierde. De rechtbank baseerde haar vonnis op procesafspraken tussen de hoofdverdachten en het Openbaar Ministerie. In ruil voor een derde vermindering van de strafeisen, zagen de verdachten af van verder onderzoek en accepteerden ze het bewijs in het omvangrijke strafdossier.

Internationale operaties

De familie Basnoe opereerde tussen 2018 en 2022 als een criminele organisatie die ondergronds bankierde voor bekende criminelen.

In deze periode werd onder leiding van Imranalie Basnoe meer dan 95 miljoen euro witgewassen via honderden transacties. Volgens de aanklagers was de familie al minstens 20 jaar actief in het witwassen van geld voor de internationale drugseconomie.

De familie gebruikte verschillende winkels als dekmantel voor hun criminele activiteiten. Hun clandestiene hoofdkantoor bevond zich aan de Hoogoorddreef in Amsterdam-Zuidoost, met nevenvestigingen in een reiswinkel in de Eerste van der Helststraat in De Pijp, een tropische winkel aan het Krugerplein in Amsterdam-Oost, en een telecomwinkel aan de Albert Cuypstraat.

Gevolgen voor de Verdachten

De veroordeelde familieleden zullen hun straffen direct uitzitten. Daarnaast leveren zij een fortuin aan geld en goederen in, waaronder panden, exclusieve horloges, auto’s en andere luxegoederen.

Deze zaak werpt licht op de omvang en de invloed van criminele netwerken die opereren onder het mom van legitieme bedrijven, en benadrukt de voortdurende inspanningen van Justitie om dergelijke praktijken te bestrijden.

Bron: PAROOL.NL

More
articles