Boeren nemen toevlucht tot onderpand; juwelen van echtgenotes

Ofschoon kleine rijstboeren in Nickerie geen beloofde financiële compensatie van de overheid hebben ontvangen, proberen ze nog steeds hun arealen in te zaaien. Te laat zaaien kan echter tot problemen leiden, zoals een verhoogd risico op insecten- of ziekteplagen. Veel rijstboeren in Nickerie hebben het heel moeilijk door een gebrek aan kapitaal om in te zaaien.

Vorig seizoen leden de boeren aanzienlijke verliezen door het grote verschil tussen de inkoopprijs van padie door de molenaars en de productiekosten. Hoewel de regering financiële compensatie heeft beloofd, gaf het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, geen updates. Niet zaaien zou de schulden bij de banken verder doen oplopen.

Veel boeren nemen nu hun toevlucht tot het geven van een onderpand, zoals juwelen van echtgenotes, om kapitaal voor het zaaien veilig te stellen, wat spanningen binnen families veroorzaakt. Parlementslid Mahinder Jogi heeft een dringend beroep gedaan op de regering de beloofde compensatie uit te betalen.

De prijs die boeren voor hun padie krijgen, daalde van SRD 800 naar SRD 770 per baal. De voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harinandan Oemraw, legt uit dat boeren bereid waren om USD 22 ontvangen voor een baal, hetgeen overeenkomt met SRD 792, maar dat opkopers nu zelfs dit bedrag weigeren te betalen vanwege de beweerde slechte kwaliteit van de padie. Hoewel de oogst in volle gang is, is er nog geen officiële prijs vastgesteld. Oemraw stelde een prijs voor van SRD 1486 per hectare bij een opbrengst van 55 balen, maar de coöperaties stelden een prijs voor van slechts SRD 1004 bij een opbrengst van 65 balen. De kosten voor het onderhoud van één hectare padie, bedragen ongeveer SRD 80.000, dus de voorgestelde prijs zou slechts ongeveer SRD 81.000 opleveren. Bovendien hebben de droogte en het gebrek aan overheidssteun dit seizoen geleid tot een verminderde oogst, waarbij de meeste boeren niet eens 45 balen van één hectare hebben kunnen halen.

More
articles