De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana heeft verklaard dat als ExxonMobil besluit niet verder te gaan met de ontwikkeling van de gasvelden in overeenstemming met de wensen van de Guyaanse regering, de vooruitzichten zullen worden herverdeeld. Tijdens een persconferentie op 24 mei benadrukte Jagdeo het belang van het volledig begrijpen van de gasreserves in het Stabroek-blok, waar ExxonMobil tot nu toe 17 biljoen kubieke voet gas heeft ontdekt.
“Ons standpunt is duidelijk: als Exxon niet verder wil met een gasproject in dit gebied, en er zijn andere partijen die wel interesse hebben, dan moeten ze het opgeven. We kunnen het ons niet veroorloven deze kans te missen. Ook moeten ze tegen oktober van dit jaar 20 procent van het gehele Stabroek-blok opgeven. Of dat gebied de gasreserves omvat of niet, als ze niet mee willen doen met het gasproject, moeten ze die gebieden vrijgeven”, zei Jagdeo.
Belangstelling van andere groepen
De Guyaanse regering heeft zeventien voorstellen ontvangen van groepen die geïnteresseerd zijn in het ontwerpen, financieren, bouwen en exploiteren van essentiële gasinfrastructuur ter ondersteuning van offshore-ontwikkelingen. Jagdeo zei dat ExxonMobil de mogelijkheid heeft om samen te werken met een van deze groepen, als ze hun gasvondsten willen benutten.
Gas-to-Energy-project
Momenteel voert Guyana zijn eerste geassocieerde gasontwikkelingsproject uit met ExxonMobil, het Gas-to-Energy-project, dat gericht is op het verlagen van elektriciteitskosten en het verminderen van uitstoot gerelateerd aan energieopwekking. ExxonMobil richt zich dit jaar op een grondige gasbeoordeling en onderzoekt de meest geschikte productiefaciliteiten voor gasontwikkeling.
Strategische locatie
Een potentiële stand-alone gasontwikkeling zal zich waarschijnlijk aan de oostkant van het Stabroek-blok bevinden, dicht bij de grens met Suriname, waar de grootste hoeveelheden bewezen gas zijn ontdekt.
Toekomstige mogelijkheden
Vicepresident Jagdeo benadrukte de mogelijkheden voor Guyana om winst te maken met het gas: “We geloven dat we geld kunnen verdienen met ons gas. Dit kan via verschillende bronnen, zoals een drijvend LNG-platform voor vloeibaar aardgas. We kunnen het gas ook aan land brengen via een grotere pijpleiding en het gebruiken voor stroomopwekking en verkoop, wat een zeer lucratieve onderneming is. Verder kunnen we het gas gebruiken voor de petrochemische industrie.”
Nationale gasstrategie
Er wordt momenteel gewerkt aan een nationale gasstrategie voor Guyana, die zal dienen als routekaart voor de toekomstige gasontwikkelingsinspanningen van het land. Deze strategie moet ervoor zorgen dat de beschikbare gasreserves optimaal worden benut, waarbij zowel economische voordelen als milieueffecten in overweging worden genomen.
Met duidelijke plannen en steun van de regering, lijkt Guyana vastberaden om zijn gasreserves te ontwikkelen, ongeacht de betrokkenheid van ExxonMobil. Dit biedt kansen voor andere investeerders en bedrijven om een rol te spelen in de groeiende energiemarkt van Guyana.