Al twee seizoenen grote schade bij rijstinzaai Nickerie

Rajen Bishar, rijstboer in Nickerie, zegt dat boeren in dit district de afgelopen seizoenen flink te kampen hebben gehad met veel problemen. Hij wijst op de schade aangericht door ratten, daarna een lage prijs voor de afgeoogste padie, lage opbrengsten tijdens de oogst, en het watertekort dat weken aanhield. “En nu speelt een wateroverlastsituatie”, aldus Bishar.

Hij vertelde over de droge periode, toen door het watertekort heel wat boeren hun arealen niet hebben kunnen inzaaien. Vooral de boeren aan de rechteroever, omdat het gemaal dat voor de watertoevoer moet zorgen, stuk was. Dit gemaal dat net als het Wakaigemaal zorgt voor de watertoevoer, is buiten werking.

Parmanand Sewdien, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, kent de specifieke oorzaak, maar is tot op heden niet in staat geweest het gemaal operationeel te krijgen.

Volgens de minister zijn de printplaten die zorgen voor de besturing van de motoren van het gemaal, defect. Er zijn daar drie grote elektrische motoren, waarvan slechts één op de juiste wijze is geïnstalleerd en die heeft juist een kapotte printplaat”, aldus Bishar.

‘’We zitten nu in de regenperiode en er is sprake is van wateroverlast. Er zijn wel kanalen opgehaald en de afvoerkanalen zijn schoongemaakt door de overheid.’’ Het stukje van de middenstandspolder waar de wateroverlast heerst, heeft een afvoerkanaal van 40 m3/seconde en is goed voor de afwatering van 2000 ha aan landbouwareaal. Bishar zegt dat het kanaal ervoor zou moeten zorgen, dat ondanks de hevige regenbuien, de percelen droog blijven.

Hij maakt duidelijk dat nu kostbaar gewas dat geplant is op de arealen, het begeeft. Volgens hem heeft in de afgelopen jaren de snelle uitbreiding van percelen, daar plaatsgevonden. ‘’Een goede ontwikkeling, maar slechte deskundigheid.’’ Bishar legt uit dat door de uitbreiding van circa 10.000 ha, arealen allemaal hun water zijn gaan afvloeien in het afvoerkanaal van de Middenstandspolder, zonder vooraf overleg te plegen met de boeren aldaar. “Dit heeft tekortschietende gevolgen en zorgt voor een enorme wateroverlast, omdat de afvoer nu niet optimaal kan plaatsvinden”, aldus Bishar.

Verder zijn er over hetzelfde afvoerkanaal bruggen gebouwd, die voor enorme versmallingen zorgen en de waterafvoer drastisch afremmen. De sluisdeuren van het afvoerkanaal werden en worden niet optimaal bediend door de overheidsinstanties. Boeren moeten meerdere malen vragen of de sluisdeuren wel optimaal bediend worden en dat zorgt voor veel irritaties. Op enkele plekken zijn zelfs duikers geplaatst met een zeer kleine diameter, waardoor er elk seizoen grote investeringen door boeren gepleegd moeten worden om het gewas veilig te stellen. Om deze dure investeringen te plegen, nemen boeren leningen bij de bank, en rijst er ook de verwachting dat die afspraken netjes afgehandeld worden.

Rijstzaden zijn zeer gevoelig en moeten binnen een bepaalde tijd, snel groeien en boven water komen. Om dit te verwezenlijken, houden de boeren het waterpeil tijdens de regenperiodes elke dag in de gaten, en hopen dat plantjes zo snel mogelijk boven water komen. Als het waterpeil in de arealen hoog wordt, moet het water dan afgevoerd worden. ‘’En deze handeling kan nu niet meer plaatsvinden’’, aldus Bishar. Hij maakt duidelijk dat sommige boeren hun arealen extra hebben moeten bezaaien. “En het bezaaien is meestal niet succesvol. En omdat dit bezaaien niet helpt, hebben bepaalde boeren hun percelen nogmaals bewerkt en voor de tweede keer is er ingezaaid. Deze handelingen brengen extra kosten met zich mee.” Bishar roept het ministerie van LVV op, om vanwege de regeringszijde alsook minister Sewdien, de boeren van de getroffen gebieden en de situatie van wateroverlast nader te beoordelen en dat op deskundige wijze ingegrepen wordt. Ook vraagt Bishar dat de boeren beschermd blijven. “Het is al een lange tijd zo dat de rijstboeren door een heel moeilijke periode heen moeten gaan.”

More
articles