Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), heeft recentelijk spoedvergaderingen gehad met de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) en het Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology (CIMH). Deze bijeenkomsten werden gehouden naar aanleiding van recente meldingen van tropische stormen en orkanen door CDEMA en CIMH, die voorspellingen hebben gedaan over naderend onweer dat Suriname zou kunnen treffen. NCCR-coördinator Jerry Slijngard roept de samenleving op voorbereidingen te treffen voor mogelijk wateroverlast.
Vanuit de zuidelijke subregio van het Caribisch gebied, waartoe Suriname behoort, worden vooral Grenada, Trinidad en Tobago bedreigd door de naderende weersomstandigheden. Suriname en Guyana worden in mindere mate bedreigd omdat zij deel uitmaken van het vasteland. Echter heeft een van de recente stormen langs de Surinaamse kust geleid tot langdurige regenval, wat resulteerde in wateroverlast op meerdere locaties. “Vergelijkbare situaties kunnen zich herhalen”, aldus Slijngard .
De weersystemen die deze periode van het jaar kenmerken gaan vaak gepaard met zware regenval. Het huidige systeem beweegt langs de noordzijde van de Surinaamse kust, wat naar verwachting zal resulteren in aanzienlijke wateroverlast, vooral in de kustgebieden. Bewoners worden geadviseerd zich voor te bereiden door waardevolle spullen hoger te plaatsen en waterdichte laarzen te dragen.
Intussen heeft het NCCR intensieve gesprekken gevoerd met diverse diensten waaronder de brandweer, het leger, de politie en de meteorologische dienst om de noodhulp en samenwerking te coördineren.
Naast voorbereidingen op situaties in Suriname, worden ook voorbereidingen getroffen om, indien nodig, hulp te bieden in de regio. “Als onderdeel van het Caraïbisch gebied en lid van CDEMA, dragen wij een verantwoordelijkheid om ondersteuning te bieden aan landen in de regio die getroffen zijn door natuurrampen”, aldus Slijngard. “Suriname en Guyana kunnen vanuit hun positie gemakkelijk hulp bieden wanneer dat nodig is en er een verzoek om bijstand wordt gedaan.”
Het NCCR heeft een reeks richtlijnen uitgegeven, waaronder het koken en laten afkoelen van drinkwater voordat het geconsumeerd wordt en het voorbereiden op mogelijke gezondheidsrisico’s zoals ziektes en ongedierte. De staat van paraatheid is verhoogd naar code Oranje.