Harold Souvenir, hoofdkapitein der Kwinti’s, heeft in gesprek met ABC-radio ontkend dat hij zonder medeweten van de granman, contracten zou zijn aangegaan met de Mennonieten. Afgelopen week hield een groep bewoners een krutu, waarbij zij eisten dat Souvenir opstapt als hoofdkapitein. Volgens hen zou Souvenir eigendunkelijk handelingen hebben gepleegd. Ruud Souverein van Terra Invest, die in Suriname als tussenpersoon fungeert voor de Mennonieten, heeft hoofdkapitein Souvenir benaderd via een derde persoon. In eerste instantie zei Souvenir, geen interesse te hebben om over de Mennonieten te praten. Na enige tijd is er toch een gesprek geweest. “Ze kwamen toen al met een overeenkomst, maar ik heb ze toen weggestuurd met hun overeenkomst. De Kwinti’s sluiten niet zomaar een overeenkomst”, aldus Souvenir.
Vanwege de zijde van de Mennonieten werd er getracht Souvenir over te halen grond ter beschikking te stellen voor hen, zodat ze hun landbouwactiviteiten zouden kunnen ontplooien. “Het is ze na een uur van praten toch gelukt iets op papier te krijgen. Ze waren bereid onze wensen voor ontwikkeling in ons gebied te honoreren, want sinds de Binnenlandse Oorlog hebben we geen enkele ontwikkeling gezien”, aldus de hoofdkapitein der Kwinti’s. Uiteindelijk zag hij wel voordelen in de voorstellen die werden gedaan door Ruud Souverein, die toen ook aanbood enkele ontwikkelingsprojecten in het gebied uit te voeren. “Ik heb toen besloten om met de granman te praten. Die gaf toen aan, dat hij niets te maken wilde hebben met de Mennonieten”, aldus Souvenir.
Ondanks de eis van de granman om niet met de Mennonieten in zee te gaan, zei Souvenir toch wel geloof te hebben in een overeenkomst, waarbij alle zaken worden vastgelegd met de Mennonieten. Zaken zoals het maken en onderhouden van een weg, stroomaansluitingen, goed drinkwater en een klein woningbouwproject, zouden dus opgenomen worden in de overeenkomst. Souvenir zou deze zaken ook hebben voorgelegd aan de Kwinti’s. Volgens hem zou een substantieel deel wel voorstander zijn, desondanks hield de granman voet bij stuk en stelde geen Mennonieten toe te laten in zijn gebied. De zogenaamde overeenkomst met de verzamelde handtekeningen is volgens Souvenir op onterechte wijze in handen van de media gekomen, omdat de granman zijn akkoord niet heeft gegeven. Souvenir vraagt zich af, hoe er dan sprake zou kunnen zijn van een overeenkomst. “Als de granman noch zijn stempel noch zijn handtekening heeft gegeven, heeft het dus geen waarde. Ik ben met mijn handelingen niet buiten mijn boekje gegaan. Ik verantwoord wat ik doe en verkondig geen leugens”, aldus Souvenir.