Dayanand Dwarka van de vakcentrale C-47, zegt dat de acties die zijn voortgevloeid met betrekking tot de lonen en lasten en de verzwarende maatregelen uit het regeringsbeleid, ook sociale ontwrichting teweegbrengen in veel gezinnen van werkenden in de particuliere sector, naast hetgeen zich voltrekt in de ambtenarij. Denk aan een relatief grote groep mensen in een gemeenschap, die bemerkt of vreest dat de voorzieningen, die voor hen van elementair belang zijn, niet beschikbaar (zullen) zijn.
Volgens Dwarka wordt de impact op het sociaal leven van werknemers en hun gezinnen, buiten de werksfeer van particuliere bedrijven en werknemers, in gesprekken met de vakbond meegenomen. Dwarka noemt enkele voorbeelden van lastenverzwarende maatregelen zoals de BTW, brandstofverhoging, afbouw van subsidies, verhoging kookgas, elektriciteit en drinkwatervoorziening.
Dwarka wijst erop, dat particuliere bedrijven daarvoor niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden, maar dat het allemaal wel gevolgen heeft voor zowel het privébedrijf als de werkers in dit bedrijf. “Op bedrijfsniveau wordt dat ook besproken, om die effecten op te vangen binnen de mogelijkheden van het bedrijf zelf”, aldus Dwarka.
“In de gesprekken die we voeren met de regering en de acties die worden gevoerd door de vakbeweging, maken we duidelijk dat de diverse kostenverhogende maartregelen alles te maken hebben met sociale ontwrichting van de werkers en hun gezinnen’’, aldus Dwarka.
“Alle deze maatregelen die door de regering worden genomen hebben een lastenverzwarend effect op de samenleving. De vakbeweging kan daaraan niet voorbijgaan.” Volgens Dwarka hebben de vertegenwoordigers van werknemers de verplichting ervoor te zorgen dat het sociale leven ook goed verloopt. “Het maakt niet uit of dat op het nationaal of internationaal niveau is, het regardeert ons zeker”, aldus Dwarka. Hij verwijst ook naar de problemen in de gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid waaraan de vakbeweging niet voorbij kan gaan. “Het raakt het leven van de mensen die wij vertegenwoordigen.”
Ook is Dwarka van mening dat de maatregelen een kostenverhogend effect hebben op het dagelijks leven van de werknemers. Niet alleen wordt daarop gewezen, maar ook de gevolgen in de sociale sfeer, de relationele sfeer en volgens hem moet nog veel onderzoekswerk verricht worden om te weten, waartoe dit alles kan leiden. Dwarka heeft het over ontwrichting van gezinnen, behalve het verkiezen van het woongenot, de irritaties, depressies die ontstaan in families en de ruzies niet te vergeten.
De vrouw die zorg moet dragen voor de huishouding, de man die ondanks alle inspanningen en twee jobs, toch niet in staat is op een verantwoorde wijze de behoeften van het gezin te bevredigen. “Dat leidt tot sociale erupties en verpest het woongenot, leefplezier en er ontstaan zo ernstige wrijvingen.
‘’De koelkast is kapot, omdat het hoofd van het gezin de onvoorziene kosten niet kan opbrengen, want de schoolrekening moet ook betaald worden, hij heeft bijvoorbeeld juist op die dag autopech, een band moet verwisseld worden, en de kosten kan hij niet betalen”, aldus Dwarka.
Zo wijst hij erop, dat de sociale ontwrichting in gezinnen van werknemers ook leidt tot suïcidegevallen en vindt dat er onderzoek gedaan moet worden naar wat maakt dat er een toename in dit soort gevallen plaatsvindt. Volgens hem zal er een verband zijn tussen de sociale gevolgen en de radeloosheid in gezinnen van werknemers.
Dwarka vertelde over een geval van een week geleden, waar op de verjaardag van een vriend (46 jaar geworden) uit de buurt, zijn jachtgeweer pakte en zichzelf van kant maakte. “De zaak is na te trekken bij de politie in het ressort Houttuin”, aldus Dwarka.
Volgens hem was het motief (via media) voor de verschrikkelijke zelfdoding, dat de bushouder op de route Paramaribo Lelydorp in grote schulden verkeerde, en ertoe hebben geleid, dat hij thuis bij zijn vriendin, het niet meer kon verwerken en de hand aan zichzelf sloeg.
‘’De regering gaat er gemakkelijk aan voorbij en wij van de vakbeweging hebben een probleem met de beslissingen van de regering – de energietarieven zijn een goed voorbeeld – op nationaal niveau, omdat de sociale gevolgen van invloed zijn op eenieder in de samenleving”, aldus Dwarka.